Jak budou vypadat armády budoucnosti?

Jak budou vypadat armády budoucnosti?
Sdílej
 
Současný technologický vývoj směřuje k tomu, že v budoucnu budou války rozhodovat inteligentní stroje.

 

Od pradávna lidstvo řešilo konflikty pomocí nasazování lidských vojáků. Technologie sloužily pouze jako prostředek získání převahy nad nepřítelem. První takovou převahu pravděpodobně obstaral prostý klacek. V posledních dekádách se ovšem vylepšuje výpočetní výkon počítačů, rozlišení kamer a umělá inteligence. Na budoucnosti války se to silně promítne.

Letouny a drony

Drony slouží především k získávání celkového obrazu o situaci (například ve městě), případně k nečekaným útokům pomocí řízených i neřízených střel. S miniaturizací přichází možnost průzkumu budov a takzvané roje dronů. Skupiny těchto strojů jsou schopné komunikovat mezi sebou vzájemně, společně útočit, rozdělit se k průzkumu větších komplexů budov. 

Když pomineme taktickou výhodu nad nepřítelem, tak je zde i obrovský psychologický dopad - každého asi rozhodí, když okolo něj začne kroužit roj bzučících helikoptérek, které sledují každý jeho pohyb. Tím nabývá na významu i obrana proti dronům, jak jsme už psali.

 

Robotické exoskelety

Jedním z prostředků, jak snížit únavu vojáka je, že bude navlečen do obleku, který bude vykonávat pohyby v podstatě za něj. Oblek samotný buď snímá nervové signály vysílané mozkem do končetin nebo pomocí senzorů v obleku snímá drobné pohyby celého těla. Obě tyto varianty pak vedou k tomu, že voják jenom naznačí pohyb a oblek ho za něj vykoná. Možnosti jsou obrovské - lze zvýšit nesenou zátěž, zvýšit rychlost běhu anebo výšku skoku.

Nesmrtící zbraně

Zajmout živého nepřítele je cennější, než ho zlikvidovat, případně riskovat, že usmrtíte civilistu. To je hlavní myšlenkou zbraní, které nemají zabíjet. Začalo to gumovými projektily, hitem poslední doby jsou ovšem lasery! Například firma Boeing přišla s laserem určeným k ochraně velkých lodí proti pirátům, kteří se pohybují na malých rychlých člunech. Síla laseru je nastavitelná, takže v případě, že se piráti nezaleknou pouhého oslnění světelným paprskem, jim lze třeba zapálit loď. V současné době se pracuje na využití této technologie pro služby řadové armády i policie.

Rozšířená realita

Myšlenka rozšířené reality je podobná, jako například v hitu mezi mobilními hrami loňského roku - Pokémon Go. Vojáci budoucnosti ovšem vymění mobilní telefon za speciální brýle, které budou do zorného pole přikreslovat užitečné informace. Od pozice spojenců, přes mapu, případně budou online překládat text nebo mluvené slovo. Zatím se tato technologie používá především při výcviku, reálné nasazení v masovém měřítku lze u bojovníků v poli očekávat hruba do dvaceti let.

Hypersonické střely

Když nemůžete prorazit nepřátelskou protiraketovou obranu, případně mohutnou zeď bunkru, je to sice nemilé, ale i na tento problém se vyvíjí řešení. Hlavní myšlenkou je extrémní rychlost naváděné rakety, která se pohybuje od pětinásobku rychlosti zvuku a více. Při takovém kalupu se snižuje čas na případnou obranu pomocí protiraketových systémů a současně s tím i šance na zásah protiraketovou střelou. Negativním efektem hypersonické střely je nižší přesnost, než konvenčních raket. Pokud se ovšem podaří zasáhnout cíl, tak je šance na probití a zneškodnění cíle o několik řádů vyšší.

Přečtěte si také:

Armádní exoskelety: Zbroj pro 21. století

Armádní exoskelety: Zbroj pro 21. století

Supermoderní vojáci: Co dovedou dnešní exoskelety?

Supermoderní vojáci: Co dovedou dnešní exoskelety?

Voják budoucnosti: Už brzy v akci!

Voják budoucnosti: Už brzy v akci!

Skrytá síla EMP: Ničitel moderní civilizace

Skrytá síla EMP: Ničitel moderní civilizace

Konec Černého jestřába: Vrtulníky nové generace

Konec Černého jestřába: Vrtulníky nové generace

 

 

Články odjinud