Deskovinky #7: Na stole i v mobilu

Deskovinky #7: Na stole i v mobilu
Sdílej
 
Chytré telefony a tablety jsou pro deskové hry zdatným parťákem. Podíváme se na jejich přínos, dále nás čeká úniková hra na stole a pozveme vás na další herní festival.

Nášup digitálních deskovek

V obchodě HumbleBundle.com se prodávají balíčky počítačových her za ceny, které si sami určíte. Momentálně jsou pro zařízení se systémem Android k dispozici digitální adaptace stolních her. Je to ideální příležitost, jak hrát oblíbené deskovky "za pochodu" nebo se s nimi seznámit. Za 1$ dostanete klasický Carcassonne o stavbě království z dílků a Scotland Yard, ve kterém všichni hráči pronásledují jiného hráče po plánu, ale nevidí přitom jeho figurku. Pokud zaplatíte 3$ získáte navíc kultovní Osadníky z Catanu, kde osidlujete ostrov Catan a k tomu dva roky starý Splendor ověnčený několika oceněními, ve kterém pomocí drahokamů kupujete obodované karty.

Vesmírem letí náklaďák

Konečně, za částku 5$ dostanete navíc ještě Ticket to Ride, kde s pomocí železnice spojujete města, dále San Juan, ve kterém si budujete své město z karet, které vám přinášejí body, ale hlavně český Galaxy Trucker. Jako jediná z uvedených her obsahuje příběhovou kampaň a není tak pouhým portem existující deskovky. V Galaxy Truckerovi si z náhodně tažených dílků stavíte loď, se kterou pak musíte proletět sérií nebezpečenství, vydělat peníze, pořídit si lepší loď atd.

Deskovinky: Chytré telefony a tablety jsou pro deskové hry zdatným parťákem •  archiv

Vila smrti na mobilech

U digitálních deskovek ještě zůstaneme. Asmodee na prosinec oznámila vydání digitální verze duchařské deskovky Mysterium, která se mimo jiné dostala i do finále českého ocenění Hra roku. V Mysteriu se jeden hráč ujme role ducha vily, který ostatním hráčům pomocí fantasmagorických obrázků napovídá, jakým předmětem, v jaké místnosti a hlavě kdo ho vlastně zabil. Hráči se předhánějí v odhalení této tajuplné vraždy. Hra bude dostupná na iOS a Android za 7$, ale i na počítačích díky platformě Steam za 10$.

Únikovka na stole?

Únikové hry se v posledních letech těší velké oblibě. Nebyly by to deskovky, kdyby se nenašel nějaký autor, který tuto myšlenku převede na naše stoly. Stolní hra Escape Room proto nabízí v podstatě to samé, co klasické únikovky, akorát kvůli tomu nemusíte z bytu. Budete se pokoušet utéct z vězení, z místnosti zamořené virem, před nukleární hrozbou a z prokletého aztéckého chrámu. Centrem hry je obrovský Chrono Dekodér, který jednak odpočítává 1 hodinu, během které musíte utéct, ale také do něj postupně zasouváte 4 klíče, které jste našli podle indicií. Pokud se spletete, přijdete o čas. Pokud vše správně vyřešíte, vyhráváte hru.

 

Hra je pro minimálně tři hráče a díky Blackfiru se jí dočkáme česky nejdříve v dubnu příštího roku. Pokud u nás Escape Room zaznamená úspěch, můžeme se těšit i na četná rozšíření. Základ přitom bude stát doporučených 999 korun.


Pozvánka: Brnohraní

Již tento víkend (18. - 20. listopdu 2016) se uskuteční další z listopadových festivalů deskových her, tentokrát Brnohraní v Brně. Jak už bývá zvykem, krom volného hraní jsou připraveny turnaje ve 14 hrách.

Deskovinky: Chytré telefony a tablety jsou pro deskové hry zdatným parťákem •  archiv

Turnaje pro každého

Z těch nejzajímavějších jmenujme například turnaj v české karetní novince RONE z postapokalyptického prostředí, kde budete bojovat o každou kapku vody. Dále se můžete zúčastnit turnaje v připravované české Hypergrid, která prověří vaší představivost ve třech dimenzích anebo v další české karetce HOPE, kde bojujete na herním plánu pomocí karet vyložených z ruky. Nebude chybět ani turnaj v oceňované párty hře Krycí jména, kde jde hlavně o asociace slov.

Ragnarok se blíží

Mimo to zde bude k vyzkoušení právě vydaná česká verze figurkovky Blood Rage, kde se v roli Vikingů snažíte dostat do Valhaly s blížícím se koncem světa – Ragnarokem. Vstupné na festival je symbolických 40 korun na den. Přihlášky do turnajů a další informace hledejte na webu festivalu.

Více o deskových hrách:

Deskovinky #4: Vlkodlaci na tahu

Deskovinky #4: Vlkodlaci na tahu

Deskovinky #6: Kamionem po Evropě se vrací

Deskovinky #6: Kamionem po Evropě se vrací

Dobrodružné podzemí: herna karetních a deskových her

Dobrodružné podzemí: herna karetních a deskových her

Vyzkoušeli jsme XCOM: Desková hra

Vyzkoušeli jsme XCOM: Desková hra

Deskovinky #2: Pandemie deskovek a nový Pán prstenů

Deskovinky #2: Pandemie deskovek a nový Pán prstenů

 

Články odjinud