Laser vyčmuchá výbušniny

Laser vyčmuchá výbušniny
Sdílej
 
I přes přísná bezpečnostní opatření občas dochází na letištích k pronesení výbušnin na palubu civilních letounů zločinci. Proto se vědci snaží vyvinout účinné a rychlé detektory výbušných látek. Nejnovější z nich si téměř nezadají s čichem vycvičených psů!

V roce 2008 vyvinula česká společnost R.S. Dynamics nový citlivý detektor výbušných látek nazvaný Explonix. Ten dokáže na malou vzdálenost detekovat ve vzduchu stopová množství výbušnin rychleji než za jednu vteřinu!

S jiným vynálezem, který dokáže hledat explozivní látky, nedávno přišli vědci ze skotské Saintandrewské univerzity. Tato překvapivá technologie je založena na ultra citlivém rozpoznání výbušnin pomocí speciálního laseru!

Princip zařízení spočívá v tom, že laser reaguje na výpary různých chemických látek, mezi něž patří například výbušný trinitrotoluen. Podle vědce Grahama Turnbulla se z každé výbušniny uvolňují do vzduchu mikročástice, které dokáže jejich laserové zařízení rozpoznat.

Laserové detektory mají pomoci například na letištích s kontrolou zavazadel nebo k ochraně důležitých budov, ohrožených teroristickými útoky. Další využití prý nalezne ve vojenských misích, kde vojákům hrozí nečekané útoky z řad místního odboje.

Podobný detektor na bázi laseru není sice ničím novým, ale je prý mnohem citlivější než jeho předchůdci. Podle skotských vědců dokáže rozpoznat poměrně malé množství "výbušných" molekul, vznášejících se ve vzduchu nad nebezpečnými místy.

Z tohoto důvodu výzkumníci očekávají, že jejich laserová zařízení budou v budoucnosti součástí malých pojízdných robotů. Ti budou podobně jako psi "čenichat" na podezřelých místech, nebo dokonce poblíž zaminovaných cest. Díky vysoké citlivosti totiž nový přístroj údajně dokáže poznat, kde se nacházejí ukryté miny!

"V podstatě jsme pouze vyrobili umělý nos pro robotického psa," přiblížil novou technologii Turnbull. Stane se nový přístroj nadějí pro státy, jejichž obyvatele ohrožují "zapomenuté" miny z bývalých válečných konfliktů?

Klíčová slova:
laser, výbušnina, terorismus
 

Články odjinud