Deskovinky recenzují: Vládce Tokia

Deskovinky recenzují: Vládce Tokia
Sdílej
 
Japonské velkoměsto je terčem útoků monster již od roku 1954, kdy na něj poprvé udeřila Godzilla. Od té doby si na zdejších mrakodrapech smlsla celá řada takzvaných kaidžu, ke kterým se s novou verzí deskovky Vládce Tokia přidává i Astro Tučňák a Kyber Kotě.

 

Stolní hra Vládce Tokia je s námi již od roku 2011 a my se jí zde nyní věnujeme proto, že se v roce 2016 dočkala nové verze ku příležitosti pětiletého výročí. K nám se "Vládce Tokia 2.0" dostává ještě o něco později díky české verzi od společnosti Rexhry. Ale čekání se rozhodně vyplatilo. Richard Garfield (autor Magic: The Gathering) nemusel zasahovat do pravidel hry, protože dokonalé není třeba vylepšovat. Co se oproti původní verzí mění, jsou ilustrace.

Kostková zkáza

Pokud jste se se hrou Vládce Tokia ještě nesetkali, pak vězte, že jde o pravidlově velice jednoduchou hru s mrskáním kostek, která nestojí na hlubokých strategických rozhodnutích, ale na pořádné zábavě. 2–6 hráčů se ujme rolí gigantických monster, která chtějí zničit Tokio. Ne společnými silami, protože do smutných dějin metropole se zapíše jen jeden.

Jurský svět: Zánik říše: Popáté s dinosaury

Jurský svět: Zánik říše: Popáté s dinosaury

Hráči se klasicky střídají v tazích, ve kterých hází šesti obřími kostkami, z nichž libovolné mohou ještě dvakrát přehodit. Výsledný hod může dopadnout všelijak, protože každá strana kostky je jiná. Jedná dává zranění, druhá léčí, třetí vám přináší energii a zbylé nesou vítězné body v hodnotách 1–3. Abyste získali jeden bod, musíte hodit tři jedničky. Tři dvojky vám dají dva body a tři trojky tři body. Každé další stejné číslo pak přidá ještě jeden bod (šest jedniček je tedy za 4 body).

Kompetitivní kooperace

Je samozřejmě naprosto náhodné, co vám na kostkách padne, ale díky dvěma přehozům můžete upravit svou lehkou taktiku za pochodu. Můžete se soustředit na získávání vítězných bodů, což je jedna z cest k vítězství, nebo se pokusíte zničit všechny ostatní monstra. Podle počtu hráčů je vždy 1 nebo 2 monstra přímo v Tokiu, kde jejich hráči průběžně získávají body za pouhou přítomnost.

Autorem Vládce Tokia je Richard Garfield, který vymyslel legendu Magic: The Gathering •  archiv

Když hráč v Tokiu útočí (padnou mu symboly pacek na kostkách), dává tím ránu všem hráčům, kteří v Tokiu nejsou. Návštěva Tokia je tedy skvělý způsob, jak přijít k bodům a zároveň rozdat pořádnou čočku. Ale má to i své nevýhody – všichni ostatní hráči řežou jen a pouze do vás a vy se zároveň nesmíte léčit. V jednu chvíli tak už neunesete nápor a abyste zabránili definitivní smrti, dobrovolně opustíte Tokio a vyměníte si tak pozici s tím, kdo na vás tak okázale útočil.

Dvě hlavy

Hratelnost ještě prohlubuje přítomnost balíčku karet, které si kupujete za nastřádanou energii. Karty jsou jednorázové i trvalé, léčí životy, rozdávají zranění, dávají body nebo jinak upravují hratelnost. Například můžete obdžet kostku navíc, při získání bodů dát ještě zranění, nebo se po smrti opět narodit.

Carcassone: Legendární hra ve světě Star Wars

Carcassone: Legendární hra ve světě Star Wars

V opačném případě vás totiž po ztrátě deseti životů čeká úplné vyřazení ze hry, na které v dnešní době možná už nejsme tolik zvyklí. Hráči tak postupně jen sedí u stolu a sledují zapálené protihráče snažící se o vítězství. Ale Vládce Tokia se málokdy přiblíží půlhodině, takže to čekání není nic nesnesitelného.

Hezčí Tokio

Nová verze se po herní stránce nezměnila prakticky vůbec, což je jedině dobře. A za sebe musím říct, že je dobře, že se změnila po té vizuální. Původní Vládce Tokia patří k mým nejoblíbenějším hrám. Dokonce šlo dlouhou dobu o kousek, na kterém jsem do světa deskovek vítal nové hráče (nyní už pro tyto účely volím čistě kooperativní hry). A líbila se mi i graficky, nicméně doba pokročila a omlazení bylo na místě.

Autorem Vládce Tokia je Richard Garfield, který vymyslel legendu Magic: The Gathering •  archiv

Jak desky monster, tak i jejich kartonové figurky a úplně všechny karty dostaly nové, velice hravé ilustrace, což je zároveň taková poznávací značka firmy Iello (Skol ty Skoty, Hledá se hrdina a spousta dalších). A dokonce se objevují i noví "hrdinové", i když za cenu vypuštění některých původních. Kyber Králíka střídá Kyber Kotě a Krakena zastupuje Astro Tučňák. Z hlediska hratelnosti nejde o žádnou změnu, protože monstra nemají žádné vlastní schopnosti, ale může jít o špatnou zprávu pro milovníky původní edice.

Znovu do Japonska?

Pokud už jste hrdými majiteli původní verze hry Vládce Tokia a uvažujete o pořízení té nové, pomyslete na následující. Dostanete úplně stejnou hru jen s novými ilustracemi a dvěma novými monstry nahrazující vaše oblíbence. Karty zároveň dostaly novou rubovou stranu, takže už nejsou kompatibilní s předchozími rozšířeními, která u nás tedy nikdy nevyšla česky, ale prodávala se.

Jestli vám stojí za to mít doma dvě velmi podobné krabice a myslíte, že obě dostanete na stůl, pak máte asi jasno. A pokud o Vládce Tokia slyšíte úplně poprvé, nemáte důvod pídit se v bazarech po původní verzi. Nová krabička nabízí stejně skvělou hru, kterou si užije jak parta dospělých, tak i rodiny s dětmi. A navrch dostanete krásné ilustrace. S Vládcem Tokia prostě nešlápnete vedle.

Vládce Tokia

Autor Richard Garfield

Typ hry kostková, vyřazovací

Počet hráčů 2–6

Doporučovaný věk 8+

Herní doba 30 minut

Jazyk česky, středně textu

Doporučovaná cena 799,-

Vydavatel Rexhry

Unravel Two: Probuďte své vnitřní dítě v nádherné videohře pro dva

Unravel Two: Probuďte své vnitřní dítě v nádherné videohře pro dva

Deskovinky #40: České vydání stolní adaptace Falloutu a další nové hry

Deskovinky #40: České vydání stolní adaptace Falloutu a další nové hry

Pražské metro 1/3: Výlet do začátků podzemní sítě a trasy C

Pražské metro 1/3: Výlet do začátků podzemní sítě a trasy C

 

Články odjinud