Deskovinky #2: Pandemie deskovek a nový Pán prstenů

Deskovinky #2: Pandemie deskovek a nový Pán prstenů
Sdílej
 
Již podruhé se vydáváme do říše deskové zábavy. Čeká na nás česká verze první sezóny Pandemic Legacy anebo novinka ze světa Pána prstenů!

Pandemic Legacy

Nejlépe hodnocená hra konečně česky

Není to tak dávno, kdy nejprestižnějšímu žebříčku her na BoardGameGeeku po mnoho let vévodila strategická hra pro dva hráče Twilight Struggle (v češtině Studená válka). Loni se na trhu objevil nový král, který Studenou válku sesadil z trůnu. Je jím starý dobrý Pandemic inovovaný systémem Legacy, který můžete znát například ze hry Risk: Legacy.

Pandemic Legacy: Season 1 si ponechává všechny původní mechanismy, ale přidává neuvěřitelně propracovaný Legacy systém. Jde o jakýsi druh příběhové kampaně, který vás nutí hru odehrát 12-24 krát (ideálně se stejnou skupinou lidí) a poté už je prakticky nehratelná, protože hru v průběhu kampaně popisujete herní plán, přelepujete zdevastovaná města, vyvíjíte své postavy, trháte na kusy karty (doslova) těch zemřelých... Prostě drsná práce.

V průběhu hry otevíráte zalepené krabičky, ze kterých se do hry dostávají další komponenty, nová pravidla, nové postavy. V Legacy každé špatné rozhodnutí bolí a za sebe mohu říct, že jsem lepší herní zážitek nezažil. To si uvědomil i vydavatelství Mindok, které minulý týden uvedlo českou verzi Pandemic: Legacy – Rok 1 na český trh. Hra se prodává v červené a modré verzi, které na hru nemají vliv.

Novinky z říše deskových her •  archiv

Pán prstenů

Hodíte prsten do Hory osudu?

Vydavatelství FFG oznamuje novou hru ze světa Pána prstenů – The Quest of Mount Doom. Na americkém trhu se objeví již 20. října. Jedná se o kompetitivní závodní hru s kostkami, kde hlavním heslem bude push-your-luck mechanismus. To znamená, že bude jen na vás, jak moc zariskujete, abyste získali – nebo ztratili.

Každý hráč se zhostí role jednoho z hobitů, dostane kartu s mapkou a na té povede svůj vlastní závod do Mordoru pronásledován devítkou přízraků. Hráč na tahu hodí pěti různě barevnými kostkami, libovolné si ponechá (nesmí si v jednom hodu nechat více stejných symbolů) a zbylými opět hodí, dokud si takto neponechá všech 5 kostek. Symbol prstenu hráče posune blíže Mordoru, symbol skřetů zruší prsten, symbol společenstva naopak zruší skřety. Symbol Nazgûla posune devítku přízraků na mapě hráče, jehož barva odpovídá barvě kostky, na které Nazgûl padl. A konečně Gandalf dokáže vyrušit Nazgûla.

Finta je v tom, že Nazgûla si vždy musíte ponechat a je tedy jen na vás, jak moc budete riskovat dalšími hody. Pokud hráč prohraje závod s Nazgûlem, okamžitě vypadává ze hry. Hráč, který jako první doběhne k Ohňové hoře, vyhrává hru.

Star Wars Monopoly: Tahle edice je Síla

Star Wars Monopoly: Tahle edice je Síla

Největší evropský veletrh her je za dveřmi

Již tento čtvrtek se otevřou brány veletrhu Essen Spiel a zůstanou otevřeny až do neděle. Essen Spiel je největší svátek všech hráčů stolních her. Spousta vydavatelů využívá této události k uvedení svých nových her na trh a jde tak o vůbec první možnost si dané hry pořídit. Ti, co ještě nejsou připraveni své projekty vydat, sem vozí alespoň prototypy k vyzkoušení či zde prodávají své již dříve vydané hry a různé promo produkty. Veletrh je ideální příležitostí pro setkání s autory vašich oblíbených her, můžete si popovídat s vydavateli nebo potkat známé osobnosti z našeho herního světa. O výsledcích vás budeme na našich stránkách informovat!

RONE konečně v obchodech!

Už je tomu skoro rok, co se Štěpán Štefaník vydal se svou karetní hrou RONE na Kickstarter, aby získal finance na její výrobu. Tenkrát se mu to povedlo, výroba mohla začít, v průběhu roku se hry ujalo dokonce vydavatelství RexHry, finální verzi hry jsme si mohli vyzkoušet na festivalu Deskofobie a od dneška je v prodeji (a samozřejmě v češtině).

Deskovinky: Další novinky o deskových hrách najdete tady

Vyzkoušeli jsme XCOM: Desková hra

Vyzkoušeli jsme XCOM: Desková hra

Hobit jako desková hra z Lego? Ano!

Hobit jako desková hra z Lego? Ano!

 

Články odjinud