Deskovinky recenzují: Krycí jména: Duet

Deskovinky recenzují: Krycí jména: Duet
Sdílej
 
Hledáte rychlou hru pro dva, ve které nepůjde o trpaslíky ani o vesmírné lety? Je vaším požadavkem práce s mozkem spojená s doprovodným smíchem? Pak zbystřete. Možná totiž hledáte Krycí jména: Duet.

 

Kdo by neznal Krycí jména – první českou hru, která obdržela nejprestižnější ocenění Siel des Jahres. Krycí jména dobývají svět v desítkách jazykových mutací a nelze se divit, že vznikají i další herní varianty. Na českém trhu se můžete setkat s obrázkovou verzí, zatímco za hranicemi si užívají i verze pro dospělé, s tématikou superhrdinů od Marvelu a pohádkami od Disneyho.

Původní Krycí jména jsou skvělou party hrou s jedinou vadou. Skutečně potřebujete partu. Hra jde hrát minimálně ve čtyřech hráčích, ale skutečná zábava spojená s horlivou diskuzí začíná až od šesti hráčů a ty ne vždy seženete. V každém případě, pokud si tuto hru pořídil třeba pár, musel k sobě neustále zvát návštěvy. Ve dvou si Krycí jména nezahrajete vůbec. A proto vznikla další verze Krycí jména: Duet.

Deskovinky recenzují: Skol ty Skoty

Deskovinky recenzují: Skol ty Skoty

Krycí jména ve dvou

Věnujte pozornost podtitulu této hry. Není to duel, a tedy nesoupeříte. Duet je kooperativní hra, ve které napovídáte jeden druhému. Opět je na stole rozložena mřížka různých slov, opět na kartičce klíče vidíte ta slova, která musíte svému spoluhráči napovědět. Většina pravidel funguje stejně, ale narazíte na pár novinek.

Stále je tedy vaším cílem spojit co nejvíce slov z klíče jednou asociační nápovědou, kterou předáte spoluhráči. Tentokrát ale koukáte na 25 slov na herním plánu, z nichž vás zajímá konkrétních 9, a naopak se za každou cenu musíte vyhnout třem vrahům. Vtip je v tom, že i váš soupeř kouká na svou stranu nápovědního klíče, kde má svých 9 hledaných a tři rozhodně nehledané.

Krycí jména je první českou hrou, která obdržela nejprestižnější ocenění Siel des Jahres •  archiv prodejce

9 + 9 = 15

Vaším společným cílem je uhodnout všech 15 slov. Devět vašich a devět soupeře. Počkat, to nějak nedává smysl. To proto, že tři z hádaných slov se vám překrývají a vy samozřejmě nevíte která. Stejně tak se překrývá jeden z vrahů, zatímco další váš se kryje se soupeřovým hádaným slovem. Musíte tak být velice opatrní s každou vaší nápovědou, protože jediné poukázání na vraha okamžitě ukončí hru nezdarem.

Zatímco v klasických Krycích jménech je vaším nepřítelem čas v podobě rychlejších soupeřů, v Duetu jsou tímto časem předem dané tahy. Standardní hra se hraje na devět tahů, přičemž tah skončí jedním ze tří způsobů – ukončením hry vlivem vraha, hádáním neutrální karty, dobrovolným ukončením po úspěšném uhodnutí hledané karty.

Chcete si zahrát videohru? Složte si ji z papíru

Chcete si zahrát videohru? Složte si ji z papíru

Jsem připraven na misi, pane!

Základní hra s devíti jednotkami času je poměrně obtížná, proto si ji můžete protáhnout na 10 či 11 tahů. Ve chvíli, kdy zvládnete tu nejtěžší variantu, je na čase vrhnout se na mise. Krycí jména: Duet totiž obsahují záznamový arch s městy z různých států světa, kam se vydáváte plnit rozličné mise.

Každá mise udává maximální počet kol nutný k vítězství a maximální možný počet chyb (poukázání na neutrální karty). Standardní hru v tomto případě představuje Praha s devíti koly a devíti možnými chybami. Moskva už je o něco těžší, jen osm kol a osm chyb. Ale co takový Vatikán? Osm kol a nula chyb? To už je práce pro opravdu zkušené agenty, kteří ovládají asociace líp než mateřštinu samotnou.

Krycí jména je první českou hrou, která obdržela nejprestižnější ocenění Siel des Jahres •  archiv prodejce

Mají hry pro dva nového krále?

Možná. Obecně to asi říct nelze, ale pravdou je, že na poli dvojkovek patří Krycí jména: Duet k absolutní špičce. Nejsou to jen převedená Krycí jména do podoby pro dva hráče. Nová pravidla s pevně daným časem a překrývajícími se slovy po vás vyžadují trošku jiný způsob přemýšlení. Navíc se musíte vyhnout hned třem vrahům oproti originálnímu jednomu, takže se po vás tentokrát vyžaduje i větší opatrnost.

Stále je zde ten neduh ze začátku hry, kdy všichni koukají na plán jako vyjevení a nemohou se dohrabat první užitečné nápovědy. Ale on to vlastně ani není neduh, jako spíš přednost, která neplatí pouze na začátku, ale v průběhu celé partie. Mozek šrotuje, hledá asociace, snaží se nalézt jednu společnou věc mezi několika zdánlivě nesourodými slovy. A těch slov je tu hned 400, a co je důležité, jsou jiná, než ta z původní hry. Takže Krycí jména: Duet vlastně fungují jako rozšíření slovní zásoby Krycích jmen a naopak. Slova chvály tak míří všemi směry a hledáte-li hru pro dva, začněte tady.

Krycí jména: Duet

Autoři Vlaada Chvátil, Scot Eaton

Typ hry slovní, asociace

Počet hráčů 2

Doporučovaný věk 11+

Herní doba 15–30 minut

Jazyk česky

Doporučovaná cena 499,-

Deskovinky #37: Sezóna stolních her začíná!

Deskovinky #37: Sezóna stolních her začíná!

Deskovinky recenzují: Unlock!

Deskovinky recenzují: Unlock!

Virální nákaza: Legrace na netu

Virální nákaza: Legrace na netu

 

Články odjinud