Pohled do světa: Zbytečná Pevnost Boyard

Pohled do světa: Zbytečná Pevnost Boyard
Sdílej
 
Pevnost Boyard se tyčí nad hladinou moře u západního pobřeží Francie mezi ostrovy Île-d'Aix a Île d'Oléron. O vybudování podobné pevnosti přemýšlel už francouzský král Slunce Ludvík XIV. v roce 1666.

 

Pevnost Boyard se tyčí nad hladinou moře u západního pobřeží Francie mezi ostrovy Île-d'Aix a Île d'Oléron. O vybudování podobné pevnosti přemýšlel už francouzský král Slunce Ludvík XIV. v roce 1666. Tehdy mu však stavbu rozmluvil jeho stavitel se slovy: „Pane, bylo by snazší chytit do zubů Měsíc než usilovat o stavbu v takové lokalitě.“

Stavba pevnosti byla tak zahájena až v roce 1801, tedy po dlouhých 135 letech! Uskutečnění smělého plánu na výstavbu mořské pevnosti se ujal Napoleon. Důvod byl prostý. Vzdálenost mezi ostrovy Aix a Oleron umožňovala cizím vojskům napadnout francouzské pobřeží z moře. Tehdejší děla neměla zdaleka takový dosah, aby se střelbou z ostrovů dalo zabránit průniku nepřátelských námořních sil.

Pevnost Boyard proto byla jedinou možností, jak ochránit pobřeží. Stavba byla dokončena roku 1857. V té době se dostřel děl zlepšil natolik, že Pevnost Boyard pozbyla smyslu. I tak v ní ale sloužilo na 250 vojáků. Roku 1871 se z pevnosti stalo vězení a po několika letech byla zcela opuštěna – až do roku 1990, kdy se stala Pevnost Boyard celosvětově známým místem pro konání stejnojmenné televizní soutěže.

 

Roku 1809 musela být výstavba pevnosti Boyard přerušena kvůli potížím se stavbou pískovcových základů. K jejímu znovuzahájení došlo až v roce 1837 za vlády Ludvíka Filipa •  Profimedia

 

Pevnost Boyard

Pevnost Boyard

Pro voko: Vodní hrady

Pro voko: Vodní hrady

ShootMania Storm: Prostřílej se zříceninou hradu!

ShootMania Storm: Prostřílej se zříceninou hradu!

Autor

Tomáš Tvrdý

Klíčová slova:
pohled do světa, pevnost, boyard
 

Články odjinud