Deskovinky recenzují: Skol ty Skoty

Deskovinky recenzují: Skol ty Skoty
Sdílej
 
Ach ti Skotové. Jen co se sníh vsákl do země, vylézají ze svých kamenných příbytků a už se řežou hlava nehlava po hlavách. A proč? Aby jejich děti měli větší prostor na hraní.

 

Skol ty Skoty je rychlá karetní hra čistě pro dva hráče, kteří vysílají své skotské bojovníky k hraničním kamenům, jimiž se snaží zvětšit oblast svého území. Hráč, kterému se jako prvnímu podaří získat tři kameny vedle sebe, nebo pět libovolných kamenů z celkových devíti, se stává vítězem.

Nenechte se zmást moderním vzhledem, který vás zaujme čistotou krabice a opravdu krásnými, hravými ilustracemi. Přitom jde pouze o nové vydání téměř dvacet let staré hry Schotten Totten od známého designéra Reinera Knizii. Ale vůbec byste to na ní nepoznali.

Naučte se hrát Wastelands s videonávodem!

Naučte se hrát Wastelands s videonávodem!

V kiltu nebo bez, dostaneš přes…

Malá karetka vás překvapí jednoduchostí pravidel. Hráč na tahu vybere jednu kartu ze své ruky a přiloží ji ze své strany k libovolnému kameni, načež si dobere jednu kartu z balíčku. Karty jsou rozdělené do šesti různobarevných sad, vždy s hodnotami od 1 do 9. Vaším cílem je vyskládat před každý kámen tři karty, které spolu tvoří "pokerové" figury.

Jakmile jsou k oběma stranám jednoho kamene přiloženy tři karty od každého hráče, vyhodnotí se boj. Na nejnižší pozici je prostý součet karet, o stupeň výš je postupka, kterou přebijí katy v jedné barvě, nad nimiž je trojice stejných čísel a celému seznamu vévodí postupka v barvě. Hráč s vyšší figurou ve svých třech kartách získá dotyčný hraniční kámen a takto se pokračuje do dosažení vítězství.

Recenze karetní hry Skol ty skoty •  archiv prodejce

Už jsem ten kámen skoro měl!

Jak je hra jednoduchá na pravidla, tak je až překvapivě komplexní. Hráči vyčkávají až do poslední možné chvíle, než odhalí své plány. Jedna přiložená karta ke kameni ještě nic neznamená, ale druhá již soupeři prozradí, o jakou figuru se snažíte a začne podle toho jednat. Čím víc karet na stole je, tím snáze odhadnete další soupeřovy úmysly (snadno se dopídíte karet, které se ještě mohou objevit).

Ale i ten největší počtář se může nechat spálit náhodou, která do hry přináší příjemné napětí. Nevíte, jakou kartu si po svém tahu doberete a od začátku hry netušíte, co za karty drží váš soupeř na ruce. Čekat tak na třetí kartu do postupky v barvě se nemusí vyplatit.

Deskovinky #37: Sezóna stolních her začíná!

Deskovinky #37: Sezóna stolních her začíná!

Vítězství je na dosah. Ne, počkat

V případě, že nejste úplně počítací typy, můžete si hru zpestřit kartami taktiky, díky kterým si nemůžete být jisti vůbec ničím. Žolík vám vynahradí chybějící kartu, štítonoš může mít podobu 1, 2 nebo 3 libovolné barvy a třeba takový zrádce ukradne vyloženou kartu soupeři a přiloží ji ke kameni na vaší straně.

Osobně dávám přednost původní variantě, protože karty taktiky do hry přinášejí na můj vkus až moc velkou porci náhody. Ale je-li to vaše gusto, je dobře, že máte na výběr. Skol ty Skoty je chytrá dvojkova s nádherným vizuálem, kterou díky malým rozměrům vezmete prakticky kamkoliv. Na výlet, na dovolenou, s trochou snahy i do vlaku. Máte-li rádi zdravé soupeření ve dvojici, Skol ty Skoty by vám v poličce neměla chybět.

Recenze karetní hry Skol ty skoty •  archiv prodejce

Skol ty skoty

Autor Reiner Knizia

Typ hry převahová

Počet hráčů 2

Doporučovaný věk 8+

Herní doba 20 minut

Jazyk čeština, bez textu

Doporučovaná cena 349,-

Vydavatel Rexhry

Deskovinky recenzují: Unlock!

Deskovinky recenzují: Unlock!

Deskovinky recenzují: Vikings on Board

Deskovinky recenzují: Vikings on Board

Deskovinky recenzují: Escape Room

Deskovinky recenzují: Escape Room

 

Články odjinud