Teréňák Tank: Auto do apokalypsy

Teréňák Tank: Auto do apokalypsy
Sdílej
 
Kevlarová ochrana, termovize a extrémně výkonný motor ze sportovního auta. To všechno nabízí nový americký teréňák pro drsňáky.

 

Kalifornskou autodílnu Rezvani znají milovníci benzínu hlavně jako konstruktéra aerodynamických supersporťáků. Když proto před pár měsíci oznámila, že vyvíjí vlastní teréňák, brali jsme to s velkou rezervou. Nyní ho ale skutečně představila – a vyrazila nám dech. Jméno Tank totiž v žádném případě nedostal náhodou.

Zmutovaný džíp

Auto vzniklo na podvozku klasického off-roadu Jeep Wrangler. Tím však podobnost s drsným, ale stále celkem nevinným Jeepem končí. Rezvani svůj nový vůz označuje jako XUV, tedy extrémní užitkové vozidlo. Už podle obrázků vám musí být jasné, že v náročném terénu je Tank jako doma. Kromě toho nabízí výbavu, kterou běžně používá jen armáda.

Šestikolový bitevník Hercules 6×6: Motor závoďáku a výbava do apokalypsy

Šestikolový bitevník Hercules 6×6: Motor závoďáku a výbava do apokalypsy

Neprůstřelná skla, balistický pancíř nebo kevlarová ochrana palivové nádrže? Speciální pneumatiky s vnitřními výztužemi, které fungují i v případě, že je mnohokrát propíchnete? Vojenský noktovizor pro noční pohyb bez světel? Termovize, abyste ve tmě nesrazili jelena? Není problém!

Jízdě v terénu pomáhá i odpružení od značek Dynatrac a Fox •  Rezvani Automobile

Jízdě v terénu pomáhá i odpružení od značek Dynatrac a Fox •  Rezvani Automobile

Motor ze sporťáku

Extrémní není ale jen terénní výbava. Otočení klíčkem probudí osmiválcový motor o objemu 6,4 litrů a výkonu 500 koní od značky SRT, který najdete třeba pod kapotou sporťáků Dodge. To zaručuje, že i přes své rozměry a hmotnost 2,6 tun nabídne Tank svižnou a obratnou jízdu. Maximální rychlost je 220 km/h a z nuly na stovku to stihne za pouhých šest vteřin! Uvnitř přitom jako tank rozhodně nevypadá. Posadíte se do sedaček potažených ručně šitými koženými potahy a před jízdou si zapnete osmipalcový tablet, na němž najdete spoustu užitečných aplikací pro jízdu i pro zábavu. Základní informace si z něj můžete promítnout i na čelní sklo.

Auta pro lyžaře: Stylová doprava na svah

Auta pro lyžaře: Stylová doprava na svah

Nástupce Hummeru

Nový teréňák skutečně spojuje dva extrémy, které se moc často nepotkávají – odolnost a luxus. Jeho výjimečné koncepci ale odpovídá i výjimečně vysoká cena. Začíná na 178 500 dolarech, což jsou necelé čtyři miliony korun. To je však jenom za základní verzi, nezapočítáváme do ní všechny ty skvělé věci, o nichž jsme psali výše. Rezvani Tank je prostě auto stavěné pro hollywoodského akčního hrdinu.


Nejdrsnější auta na světě

Cadillac One •  US Secret Service

Cadillac One

Auto, které vozí amerického prezidenta, vypadá jako příjemná limuzína. Současně je to nedobytné monstrum. Karoserie ukrývá dvacet centimetrů tlustý pancíř. To se možná nezdá moc, ale dveře limuzíny kvůli němu váží tolik co dveře Boeingu 757. V kufru není místo na zavazadla, ale protipožární systém a nádrže s kyslíkem pro případ chemického útoku. Kromě toho patří k výbavě vozu několik brokovnic a pušek se střelným plynem i vaky s krví pro případ, že by prezident potřeboval transfuzi.

Paramount Marauder •  Profimedia.cz

Paramount Marauder

Jihoafrický kolos se vyrábí už deset let a stále si drží pověst nepostradatelného pomocníka do extrémních misí. Používají ho zejména armády a policejní složky, ale koupit si jej bez problému může koupit i civilista. V pořadu Top Gear ho testovali a zjistili, že vás ochrání před výbuchem tříkilové plastické trhaviny. Výrobce pak slibuje, že odolá i v případě, že najede na 14kg nálož TNT. Uff!

Rally Fighter •  Profimedia.cz

Rally Fighter

Někdy je lepší rychlost než odolnost. Pro takové případy je ideální volba Rally Fighter od americké autodílny Local Motors. S motorem o výkonu 430 koní a hmotností 1700 kg slibuje extrémní akceleraci, obratnost a schopnost pohybovat se i v tom nejtěžším terénu. Zahrál si proto v Rychle a zběsile 8 nebo v Transformers: Zánik. Kromě jízdních vlastností nás zaujal i tím, že vzniknul díky komunitnímu financování.

Vzhůru na Mars! Teréňák pro rudou planetu

Vzhůru na Mars! Teréňák pro rudou planetu

Niro Triathlon: Luxus auto pro triatlonisty

Niro Triathlon: Luxus auto pro triatlonisty

Rolls-Royce budoucnosti se domluví s vaším mobilem

Rolls-Royce budoucnosti se domluví s vaším mobilem

ABC TV: Ábíčko testuje RC auto

Video se připravuje ...

Test ábíčka: RC auto Strada Maverick XB • Zdroj: redakce ABC

 

Klíčová slova:
auto, tank, technika, vynález, obrněnec, teréňák
 

Články odjinud