Galactic Pioneers: Únik z vesmírné pasti

Galactic Pioneers: Únik z vesmírné pasti
Sdílej
 
Nová úniková hra Galactic Pioneers vsadila na sci-fi tematiku a moderní technologii. Na vlastní kůži si můžete vyzkoušet kolonizaci cizí planety.

 

Vesmírná loď Galactic Pioneer má problém. Reaktor vyhasnul. Trysky vstřikující palivo do motorů nefungují. Na monitorech vyskakují chybová hlášení. Jako kus šrotu se loď neovladatelně přibližuje k hvězdě, jejíž záření ji za hodinu spálí. Na palubě veze desítky tisíc zmrazených kolonistů, naději pro lidstvo, které si zničilo vlastní planetu. Jak tohle dopadne? Záleží jen na vás. Nedíváte se ale na film, nehrajete videohru ani deskovku. Jste přímo na palubě a musíte vlastními silami odvrátit katastrofu. Je na čase začít žhavit mozky!

Unikněte!

Galactic Pioneer je novou únikovou hrou, tedy další z řady specializovaných her, o kterých jsme psali v ábíčku 23/2015. Musíte v nich odhalovat řešení rébusů a postupně odemykat další etapy hry. Na konci série hádanek jsou otevřené dveře, kterými se dostanete ven ze středověké, policejní, kyberprostorové nebo vesmírné pasti. V našem případě navíc zachráníte kolonisty. A protože únikovky hraje skupina lidí, naučíte se týmově spolupracovat a konstruktivně přemýšlet nad nečekanými problémy.

Zdrhej! Máš na to hodinu! Unikněte s námi z únikové hry

Zdrhej! Máš na to hodinu! Unikněte s námi z únikové hry

Budíček pro partu

Na palubu Galactic Pioneer jsme vstoupili společně se šéfredaktorem ábíčka Zdeňkem a redaktorkami Marikou a Zdenou v roli čerstvě probuzených členů posádky, kteří musí loď zachránit. Po krátkém brífingu se za námi zabouchla vrata přechodové komory a byli jsme v tom. Ostatní spolunocležníky jsme viděli za pancéřovanými dveřmi v nekonečné chodbě plné skleněných hibernačních rakví. Poplašné světlo, siréna, tma a zavřené dveře na můstek. Co teď? Propojením několika kabelů jsme odemkli skříň s laserovými pistolemi a s pomocí mírného násilí se dostali do další místnosti.

Video se připravuje ...

ABC TV: Redakci ábíčka zavřeli do super moderní únikovky Galactic Pioneers • Zdroj: redakce ABC

Kde začít?

Terminály a laboratorní přístroje po obvodu místnosti jasně říkají, kde jsou hádanky. Musíme najít jejich logickou posloupnost a začít jednu po druhé "odklízet". Monitor zobrazuje seznam systémových chyb, které je nutné opravit, aby se loď odklonila ze sebevražedné dráhy a přistála na obyvatelné planetě. Kapitán nám z posledního videozáznamu říká, kde máme začít. Je jasné, že na jednu hodinu je toho opravdu hodně. Únikovka proto nutí nejen spolupracovat, ale navíc vytvářet menší skupinky, které nezávisle řeší jednotlivé problémy.

Hra, nebo skutečnost? Mobilní hry na hranici fantazie a reality

Hra, nebo skutečnost? Mobilní hry na hranici fantazie a reality

Nejlepší hádankář

Někdy je to nalezení správné číselná sekvence pro odemknutí zámku, jindy složení 3D modelu krychle, která má na stranách symboly odpovídající kódu na trezoru, a pak zase rozsvícení světel ve správném pořadí anebo oprava základní desky terminálu. Marika a Zdena, které pravidelně připravují logické hádanky v ábíčku, měly při řešení navrch. Kluci se zase cítili jako doma v oblasti technických problémů – třeba jak zapojit obvody, aby byly ty správné systémy pod napětím.

Spolupráce mezi hráči při řešení hádanek je nutná •  Mindmaze

Hledání druhé Země

Minuty nelítostně ubíhají. Daří se nám obnovit energii a stojíme před úkolem namíchat palivovou směs korektním zapojením hexagonálních molekul k sobě. Druhá skupina se věnuje čerstvě nalezeným vzorkům z planet, které jsou v okolí Galactic Pioneer. Je zapotřebí vzorky analyzovat na třech laboratorních pracovištích, určit vlhkost, teplotu a gravitační podmínky planet a podle toho vybrat tu, která se co nejblíže podobá Zemi. Bude to Tristan, Isolde, Mars 6 nebo úplně jiná? Zdena získané hodnoty zanáší do soupisky.

