Vyzkoušeli jsme XCOM: Desková hra

Vyzkoušeli jsme XCOM: Desková hra
Sdílej
 



Mimozemšťani neútočí jen ve videohrách. Čekají na vás i ve strategické stolní hře!

 

Fanoušci videoherní série XCOM určitě vědí, že v aktuálním druhém díle máte za úkol dobýt zpět naši planetu poté, co ji ovládla mimozemská organizace ADVENT. Desková hra vychází z děje předchozí hry. To znamená, že cizáci ze vzdálené galaxie se k nám teprve dostávají. A je vaše starost, abyste je zastavili, prostudovali a nakonec zničili jejich centrální mimozemskou základnu.

Smart deskovka

Je to divné, ale abyste si mohli XCOM zahrát, potřebujete smartphone nebo tablet. Na něj si stáhnete bezplatnou appku (Android a iOS) a ta vás pak doprovází celou hru. Hned při začátku partie na ní nastavíte počet hráčů a jednu z pěti úrovní obtížnosti. Aplikace podle toho stanoví počáteční podmínky. Během hry pak doplňuje některé herní mechanismy a v reálném čase generuje události, na něž musíte během časového limitu co nejlépe zareagovat.

 

Můžeme bez výhrad doporučit všem fandům videoherní série •  XCOM

Čtyři role hráčů

Hra je po jednoho až čtyři hráče, kteří musí spolupracovat. Na výběr jsou čtyři role: Velitel jednotky se stará o obranu základny a plnění taktických misí, náčelník štábu navádí stíhačky a má pod palcem rozpočet. Dále najdete vedoucího výzkumu a důstojníka centrály. Při hraní je důležité, abyste se do role velitelů opravdu vžili, protože jsou různě náročné a v maximálním počtu hráčů nebude mít třeba důstojník centrály, který řídí jen umístění satelitů a řeší události, moc taktických možností. Na druhou stranu se můžete vystřídat a zkusit si XCOM v různých rolích.

Povedená adaptace

V XCOMu hraje překvapivě velkou roli náhoda. Snadno se stane, že pár nešťastných tahů změní váš zatím vítězný postup v zoufalou obranu. Nečekejte přísně logickou strategii. Podobně jako v počítačové hře jste pod neustálým tlakem mimozemšťanů, rozpočtu a technických možností vašeho týmu. Díky tomu má i deskový XCOM autentickou atmosféru a můžeme ho bez výhrad doporučit všem fandům videoherní série.

 

Shrnutí:

Desková hra XCOM podle slavné videohry nabízí společně s mobilní appkou skvělý herní zážitek.

www.hraj.cz

 

Více o deskových hrách:


Hra o trůny jako desková hra je skvělá

Hra o trůny jako desková hra je skvělá

Hobit jako desková hra z Lego? Ano!

Hobit jako desková hra z Lego? Ano!

 

Články odjinud