Deskovinky #36: Co se chystá

Deskovinky #36: Co se chystá
Sdílej
 
První měsíce roku jsou z pohledu nových stolních her poměrně pusté. Nezastavitelný vlak ale opět nabírá rychlost a za chvíli na nás začne chrlit jednu pecku za druhou. Pojďme se společně podívat na některé z nich.

 

Článek jsem se rozhodl rozdělit do dvou kategorií: "Hry pro hráče" a "Rodinné hry". Do první kategorie zařadím hry, které mají složitější pravidla a obvykle silné, dospělé téma. V rodinných hrách jsou naopak hry se snadno stravitelnými pravidly a ne tak hrubým příběhovým zasazením. Kategorie se samozřejmě nevylučují… Hráči se nemusí stydět usednout k rodinné hře, zatímco rodina se znalostí her se nemusí bát něčeho většího. V závěru článku se dozvíte o původní české hře, která právě teď potřebuje vaši finanční pomoc.

Deskové hry pro hráče

Této kategorii momentálně dominují oznámení od vydavatelství Blackfire. Zanedlouho budeme opět čelit děsivému Cthulhu v kooperativní atmosférické hře Panství hrůzy. Hráči se jako skupina vyšetřovatelů vydávají do tajemného domu, kde na ně čeká nebezpečí v podobě monster z jiných světů. Ta do hry přicházejí skrze doprovodnou aplikaci, která zde funguje jako "pán jeskyně".

Dračí doupě online: Kostky nepotřebujete

Dračí doupě online: Kostky nepotřebujete

Později zaplesá srdíčko všem hráčům počítačových her, protože vyjdou dvě stolní adaptace. První z nich bude legendární Fallout, kde se hráči postaví nepříznivým podmínkám vyprahlé pustiny s radioaktivními mutanty. Druhou adaptací bude Civilization: A New Dawn. Jedná se o novou, značně zjednodušenou verzi stávající Cvilization, strategické hry o rozvoji národů.

Od Blackfire zmíním ještě jednu velkou hru, a to Rising Sun. Převahová hra, kde se hráči ujímají klanů ve feudálním Japonsku, přou se o území, vyjednávají, uzavírají spojenectví a čelí božstvům. Jde o hru z produkce CMON, takže se těšte na opravdu nádherné figurky.

Přehled nových deskových her •  archiv prodejce

Rexhry také chystají zajímavé kousky. Předně se po mnoha letech vrací legendární Mage Knight od Vlaadi Chvátila. Půjde o ultimátní edici obsahující tři vydaná rozšíření, která se dříve počeštění nedočkala. Vzhledem k obsahu krabice očekávejte trošku vyšší cenu.

Druhou peckou budou První Marťané. Hra vychází z podobné deskovky Robinson Crusoe: Dobrodružství na prokletém ostrově, ale logiky neztroskotáte kdesi v Karibiku, ale rozhodnete se společnými silami zkolonizovat Rudou planetu.

Albi se sice nechlubí velkým počtem oznámení (zatím), ale zato chystá opravdu velkou hru Lords of Hellas. Chopte se svého hrdiny, vylepšete jeho schopnosti a vyrazte na cestu starověkým Řeckem. S vítězstvím vám pomůže naverbovaná armáda a náklonnost bohů, kterou získáte výstavbou monumentů. Hře dominuje opravdu velká spousta plastových figurek a miniatur budov.

Deskovinky recenzují: Lorenzo il Magnifico

Deskovinky recenzují: Lorenzo il Magnifico

Rodinné hry

Tady začneme u vydavatele MindOK. Ten totiž chystá nástupce skvělého Kingdomina, což byste sami poznali z jeho názvu – Queendomino. Krále střídá královna, a jednoduché mechanismy předchůdce jsou obohaceny o nové prvky. Hry jsou na sobě nezávislé, ale dají se zkombinovat. Díky tomu může ke stolu usednout více hráčů, nebo postavíte větší království.

Druhou novinkou od MindOKu bude Azul. Skládání dlaždic jako hlavní motiv sice nezní kdo ví jak úžasně, ale na pohled to vypadá skvěle a o kvalitě hry vypovídá její okamžité vyšvihnutí do top 100 her prestižního žebříčku BoardGameGeek.

Blackfire také myslí na méně náročné publikum. V Ďábelský profesor a Citadela času se společně snažíte vyřešit hádanky vedoucí k záchraně vzácných artefaktů. V tom vám nebude bránit jen ďábelský profesor, ale i samotný čas.

Přehled nových deskových her •  archiv prodejce

Za zmínku stojí i opravdu originální hra Dice Forge. V čem je tak originální? Vyrábíte si v ní vlastní kostky… Kostky slouží různým účelům a je jen na vás, jak vyjdete štěstí naproti. Každá stran kostky se totiž dá vyměnit, takže pokud potřebujete, aby vám padal nějaký efekt častěji, nalepte ho na více stran jedné kostky.

Rodinné hry zakončíme u Rexher. Ti chystají další z řady her ze světa Pána prstenů. Honba za prstenem je asymetrická hra, kde se jeden hráč ujímá role Froda, respektive společenstva prstenu, zatímco ho ostatní hráči v rolích Nazgúlů pronásledují. Frodo se ale pohybuje skrytě, takže to nebude tak jednoduché.

Ex Libris je splněným snem všech knihomolů. Cílem každého hráče je dokázat, že to právě on je hoden prestižního místa knihovníka ve zdejší knihovně. Dokáže to jedině tak, že posbírá ty nejzajímavější knihy a postaví z nich nejimpozantnější knihovnu.

Článek zakončím velkým břinknutím! Tak se totiž jmenuje jedna hra, Břink! Jde o deckbuilding, což znamená, že si hráči v průběhu hry staví vlastní balíček karet. Ten jim pomůže při průchodu podzemím nasyslit co největší bohatství. Dejte si však pozor. Čím víc toho nesete, tím děláte větší hluk a hluk může probudit draka…

Přehled nových deskových her •  archiv prodejce

Bonus: Česká hra na HitHitu

Možná jste už slyšeli o dětské knížce Medvěd Wrr: Po přečtení zavřít! Jedná se o kouzelný příběh medvěda, kterého jedna kniha pohltila natolik, že doslova. Ocitáte se v podivném světě továrny na knihy, kde vlastně vznikají úplně všechny ty fantastické příběhy. Tvůrci knihy se rozhodli vytvořit i hru, aby se děti ještě více vžily do role medvěda.

Projekt dostal na starost Michal Ekrt a právě teď vybírá finance na její výrobu. Během následujících 45 dní je potřeba posbírat 150 000 korun na náklad tisíce kusů. Jednoduchá karetní hra s opravdu krásnými ilustracemi může být vaše již od 300 korun.

ABC uvádí: Nejlepší deskovky roku 2017

ABC uvádí: Nejlepší deskovky roku 2017

Deskovinky recenzují: Escape Room

Deskovinky recenzují: Escape Room

Deskovinky recenzují: Pustina

Deskovinky recenzují: Pustina

 

Články odjinud