Úprk před zombie jako sportovní hra

Úprk před zombie jako sportovní hra

Kapitán na můstku!

Jakmile je laboratoř vyřešená a loď funguje, otevírají se dveře na můstek. Zdeněk intuitivně vchází na kapitánské místo a pomocí speciálních ovladačů aktivuje nadřazené lodní systémy. Ve spolupráci s poznatky od druhé skupiny musí navést loď na správný kurz a přistát na obyvatelné planetě. Vzhledem k tomu, že události na můstku jsou epickým vyvrcholením celé snahy, nebudeme vám je popisovat, ale věřte, že jde o finále, které se vám vryje do paměti.

Redakce ábíčka nalezla obyvatelnou planetu a zachránila loď Galactic Pioneer! •  Mindmaze

Tlačítko pro nápovědu

Na palubě Galactic Pioneer jsme strávili asi 80 minut, tedy o 20 minut déle, než jaká je doporučovaná délka herní doby. Při řešení některých hádanek jsme se totiž dlouho ubírali špatným směrem. Nechtělo se nám mačkat tlačítko pro získání nápovědy, ale nakonec jsme ho několikrát použít museli, jinak bychom se nehnuli z místa. Řešení bylo vždy mnohem jednodušší, než jsme si mysleli.

Harry Potter GO: S mobily ve světě mudlů

Harry Potter GO: S mobily ve světě mudlů

Nevstoupíš dvakrát do jedné únikovky

Galactic Pioneer má atmosféru jako vystřiženou ze sci-fi. Monitory blikají, klimatizace hučí a kulisy jsou tak dokonalé, že si brzy přijdete jako ve skutečné kovové plechovce ztracené ve vesmíru. Jakmile hru dokončíte a vyjdete ven, budete si tu hodinu chtít zopakovat znovu. V takovém případě ale musíte najít jinou únikovku. Hrát podruhé tu samou je přeci jen nuda, protože už znáte řešení a nic vás nepřekvapí.


Terminály jako ze Star Treku slouží k aktivaci lodních systémů •  Mindmaze

Nejmodernější únikovka

Atmosféra vesmírné lodi se vytváří složitě. Proto na Galactic Pioneer spolupracovaly společnosti, které se obvykle podílí na filmových produkcích. Interiéry zabírají 55 m2 a vyrobila je na zakázku firma Strejc Design, která je mimo jiné zodpovědná za kulisy ve filmech Doom, Johanka z Arku nebo Alien vs Predator. Uprostřed lodi můžete klidně postavit kameru a začít natáčet sci-fi film. Samotné systémy podpírá složitá infrastruktura jednoprocesorových mikropočítačů, které jsou spojeny s centrálním serverem. Ten registruje každý krok a podle toho přizpůsobuje ozvučení a osvětlení. Celkový počet počítačem ovládaných systémů je přes 450! Loď navíc komunikuje s hráči hlasem. Provozovatelé hry celou dobu sledují události s pomocí průmyslových kamer a na tabletu mají dálkové ovládání všech systémů. Hádanky je proto možné „restartovat“ během několika minut, okamžitě otestovat funkčnost systémů nebo hráčům přes lodní interkom poradit.

Další skvělé únikovky

Únikové hry jsou v kurzu •  Mindmaze

Únik z čarodějnické školy Magie a kouzel

V prostředí připomínající Harry Pottera budete pomocí magických hůlek řešit hádanky, které se až nebezpečně podobají kouzlům – je za nimi ale moderní technologie.

Web: questerland.cz

Oblast 51 •  60' Escape

Oblast 51

V jedné z mnoha brněnských únikovek se propadnete do 60. let minulého století a budete pátrat po vojenském veliteli, který pracoval na přísně tajném úkolu.

Web: 60escape.cz

Dům duchů •  The Chamber

Dům duchů

Pro všechny odvážné vyšetřovatele paranormálních jevů je připraven dům, který už půl století nikdo neobývá – všichni se totiž bojí duchů. Odvaha a důvtip jsou při vyhánění strašidel zapotřebí!

Web: thechamber.cz

Pandemic Room •  Pandemic Room

Pandemic Room

Laboratoř šíleného vědce Dmitrije Ivanovského v Hradci Králové ukrývá sérum na záchranu lidských životů. Jen se k němu musíte doluštit!

Web: pandemicroom.cz

Navštivte Tajemnou komnatu!

Navštivte Tajemnou komnatu!

Deskovinky recenzují hru Únikovka: Závod s časem

Deskovinky recenzují hru Únikovka: Závod s časem

Mravenci na skále: Česká lezecká esa

Mravenci na skále: Česká lezecká esa

 

Články odjinud