Deskovinky recenzují: Sabotér

Deskovinky recenzují: Sabotér
Sdílej
 
21. den pátrání po zlaté žíle: Dnes pokračujeme v úmorném kopání. Větříme zlaté nugety, jsou blízko. Musí být hned za tímto valem! Ale proč se naše cesta ubírá na druhou stranu? Už delší dobu mám takové tušení. Někdo nám to nepřeje. Někdo je totiž sabotér.

 

Možná se někteří deskovkoví znalci mezi vámi diví, proč se zde věnujeme hře, která si příští rok může díky svému stáří jít pro občanku. Důvody jsou dva. Za prvé, Sabotér se několik posledních let na našem trhu vůbec nedal sehnat (alespoň ne v češtině). Za druhé, stejně jako Bang! má i Sabotér dle mého názoru místo na našich stolech i v dnešní době.

Sabotér je malá karetní hra pro 3–10 hráčů, která se svými rozměry i hratelností hodí na dovolenou, rodinné sešlosti i jako výplň mezi velkými hrami o víkendu s deskovkami. Hráči se zde ujímají rolí trpasličích permoníčků, kteří se prokopávají za zlatými nugety. Tedy alespoň většina z nich. Někdo je totiž Sabotér.

Deskovinky #39: Výbušná koťátka a zločin

Deskovinky #39: Výbušná koťátka a zločin

Sabotér? Kdo to bodá do zad? 

V závislosti na počtu hráčů vám velmi jednoduchá pravidla poví, kolik záškodníků se ve hře může vyskytovat. Vždy vytvoříte balíček složený z permoníků a sabotérů, který obsahuje o jednu kartu víc, než je počet hráčů. Karty si následně tajně rozdáte mezi sebe a netušíte tak, jaká povolání byla přidělena ostatním. Ve třech hráčích se klidně může stát, že se role sabotéra neujme nikdo.

Přesto je každá partie naplněna příjemnou podezíravostí. Nevěříte nos mezi očima žádnému spoluhráči, i když jeho kroky napovídají, že je to spojenec. Kdykoliv totiž může obrátit a zhatit veškeré vaše snažení.

Sabotér se několik posledních let na našem trhu vůbec nedal sehnat •  archiv autora

Stavíme a boříme

Hra jako taková probíhá opravdu jednoduše. Hráči mají předepsaný počet karet v ruce, který udržují neustálým dolízáváním. Ve svém tahu musíte použít právě jednu kartu z ruky. Tou může být různě zahnutá chodba, kterou se buď snažíte dostat k pokladu na herním plánu, nebo v roli sabotéra odkláníte pracně budovanou cestu soupeřů směrem pryč.

Nebo můžete zahrát kartu zničeného vybavení, kterou poškodíte jiného hráče. Poškozený hráč dočasně přichází o možnost kopat chodby, dokud se mu vybavení neopraví. Oprava probíhá opět zahráním odpovídající karty, o což se může postarat libovolný hráč u stolu.

To probíhá do té doby, dokud se nedobere balíček karet, čímž vyhraje sabotér (jeho cílem je tedy zdržovat), nebo do doby, kdy se permoníkům podaří nalézt poklad na jedné ze tří karet na druhé straně herního plánu. Poté se rozdají zlaté nugety a celá hra se rozehraje ještě dvakrát. Může se tak stát, že hráč-permoník je v dalším kole sabotérem. Vítězí horník s největším počtem nuget na konci třetí hry.

Catan: Hra o trůny – Noční hlídka je fantazie

Catan: Hra o trůny – Noční hlídka je fantazie

Cítím tu stáří

Sabotér je malá triviální hra, na které se roky nutně podepisují. Grafika se nezměnila, takže z nostalgického hlediska prožijete příjemné pocity, zatímco nové hráče neuchvátí, ale ani neurazí. Z herního hlediska jde o oddechovku, kterou si užijete v případě, že na ní nebudete mít vysoké nároky.

Potenciální problém totiž spočívá v náhodě. Když vám někdo rozbije krumpáč, potřebujete kartu opravující krumpáč. Pokud ji sami nemáte, musíte slovně přesvědčovat ostatní, že nejste sabotérem, že tím je ten, kdo vás poškodil. Tato debata plná nedůvěry je samozřejmě zábavná. Problém nastává ve chvíli, kdy už víte, kdo je sabotér a potřebujete osvobodit svého rozbitého kolegu. Jenže sada opravářského nářadí nepřichází a váš kolega v podstatě celou dobu jen kouká.

Sabotér se několik posledních let na našem trhu vůbec nedal sehnat •  archiv autora

Hru zároveň nedoporučuji v menším počtu hráčů, protože tehdy se může objevit pouze jeden sabotér, a vyhrát v jeho případě je nadlidský úkon. K jeho odhalení dojde poměrně brzy (má totiž sám co dělat, aby se pokusil kazit plány ostatních) a když se tak stane, je zasypán rozbitými věcmi a nemá kolegu, který by mu pomohl s jejich opravou.

Jinak je Sabotér příjemným návratem z minulosti. Neosloví hardcore hráče, kteří by měli touhu přidávat vlastní pravidla napomáhající k vítězství sabotéra v malém počtu hráčů. Ale do větší rodiny, na dovolenou nebo jako odpočinek od velkých několikahodinových her Sabotér poslouží víc než dobře.

Sabotér

Autor Fréderic Moyersoen

Typ hry karetní, blafovací

Počet hráčů 3–10

Doporučovaný věk 8+

Herní doba 30 minut

Jazyk česky, bez textu

Doporučovaná cena 249,-

Vydavatel Albi

Kingdom Come: Výlet do středověku

Kingdom Come: Výlet do středověku

Rocket: Chlupatý a nebezpečný Strážce galaxie

Rocket: Chlupatý a nebezpečný Strážce galaxie

Páni kluci: Video reportáž z rodinného festivalu

Páni kluci: Video reportáž z rodinného festivalu

 

Články odjinud