Nový Xbox One S je nejmenší Xbox na světě

Nový Xbox One S je nejmenší Xbox na světě
Sdílej
 
Na herní výstavě E3 v Los Angeles Microsoft oznámil nové verze herní konzole Xbox. Model S je menší a rychlejší, podporuje rozlišení 4K a bude mít vylepšený gamepad. Model Scorpion? O tom toho zatím moc nevíme.

 

Výstava a konference E3 v Los Angeles každoročně vystřeluje oznámení nových her a herního hardwaru na všechny strany. Oznamují se data vydání očekávaných her, premiéru mají ukázky z dosud tajných projektů a řada titulů je k „osahání“ přímo na ploše výstaviště.

Největší pozornost vyvolává oznámení nového hardwaru společnosti Sony, Microsoft a Nintendo. Letos se nejvíc mluví o Microsoftu, který představil odlehčenou verzi svého Xbox One. Zmenšením ale nepřichází o výkon, právě naopak – posiluje ve všech směrech.

Borec nechce Xbox One a rozstřílí ho na kusy

Borec nechce Xbox One a rozstřílí ho na kusy

Navenek lepší Xbox One S

Xbox One S – a S může znamenat „slim“ tedy anglicky „tenký“ - je o celých 40 procent menší, než stávající model. To v praxi znamená, že se dá položit (i do vertikálního stojánku) vedle televize, aniž by vypadal jako mimozemský stroj zkázy.

Odporně velký zdroj, který jste u Xbox One museli schovávat za knihovnu, aby se o něj rodiče nepřerazili, je pryč – zdroj je zabudován přímo do konzole, podobně jako v případě PlayStation 4. Stejně zásadního vylepšení se dočkal i gamepad, jehož ovládací páčky jsou zdrsnělé pro lepší úchop, ale hlavně nabízí bluetooth spojení s čímkoliv – s konzolí, PC,ale možná i s mobilem.

Uvnitř taky

Navenek to vypadá dobře, uvnitř také: Zdvojnásobení kapacity pevného disku na 2TB je skvělou zprávou, stejně jako schopnost přehrávat filmy na nosičích BluRay v rozlišení 4K (to samé platí o Netflixu). Pozor! 4K rozlišení končí u filmů a streamů z internetu, na hry se nevztahuje. Ty ale budou vypadat lépe a v některých případech poběží rychleji (Gears of War 4), protože bylo optimalizováno fungování hlavního i grafického procesoru.

Nevnímejte ale Xbox One S jako „novou generaci“ hardwaru. Ve skutečnosti jde opravdu jen o drobné vylepšení, které nahradí stávající model. Kolik bude stát v Česku zatím není jasné, v zahraničí je cena nastavena na 399 dolarů za 2TB verzi.

Herní ráj: Byli jsme na největší výstavě her  E3

Herní ráj: Byli jsme na největší výstavě her E3

Nabušený nový model Xbox Scorpio

Tím ale zábava nekončí. Microsoft potvrdil, že pracuje na ještě nabušenější verzi Xbox One, která má pracovní název Scorpio – Škorpión. Asi proto, že škorpión je rychlý a nová konzole má být také rychlá. Dokonce tak, že zvládne zobrazit hry v rozlišení 4K a utáhne výpočty nutné pro korektní zobrazení grafiky v brýlích pro virtuální realitu – kompatibilita bude zřejmě jen s HTC Vive.

O Scorpio toho zatím moc nevíme, ale víme, že bude mít osmijádrový procesor a nabušený grafický čip s výkonem na úrovni nejlepších současných grafických karet. Prodej má začít po polovině příštího roku. To znamená, že o konzoli ještě hodně uslyšíme. Mimochodem, ani druhá konzole podle všeho nepředstavuje „novou generaci“ konzolového vývoje, ale přizpůsobení stávajícího modelu náročnějším potřebám hráčů a diváků.

Xbox One a všechno o něm

Vyzkoušeli jsme nVidia Shield: Univerzální konzole

Vyzkoušeli jsme nVidia Shield: Univerzální konzole

10 her, kvůli kterým musíš mít pod stromečkem PS3

10 her, kvůli kterým musíš mít pod stromečkem PS3

Video se připravuje ...

Jak bylo na největší herní výstavě? • Zdroj: Pavel Dobrovský

 

Články odjinud