Trosečníkem v oceánu 1. díl

Sdílej
 
Slogan vypůjčený ze Stopařova průvodce po galaxii shrnuje ve dvou slovech hlavní zásadu, která při ztroskotání na volném moři rozhoduje o životě a smrti. Chladná hlava je vaší nadějí, že se dočkáte záchrany, aniž by do té doby vychladlo celé vaše tělo.

Nepropadejte panice!

Slogan vypůjčený ze Stopařova průvodce po galaxii shrnuje ve dvou slovech hlavní zásadu, která při ztroskotání na volném moři rozhoduje o životě a smrti. Chladná hlava je vaší nadějí, že se dočkáte záchrany, aniž by do té doby vychladlo celé vaše tělo.
Do krizové situace se můžete dostat při nouzovém přistání letadla nebo při ztroskotání lodi. V okamžiku, kdy již víte, že z vás bude trosečník, oblékněte si co nejvíce oblečení. Nevěřte staré pověře, že vás mokré šaty stáhnou pod hladinu. I mokré oblečení působí jako izolační vrstva a zabránit úniku tepla je pro vás klíčové. I ve vodě, která má teplotu 25 °C, dojde v krátké době k podchlazení organismu a následné smrti. Na člunu je tělo pro změnu vystaveno působení větru, který ho rovněž silně ochlazuje. Letadla i lodě jsou dnes vybaveny záchrannými vestami, takže si ji nezapomeňte navléknout. Pokud musíte opustit palubu potápějící se lodi, najděte nejdříve nějaký předmět, který plave, hoďte ho na hladinu a teprve potom skočte za ním. I kdyby neunesl celou vaši váhu, pomůže vám šetřit fyzické síly.

ZÁCHRANNÉ ČLUNY

Jestliže jsou v dohledu záchranné čluny, plavte co nejrychleji k nim. Nezapomínejte však, že mají omezenou nosnost a unesou pouze určitý počet lidí. Nemá smysl lézt do člunu, který je již přetížen. Jeho potopením nebo zničením si nepomůžete, a navíc ohrozíte ostatní. Panika je v takové situaci ten nejhorší zabiják. Pokud jsou všechny čluny obsazené a další trosečníci jsou ještě ve vodě, měli byste se pokusit dosáhnout dohody, aby se lidé ve vodě a ve člunech pravidelně střídali. Také ve člunu se snažte zachovat klid a potlačovat jakýkoliv náznak paniky. Překontrolujte signalizační vybavení (většinou světlice), abyste je v případě přiblížení záchranných letadel nebo člunů mohli okamžitě použít. Při jejich odpalování nezapomínejte na jejich druhý konec - nikdy ho nesměřujte proti jiným lidem nebo proti člunu! Mohli byste někoho zranit nebo dokonce zabít, v druhém případě zničit člun.

ZEMĚ NA OBZORU

Pokud přežijete všechna úskalí a v dohledu vašeho člunu se objeví pevnina, pamatujte si, že ještě nemáte vyhráno. Buďte trpěliví a raději vyčkejte na pomoc přílivu, který vám pomůže dostat váš člun ke břehu. Pokud musíte přistávat u členitého nebo skalnatého pobřeží, připoutejte se ke člunu, protože tak máte v případě převržení větší šanci, že vás moře někde na břeh vyhodí.

ŽRALOCI

Nebezpečí, které pro trosečníky představují žraloci, bývá často přeceňováno. Smrtelně nebezpečných je jen několik druhů, např. žralok bílý, bělavý nebo mako. Ale ani tyto druhy nepovažují člověka za přirozenou kořist a často se objeví jen ze zvědavosti. Pokud se však žralok rozhodne zaútočit a vy jste ve vodě, máte jedinou šanci - ráznými tempy plavat přímo proti němu a pokusit se ho udeřit do citlivého nosu. Žralok je jako každý jiný dravec velmi opatrný, a pokud si není svou výhrou jistý, raději vyklidí pole.