Deskovinky #28: Návrat na prokletý ostrov

Deskovinky #28: Návrat na prokletý ostrov
Sdílej
 
Po letech se vracíme za starým známým Pátkem, se spaním pod širákem nám pomůže počítání oveček a uživit by nás mělo obchodování s kořením. Deskovinky jsou tu s další porcí novinek!

Robinson Crusoe – Trosečník se vrací

Robinsoni do pozoru! Je tady deskovka Robinson Crusoe! •  Albi

Možná jste do teď byli šťastnými vlastníky výtečné kooperativní hry Robinson Crusoe: Dobrodružství na prokletém ostrově a možná jste jen někoho takového znali a záviděli mu (jak to bylo s Robinsonem doopravdy se dočtete v tomhle textu), protože Robinson se pěkně dlouhou dobu nedal na českém trhu sehnat. První várka českých kopií se vyprodala opravdu rychle a dotisk ne a ne přijít. Společnost Albi se nakonec vytáhla a legendární hra ještě legendárnějšího tvůrce Ignacyho Trzewiczeka je už touhle dobou v obchodech.

Pokud vás deskovka Robinson Crusoe zcela minula, představte si, že s partou přátel ztroskotáte na pustém ostrově. Musíte si sehnat jídlo, postavit přístřešek, vyrobit primitivní nástroje a hlavně přežít. Čeká vás nebezpečný průzkum ostrova, udržování morálky skupiny v kladných hodnotách a různé strasti dané scénářem. Někdy stačí jednoduše utéct, jindy vám průchod stěžuje mlha nebo lidojedi. Společně zvítězíte, rozděleni padnete.

Shephy – Asijský solitér na obrazovkách

Počítáme ovečky v Shephy! •  ARC SYSTEM WORKS

Se solitérní karetní hrou Shephy jsem se poprvé setkal minulý rok na veletrhu v Essenu, byť je vznik hry datován již do roku 2013. Tehdy hra měla svou premiéru na mobilních zařízeních, nicméně kvůli špatnému ovládání a anglicko-japonskému rozhraní šlo o velice nepřístupný titul. Tvůrci si to zjevně uvědomili a hru od základů překopali pro iOS, Android a dokonce i Nintendo Switch.

V Shephy počítáte ovečky (o návratech pasteveckých psů se dočtete tady - a stojí to za to!). Máte jeden balíček, ve kterém je spousta karet podporující množení oveček, ale také karty přinášející zkázu. Průběh hry tak obsahuje klasickou křivku učení se karet v balíčku, pochopení jejich funkcí a postupné přibližování se cíli. Tím je získat kartu s 1000 ovečkami pomocí množení a skládání karet do sebe. Zdarma máte každý den 5 pokusů, po zaplacení 4 dolarů se vám otevřou různé herními mody, včetně příběhového.

Century: Cesta koření – Překvapení z Rakouska

Desková hra Century: Cesta koření •  Piatnik

Firma Piatnik je známá především výrobou karet a rodinných her, které zapadnou v záplavě ostatních titulů. Jenže v posledních letech to začíná platit čím dál tím méně. Loni se postarali o povedenou hru Yangtze, která kromě dobré hratelnosti nabídla velkou krabici plnou obsahu za pár korun. A v podobném, ještě lepším duchu se nese jejich letošní novinka Century: Cesta koření.

Jméno hry napovídá, že hra u nás vychází hezky česky. Ale to není to jediné, čím vás zaujme. V krabici najdete šikovné uložení komponent, velké karty s krásnými obrázky, plastové kalíšky na dřevěné kostičky, ale především kovové mince. To vše se vlezlo pod tisíc korun a mám-li být upřímný, takto si představuji budoucnost produkce. Samotná hra je pak o prostém, leč funkčním obchodování, kde si pořizujete nové karty, směňujete koření a snažíte se jako první nasbírat určité kombinace. Century je skvělá hra pro rodiny, která dokáže slušně konkurovat Splendoru. A co víc, na cestě jsou další dvě podobné hry s trochu odlišnými mechanismy.

Jak se nám líbí nové deskové hry:

Deskovinky recenzují: Mars: Teraformace

Deskovinky recenzují: Mars: Teraformace

Deskovinky recenzují: Scythe

Deskovinky recenzují: Scythe

Pozvánka – Pardubický Gamecon

Již tento víkend (od čtvrtka 20. 7. do neděle 23. 7.) se vPardubicích koná 23. ročník největšího českého festivalu o nepočítačových hrách. Můžete se těšit na stovky různých stolních her, s jejichž pravidly vám ochotně pomohou místní hermani. Kromě deskovek si na své přijdou i milovnící RPGček, larpů a wargamingu. V rámci doprovodného programu můžete zavítat na některý z workshopů nebo se zúčastnit přednášky. Kompletní seznam včetně přihlášek do turnajů naleznete na těchto stránkách.

Nemělo by vám uniknout:

Speciální obleky: Vrstva mezi životem a smrtí

Speciální obleky: Vrstva mezi životem a smrtí

Zahráli jsme si karty Gwent ze Zaklínače

Zahráli jsme si karty Gwent ze Zaklínače

Deskovinky recenzují: IceCool – Ledová škola

Deskovinky recenzují: IceCool – Ledová škola

Mazlíčci 2.0: S klokanem na vodítku

Mazlíčci 2.0: S klokanem na vodítku

 

Články odjinud