Oranžová TATRA má malého bratra: Je zpátky i zmenšená

Oranžová TATRA má malého bratra: Je zpátky i zmenšená
Sdílej
 
Hračka, s níž si v dětství hráli i vaši rodiče, znovu dobývá české hračkárny.

 

Asi jen těžko budete hledat na pohled sympatičtější náklaďák, než byla TATRA T148. Především v oranžovém, ale také modrém a vojensky zeleném provedení se na konci minulého století dala potkat snad na každé tuzemské stavbě. Tento model tatrovky se vyráběl mezi lety 1972 až 1982 a z kopřivnického závodu jich vyjelo nějakých 116 tisíc kusů. Obvykle měly podvozek 6x6 a uvezly 12 tun nákladu. Není divu, že oblíbený náklaďák se už v 70. letech začal v podniku Chemoplast Brno vyrábět i jako plastová hračka. Za mého dětství ji měl skoro každý kluk. Nejenže se na ní dal vozit písek, ale hlavně na korbě s přehledem uvezla až stokilového cvalíka.

Znovuzrozená TATRA

Oživit plastovou TATRU se podařilo firmě Dino Toys. Její výkonný ředitel Jan Šlemín s touto myšlenkou přišel v roce 2011 a o tři roky později vstoupila firma na trh s inovovanou hračkou původních rozměrů, tedy s délkou 73 cm. Oranžový náklaďák doznal několika vylepšení, z nichž nejdůležitější jsou zesílené sloupky kabiny, širší kola, nová pojistka sklápěcí korby nebo ucho v horní části korby. Původní hračka mnohdy nevydržela nápor jezdců a v místě sloupků kabiny se ohýbala, pod dětmi se kola bořila do písku a korba se mohla při usednutí jezdce nečekaně sklopit. Všechny tyhle nedostatky byly inovacemi odstraněny.

Video se připravuje ...

ABC TV: Složili jsme si Tatru T148 • Zdroj: ABC

Roztomilá oranžová třicítka

Po dvou letech prodeje hlásí výrobce jednoznačný prodejní úspěch. Na trh proto přichází se zmenšeným modelem o délce 30 cm. Sice se na něm nesvezete, ale jako domácí hračka se velikostně zdá ideální. Navíc u této velikosti se nabízí udělat i jiné nástavby náklaďáku, jako je například míchačka nebo valník s "plachtou". Zatímco velká varianta hračky se vyrábí v Polsku, zmenšenou pro Dino Toys vyrábí liberecká firma Novoplast. Tu jsme navštívili, podívali se na lisování dílů a ty jsme si sami sestavili do podoby tatrovky.

Z granulek hračka

Při lisování plastových dílů se používá technologie vstřikování. Do lisovacího stroje přichází plastový granulát čiré barvy, do nějž se zamíchává pouze 1,5 procenta barevného granulátu. Po roztavení a promíchání získá původně čirý plast výsledné zabarvení. Roztavený plast se pak při teplotě 190 oC vstřikuje do lisovacích forem. Po zchlazení, které trvá zhruba 45 sekund, se forma rozevře a vypadne hotový díl autíčka.

Na písek

Montáž autíčka se provádí ručně. Do koleček se vlisují ráfky a osičky, šasi auta se osadí kolečky, nasadí se na něj kabina a korba a hotové auto se balí do kartonové krabice. Celý proces nevypadá nijak zvlášť složitě a my jsme si každý své autíčko od začátku do konce sami sestavili. Závod takto denně zkompletuje 800 kusů. Nové plastové tatrovky jsou určeny především jako hračky na pískoviště, takže zaujmou spíš mladší děti, než jsou čtenáři našeho časopisu, nicméně krásná česká hračka vyvolávající nostalgii neurazí dokonce ani dospělé.


TATRA T14 se dala v oranžovém, ale také modrém a vojensky zeleném provedení na konci minulého století potkat snad na každé tuzemské stavbě. •  Dino Toys, Zdeněk Ležák

Unikátní podvozek

Úspěch kopřivnických náklaďáků stojí na unikátní koncepci podvozku, která byla vymyšlena už ve 20. letech 20. století a dodnes nebyla překonána. Základem podvozku je centrální nosná roura a k ní napojené nápravy s nezávisle výkyvnými polonápravami. Taková koncepce podvozku je v terénu velmi účinná. Na umělohmotné hračce samozřejmě takový podvozek nenajdete.

Čtěte dál o hračkách:

Největší NERF na světě: Palba rychlostí rozjetého auta

Největší NERF na světě: Palba rychlostí rozjetého auta

Lego staví v Minecraftu: Kostky jsou taky cihly!

Lego staví v Minecraftu: Kostky jsou taky cihly!

Nečekaná zábava: Projížďka Lego vlakem z mravenčí perspektivy

Nečekaná zábava: Projížďka Lego vlakem z mravenčí perspektivy

Ábičkovské testy: Dálkově ovládaná autíčka WowWee REV 2?

Ábičkovské testy: Dálkově ovládaná autíčka WowWee REV 2?

Barbie má novou podobu: Baculatá, drobná nebo vysoká

Barbie má novou podobu: Baculatá, drobná nebo vysoká

Video se připravuje ...

Rozhovor: Úspěch oranžové Tatry překvapil • Zdroj: ABC

 

Články odjinud