Náklaďák na kolejích

Náklaďák na kolejích
Sdílej
 
Nákladní vagon řady Es je určen na přepravu volně loženého sypkého zboží a kusového zboží, které nevyžaduje zakrytý prostor a ochranu před povětrnostními vlivy. Vůz byl v průběhu let modernizován a na kolejích jezdí už 50 let.

TECHNICKÁ DATA

Hmotnost: 13 000 kg
Délka: 10 m
Ložná hmotnost (hmotnost nákladu): až 27 000 kg
Ložná plocha: 24 m2

Luboslav Šléška

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Ohybové čáry ukončené trojúhelníčkem narýhujte z lícní strany, ohybové čáry ukončené kolečkem narýhujte z rubu. 2. Z kulatých párátek průměru 2 mm připravte osy dvojkolí 5 (2 kusy), osy nárazníků 13 (4 kusy), rozměry a zbarvení najdete v kresbě vystřihovánky. 3. Z drátu průměru 0,5 mm si můžete vyrobit hák 15, rozměry a tvarování jsou opět v kresbě, číslo podloženo modrou barvou. 4. Na rub dílu 1 přeneste úsečky A-A a B-B.

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Zpracujte korbu vozu, díl 1, postupujte podle návodné kresby. Narýhujte ohybové čáry, čela ohněte a slepte. Bočnice potřete lepidlem jen na částech označených znakem %, potom je ohněte a slepte. Část bočnice, která přesahuje přes dřevěnou podlahu vozu, se nesmí přilepit. Díl položte na rovnou plochu, po celé ploše zatižte a nechte aspoň 24 hodin proschnout. Po proschnutí ohněte šedé části bočnic a přilepte na rub dílu 1. Na díl 1 mezi úsečky A-A a B-B přilepte díl 2. Celek opět zatižte a nechte důkladně proschnout. Nyní díl 1 vytvarujte a korbu vozu zafixujte přilepením chlopní bočnic na čela korby. Celek opatrně zatižte a nechte proschnout.

2. Zpracujte pojezd vozu, díly 4, a přilepte je zespodu na korbu vozu, na díl 2. Vytvarujte čelníky 3 a přilepte je na díl 2. Nárazníky sestavte z dílů 12, 13, 14 a vlepte je do otvorů v čelnících 3. Na čelníky nalepte sestavený hák 15 nebo můžete použít hák z drátu, tj. díl 15 podložený modrou barvou, který vlepíte gelovým sekundovým lepidlem do vyvrtaného otvoru v čelníku.

3. Z dílů 6, 7, 8, 9, 10 sestavte kola. Díl 10 namotejte bez lepení na špejli, vložte do slepeného dílu 9, volným koncem díl 10 přilepte zevnitř k dílu 9, díl 10 rozviňte po obvodu dílu 9 a zafixujte lepidlem. Takto vytvořený běhoun kola uzavřete dílem 8 a celek nalepte na slepené díly 6 a 7. Hotová kola nasuňte na osy dvojkolí 5 a vycentrujte. Rozchod kol je 16,5 mm. Kola přilepte. Hotová dvojkolí nasuňte zevnitř do otvorů v pojezdu a z venku zafixujte zákolníky 11. Hotový model přestříkněte lakem na vlasy, odpuzuje prach a zvýrazní barvy modelu.

NÁKLADNÍ VAGON Es

ABC 11/2011
ŘADA technika
SÉRIE vlaky
NÁROČNOST 3
MĚŘÍTKO 1 : 87
ROZMĚRY V CM D 12 V 3 Š 3
DOBA PŘÍPRAVY ± 5 hodiny
KONSTRUKCE Luboslav Šléška
SLEPENÍ Luboslav Šléška

Klíčová slova:
vlak, 3dčko