Deskovinky recenzují: Unlock!

Deskovinky recenzují: Unlock!
Sdílej
 
Siréna hučí, dveře se zavírají. Sami jste se do této šlamastyky dostali, sami se také musíte dostat ven z uzavřené místnosti v další únikové deskovce Unlock!

 

Unlock! je další stolní variantou únikové hry - populární zábavy, kdy se v týmu snažíte vyluštit zapeklité hádanky a dostat se tak z uzamčené místnosti. U stolu nad deskovkou vás samozřejmě nikdo držet nebude, přesto budete zažívat podobné pocity, jako při skutečné únikovce.

O českou verzi hry a její mobilní aplikaci, která je dostupná zdarma na Android a iOS, se postaralo vydavatelství Blackfire, které si tak do portfolia připisuje již druhou únikovou hru (loni uvedlo výbornou Escape Room, viz naše recenze. Obě hry mají jeden společný prvek – za jednu cenu dostanete hned několik scénářů.

Deskovinky recenzují: Escape Room

Deskovinky recenzují: Escape Room

Záplava karet

Na rozdíl od Escape Room je Unlock! čistě karetní hrou a podobá se tak spíš konkurenčním hrám Exit a Únikovka, od kterých se naopak silně odlišuje používanou aplikací. Bez ní si prostě nezahrajete. Nejenže vám odpočítává jednu hodinu, kterou máte na splnění každého scénáře a celou místnost rozezvučí tajemnými tóny, ale také vám poskytne nápovědy na zvolené karty, nabídne řešení rébusů, poukáže na skryté předměty a ověří vámi vyluštěné kódy.

To hlavní se ale stále odehrává na stole. Každý ze tří scénářů je tvořen objemným balíčkem očíslovaných karet, které si postupně taháte, když vám to hra přikáže. Objevíte novou místnost, ihned vyhledáte karty s čísly odpovídající nábytku v místnosti, se kterými dále interagujete.

Unlock! Recenze deskové hry •  archiv

Klíč do zámku, ale co s Colou?

Vždy prcháte z nějaké oblasti, což mimo jiné znamená najít způsob, jak otevřít zamčené dveře. V praxi to většinou vypadá tak, že kombinujete nalezené předměty. Některé karty obsahují modrý puclík, některé červený. Po jejich spojení vám vyjde číslo karty, kterou můžete a nemusíte vyhledat v balíčku ještě neobjevených karet. Proč nemusíte? Protože se můžete splést a v takovém případě vás hra potrestá ztrátou několika minut.

Po většinu času následujete celkem logické kroky – klíče zkoušíte v zámcích, lupou zkoumáte malé věci, aplikujete matiku… Ale občas jen zíráte na deset zdánlivě nesouvisejících karet, rvete si vlasy a netušíte, jak dál. V takovém případě pravděpodobně sáhnete po nápovědě, která vám ubere body ze závěrečného hodnocení a popravdě ani moc neporadí. Zákys tak vyřešíte jedině nápovědou s řešením, čímž hra trošku ztrácí na zábavnosti.

Deskovinky recenzují hru Únikovka: Závod s časem

Deskovinky recenzují hru Únikovka: Závod s časem

Třikrát a dost

Jak již bylo řečeno výše, krabička Unlock! obsahuje kromě kratičké výuky i tři scénáře. Všechny se liší tématem a grafickým zpracováním. První sice probíhají více méně "stejně" a oba jsou klasifikované jako středně obtížné, ale třetí se od nich silně odlišuje hratelností, která vás překvapí zajímavým prvkem, který vám tu samozřejmě neprozradím. Kromě toho je považován za nejtěžší z této trojice.

Jak bývá u únikových her zvykem, nemá smysl opakovat odehraný scénář, protože už znáte odpovědi na všechny rébusy. Za jednu cenu tak dostanete přesně tři hry, po jejichž odehrání je vám krabička včetně karet prakticky k ničemu. To není výtka Unlocku, ale celého systému únikovek, se kterým se zkrátka musíte smířit. Hra se ale neničí, takže ji můžete rovnou půjčit přátelům a poměřit si časy.

Co dál?

Jakmile si stáhnete doprovodnou aplikaci, zjistíte, že kromě těchto tří scénářů existují ještě další dvě krabičky po třech scénářích. Zatím tedy jen v angličtině, ale kdo ví, třeba se jich také dočkáme v naší mateřštině. Unlock! rozhodně stojí za vyzkoušení. Sice nad ostatními kandidáty na trhu nijak zvlášť nevyniká, ale rovněž si nedělá žádnou ostudu. Scénáře jsou tak akorát náročné, mechanismy naprosto triviální, hádanky logické a chytré. S klidným srdcem doporučuji únikovkami nepolíbeným, i těm již zkušeným.

Unlock!

Autoři Alice Carrol, Thomas Cauet, Cyril Demaegd

Typ hry úniková, rodinná

Počet hráčů 2–6

Doporučovaný věk 10+

Herní doba 45–75 minut

Jazyk čeština

Doporučovaná cena 899,-

Vydavatel Blackfire

Galactic Pioneers: Únik z vesmírné pasti

Galactic Pioneers: Únik z vesmírné pasti

Deskovinky #36: Co se chystá

Deskovinky #36: Co se chystá

Deskovinky recenzují: Vikings on Board

Deskovinky recenzují: Vikings on Board

 

Články odjinud