5 nejzajímavějších gadgetů z CES 2017

5 nejzajímavějších gadgetů z CES 2017
Sdílej
 
Rozšířená realita, nové herní konzole, notebook se třemi displeji anebo podvodní dron a molekulární senzor! Pojďte se podívat na 5 nejzajímavějších gadgetů, které nás zaujaly na výstavě CES 2017!

 

Brýle pro rozšířenou realitu

Klasická virtuální realita jako PlayStation VR nebo Oculus Rift se pomalinku dostává do našich domovů. Souběžně se vyvíjí i druhá větev: rozšířená realita. Nasadíte si brýle a pokroková technologie vám pak do reálného prostředí promítá virtuální objekty. Třeba při běhu můžete mít neustále před očima ukazatel rychlosti a spálených kalorií, ve velkoměstě vám zase virtuální navigační šipky ukážou správnou cestu k cíli. Zatím asi nejpokročilejší model brýlí pro rozšířenou realitu představila firma ODG. Modely ODG R-8 a R-9 by se měly na trh dostat ještě tento rok.

Nvidia Shield TV

Domácí herní konzole nemusí být jen PlayStation nebo Xbox. Nvidia zabodovala už současným modelem konzole Shield a nový model je ještě lepší. Navíc není jen na hraní jednoduchých her. Perfektně zvládá přehrávání videa ze všech možných zdrojů a umí i přenášet (streamovat) obraz z herního PC na televizi. Časem přibude i možnost ovládat celou domácnost hlasem díky podpoře Google Assistant – bohužel zatím jen v angličtině. Nová verze bude mít i inovovaný gamepad a malé dálkové ovládání s mikrofonem.

Razer Project Valerie

Společnost Razer se nikdy nebála odvážných konceptů a dokazuje to znovu. Koncept notebooku s třemi sedmnáctipalcovými 4K displeji je něco, co tu vážně ještě nebylo. Obsahuje důmyslný mechanismus, který dokáže pomocí zabudovaných motorů skrýt všechny tři obrazovky do jedné. Jen nám nejde do hlavy, co si na takovém monstru zahrát. Současné grafické karty totiž zatím nemají požadovaný výkon. Počítejte s tím, že bude i pekelně těžký a hlavně drahý – pokud se někdy dostane do výroby. O přístroj je ale evidentně zájem, přímo na výstavišti totiž někdo dva prototypy ukradl!

Molekulární senzor

Představte si, že mobilním telefonem namíříte na bedýnku s jahodami, a aplikace vám prozradí, která jahoda je nejsladší. Zní to jako něco z budoucnosti? Momentálně už je to realita. Mobilní telefon Changhong H2 obsahuje spektrometr, který vyšle směrem k předmětu infračervený paprsek. Ten se od předmětu odrazí a vrátí zpět unikátní molekulární "otisk". Bohužel rozpoznávání nefunguje samo od sebe. Vývojáři nejprve musí připravit speciální aplikaci – třeba na rozpoznávání lepku v pečivu. Následně musí naskenovat tisíce různých vzorků pečiva a senzor v podstatě natrénovat. Teprve potom aplikace funguje. Ještě tu jsou drobné rezervy, ale v budoucnosti zřejmě nebude problém pomocí mobilního telefonu bezpečně vybírat to nejlepší jídlo v obchodě.

Podvodní dron

Dnes si může klasickou kvadrokoptéru pořídit v podstatě kdokoliv. Trh je těmito gadgety v podstatě přesycen. PowerVision má ale novinku, která doslova rozčeří stojaté vody světa dronů: PowerRay je dálkově ovládaná miniponorka, která odesílá obraz do brýlí pro virtuální realitu. Umí se potopit do 30 metrů, nahrává video ve 4K a lze na ni připevnit dodatečný sonar, se kterým nalezne ryby v okruhu 40 metrů. Máte chuť vyrazit na ryby?

Nejzajímavější drony z CES 2017:

Video se připravuje ...

5 nejzajímavějších dronů CES 2017 • Zdroj: ABC

Český vynález: Rukavice pro rozšířenou realitu

Český vynález: Rukavice pro rozšířenou realitu

Vesmír, roboti a piráti! Dinosauří roboti – je něco víc?!

Vesmír, roboti a piráti! Dinosauří roboti – je něco víc?!

Google přichází s virtuální realitou

Google přichází s virtuální realitou

Pokémoni kolem vás: Invaze Pokémon GO pokračuje!

Pokémoni kolem vás: Invaze Pokémon GO pokračuje!

ABC TV: České drony v chrámu sv. Mikuláše slouží vědě

ABC TV: České drony v chrámu sv. Mikuláše slouží vědě

 

Články odjinud