Moderní vynálezy: Foťák pro armádu

Moderní vynálezy: Foťák pro armádu
Sdílej
 
Dokážete si představit rozlišení padesáti gigapixelů? Ne, skutečně se nejedná o překlep, fotoaparát nové generace nyní představili američtí vědci. Takový zrak nemá ani vaše matikářka při čtvrtletní písemce.

 

Od počátku digitální fotografie se výrobci předhánějí, kdo přijde s vyšším číslem. Možná že se výzkumníkům ze Severní Karolíny nechtělo dál sledovat megapixelové dostihy, a proto vytáhli na světlo světa svého šampiona. Jenže to, s čím přišli, je jako Bugatti na závodě pásových traktorů. Tak schválně. Nejvýkonnější profesionální foťák na trhu, švédský Hasselblad H4D-200MS, jehož cena se pohybuje okolo milonu korun, se chlubí dvěma sty megapixely. Impozantní rozlišení? Oproti armádnímu AWARE2 jen dýchavičný páprda. A nemůže se s ním měřit ani lidské oko, proti němuž je foťák nejméně desetkrát ostřejší.

Muší váha? Muší zrak!

Vývojový skok takového rázu se ale přeci nemůže objevit jako blesk z čistého nebe. Vždyť technologie už v posledních letech naráží na strop výrobních možností. Vědci se proto rozhodli vydat jinou cestou. Tento přístroj nesestrojili pomocí futuristických technologií, ale díky kombinaci mnoha obyčejných foťáků. S problémem větších nároků, než umožňuje výroba, zápolí i počítačové firmy. Proto dnes místo jednoho supervýkonného procesoru instalují několik dostupných do řady. Stejným způsobem prorazil Google se svým rychlým prohlížečem. Fotoaparát konstrukcí připomíná hmyzí oči, které se skládají z tisíců malých oček. AWARE2 je sestaven z osmadevadesáti běžných foťáků, složených a synchronizovaných tak, aby každý snímal jen malou část zorného pole. Čočky jsou rozestaveny do půlkruhu a bez deformace zaberou úhel 120°. A výsledek? Kamera dokáže zachytit krabičku sirek na vzdálenost jednoho kilometru. A to bez pomoci jakéhokoli zoomu, jen díky svému rozlišení.

 

Foťák jako zbraň

K čemu může AWARE2 sloužit? Celý výzkum byl sponzorován americkou armádou, která chce využít jeho ostříží zrak v bojových podmínkách. Hodlá ho instalovat do bezpilotních letounů, zkoumajících terén před vstupem vojáků. Vzhledem k jeho preciznosti je jasné, že bude těžké se před ním schovat. Samotná armáda přiznává, že zavedení tohoto systému do praxe bude obrovským krokem vpřed. Pokud se ale už těšíte, jak technologie pronikne do civilní sféry, a vy si nafotíte perfektně ostré snímky na koncertě nebo na fotbale, raději na to moc nespoléhejte. Pro běžné využití tato kamera nejspíš hned neposlouží.

Barvoslepý cvalda

Největším úskalím při dalším vývoji aparátu bude pořádná dieta, kterou bude muset podstoupit. Nyní má přes padesát kilo, a to je na zabudování do smartphonu poněkud moc. Vědecký tým slibuje, že po úspěšném sestrojení bude na řadě zeštíhlení kamery. Otázkou však je, jak dlouho může trvat zmenšení půlmetrákové krabice do kapesního formátu. Dále bude potřebovat upravit zrak, neboť zatím dokáže fotit jenom černobíle. A nakonec podstatně urychlit. AWARE2 dokáže blýsknout pouhé tři snímky za minutu, Poslední iPhone jich stihne za vteřinu desetkrát tolik. Navíc je díky mnoha čočkám extrémně citlivý na jakýkoli záchvěv ruky fotografa. Vědci si přesto fandí. Slibují, že do konce roku uvedou na trh první gigapixelový foťák pro profesionální účely. Možná se nakonec dočkáme nové pixelové války. Jen už nebude v řádu milionů, ale miliard.

 

 

Pohádka o megapixelu

Říká se, že čím více megapixelů, tím lepší fotky. Ale ve skutečnosti více neznamená vždycky lépe. Pro domácí focení vysoké rozlišení vůbec nerozhoduje. Při tisku fotografií běžné velikosti nebude mezi pěti a patnácti megapixely rozdíl. Rozlišení je jenom jedním z faktorů, které hrají u amatérských fotoaparátů roli. Klíčová je například velikost snímače – například u mobilů je právě malý snímač důvodem, proč i při vysokém rozlišení fotí hůře než samostatné foťáky. Opomenout nelze ani světelnost objektivu, která umožňuje dělat kvalitní snímky i při špatných světelných podmínkách a nakonec kvalitní software, schopný správně nastavit barevné a světelné rozlišení.

 

 

Mravenci už nejsou v kredenci. Uvidíš je na parádních makro fotkách

Mravenci už nejsou v kredenci. Uvidíš je na parádních makro fotkách

Jak fotit stereograficky obyčejným fotoaparátem

Jak fotit stereograficky obyčejným fotoaparátem

Budeme cvakat fotky mezi prsty? Prototyp už existuje

Budeme cvakat fotky mezi prsty? Prototyp už existuje

Klíčová slova:
fotak, armada
 

Články odjinud