Patenty na rozum: Jak si chránit nápady?

Patenty na rozum: Jak si chránit nápady?
Sdílej
 
Máte spoustu nápadů a sníte o tom, že budete vynálezci? Pojďte se s námi podívat, jak se vynálezy chrání patenty.

 

Nejslavnějším úředníkem patentového úřadu byl fyzik Albert Einstein – a jaký se z něj později stal vynálezce! Ovšem to šlo o Švýcarský patentový úřad a psal se rok 1902. Český patentový úřad se dnes oficiálně nazývá Úřad průmyslového vlastnictví, najdete ho v Praze–Bubenči a kromě vynálezů chrání například loga firem.

Žádní podivíni

Návštěvu patentového úřadu jsem si představoval trochu víc dobrodružně. Myslel jsem, že tu po chodbách budou pobíhat šílení vynálezci s výbušnými prototypy, kteří se budou překřikovat, kdo s čím přišel dřív. Úředníky jsem si vykresloval jako blázny, kteří v prostorách úřadu zkoušejí různá udělátka. Nic takového se nekonalo. Úřad je klidné místo s podatelnou, kde vynálezci mohou osobně přihlásit své patenty, pokud to z nějakého důvodu nechtějí udělat online. Viděl jsem i studovnu, kde může každý návštěvník nahlédnout do historických zápisných knih.

Nejbláznivější vynálezy: Překvapení na patentovém úřadu

Nejbláznivější vynálezy: Překvapení na patentovém úřadu

Obrovské databáze nápadů

To dobrodružné najdete na internetu. Můžete tím strávit celý život, protože jen databázi Espacenet Evropského patentového úřadu je přes 90 milionů patentů! Česká databáze je skromnější, ale stále natolik obsáhlá, že nemáte šanci ji celou projít. Možná se ptáte, co vzrušujícího je na přehrabování se v patentových dokumentech. Mnoho! Můžete najít patentovou přihlášku prvního chytrého telefonu, počítačové myši nebo elektrokola. A nemusíte zůstávat jenom v současnosti: Dohledat se dá i originální patentová přihláška prvního gramofonu nebo žárovky.

Přihlášení patentu

Objemné internetové databáze hlavně slouží samotným vynálezcům. Dejme tomu, že někdo přijde s nějakým převratným vynálezem. Kdyby jeho princip někomu prozradil nebo dokonce zveřejnil na internetu, může vzít jed na to, že mu ho někdo vyfoukne a on sám na vynálezu nic nevydělá. Proto jej musí chránit patentem. Vyplní formulář Přihlášky vynálezu se žádostí o jeho udělení, a podá ho na Úřadu průmyslového vlastnictví. Od té chvíle má téměř jistotu, že je vynález chráněný zákonem. Téměř proto, že úřad ještě musí ověřit originalitu vynálezu. Když dojde k závěru, že vynález je originální, patent mu udělí.

Jeden z vynálezů, který vylezil na svět •  Thinkstock

Musí dávat smysl

Než vynálezce podá přihlášku, musí si tedy sám ověřit, zda si stejný princip u nás či ve světě už někdo nepatentoval. To je právě účel internetových databází, do nichž má každý volný přístup. Databáze jsou členěny na různé kategorie a podkategorie, takže oblast hledání se dá rychle zúžit. Do přihlášky pak musí autor srozumitelně formulovat, v čem přesně je jeho vynález nový. Podmínkou také je, aby byl vynález průmyslově využitelný, což znamená, že musí být možné jej vyrábět. Žádné sci-fi fantasmagorie se tedy nepřipouštějí. Aby někoho nenapadlo zahlcovat úřad takovými nebo již vynalezenými vynálezy, je přihláška vynálezu zpoplatněna. Na úrovni České republiky nejde o velké peníze, ale pro odrazení rádoby vynálezců to stačí.

Začněte hned!

Patent se uděluje maximálně na 20 let, každý rok se ale musí obnovit udržovacím poplatkem. Poté přestává být vynález chráněn a může jej začít volně využívat každý. Patenty obvykle nepodávají jednotlivci, ale velké společnosti, které mají vědecké týmy a moderní technologie zaměřené na vývoj nových technických řešení. To ale rozhodně nebrání geniálnímu vynálezci přijít s něčím převratným a udělat se svým patentem díru do světa. Pokud se na to cítíte i vy, není nic jednoduššího, než nakouknout do bezbřehé databáze patentů a porozhlédnout se po nějaké té inspiraci.


Online databáze patentů

Internetové stránky Úřadu průmyslového vlastnictví najdete na adrese www.upv.cz. Tady je vstup do národní databáze patentů a odkazy na databáze mezinárodní. Přímý odkaz je zde: https://goo.gl/YZPsl9. Evropský patentový úřad s obsáhlou databází espace.net najdete na adrese www.epo.org.

Více o technice najdete tady

Phantom Touch: České rukavice pro rozšířenou realitu!

Phantom Touch: České rukavice pro rozšířenou realitu!

Nečekaný vynález Chemputer: 3D tiskárna bude rodit drony?

Nečekaný vynález Chemputer: 3D tiskárna bude rodit drony?

Video se připravuje ...

Jak se šlape na elektřinu? • Zdroj: ABC

Klíčová slova:
vynález, patentový úřad, patent
 

Články odjinud