Šampionem F1 z pohodlí obýváku

Šampionem F1 z pohodlí obýváku
Sdílej
 
Většina z Vás jistě zná e-sporty: zápolení v počítačových hrách. Většinou jde o zábavu, která s realitou společného téměř nic. Jeden z e-sportů je však výjimečný tím, že se snaží realitu kopírovat. Vítejte ve světě virtuálních F1.

 

Virtuální šampionát královny motorsportu - Formule 1 - začíná nabývat na významu, jak díky početné komunitě, tak i svým významem pro nábor talentovaných pilotů. A není divu. I opravdoví závodníci, řídící monoposty za stovky milionů, se učí tratě a jejich záludnosti na konzolových, případě počítačových simulátorech. A tak jako ve skutečném, tak i ve virtuálním šampionátu (nebo Formule E) funguje systém sponzorů, kteří podporují jednotlivé stáje.

 

Přísná pravidla

Kokpit závodníka? Normální počítač. Výsledky? Skutečné! •  archiv autora

Pravidla jsou takřka stejná - největší odlišností je délka závodu, která je ve virtuálním šampionátu poloviční. Platí samozřejmě obecný princip fair play. Během závodu je povoleno měnit pneumatiky, jediným povoleným asistenčním systémem je automatická spojka a všichni jezdci jsou po celý závod ve spojení s ředitelstvím závodu přes komunikační program. A to má také poslední slovo při případných sporech a uděluje penalizace za prohřešky proti pravidlům.

Přečtěte si také:

Závoďáky do kapsy: Co dokáže autodráha

Závoďáky do kapsy: Co dokáže autodráha

Jak se dělá F1

Jak se dělá F1

Zkuste to taky!

Závodění ve virtuální Formuli 1 v akci •  archiv autora

Do šampionátu se může dostat kdokoliv. Pro obsazení jednoho z dvanácti míst je však třeba projít kvalifikací, která zaručuje, že se utkají skutečně jen ti nejlepší z nejlepších. V samotný den závodu (sobota) se jezdci sejdou ve specializované a pro tyto podmínky vybavené herně. To je ovšem až třešnička na dortu - každý předtím trénuje doma, ladí nastavení, učí se trať zpaměti a snaží se dosahovat co nejlepších časů.

 

Nepoznáte rozdíl

Závodní tratě poskytuje formulové DLC pro Asseto Corsa •  archiv autora

Celé zápolení se odehrává ve hře Asseto Corsa obohacené o formulové DLC (tedy stáhnutelný dodatečný obsah). Program dne začíná tréninkem, pokračuje kvalifikací a vrcholí samotným závodem. Online přenos pro diváky je samozřejmostí, stejně tak, jako komentátoři, z nichž mnozí se mohou pochlubit i zkušenostmi z komentování reálných závodů. Nezasvěcený přihlížející si potom může velice snadno splést virtuální přenos s tím skutečným. Z části i proto, že závodníci jezdí v barvách stájí z opravdové Formule 1.

Líheň talentů

Bez pořádného ovladače nevyhrajete •  archiv autora

Budoucnost virtuálního zápolení na závodních tratích je ve spojení s těmi skutečnými závody. Oba světy se začínají sbližovat a tak se může za pár let snadno stát, že až bude některá z reálných stájí potřebovat nového a dravého jezdce, tak sáhne do řad virtuálních závodníků a dá mu šanci vyniknout i na asfaltu opravdových tratí.

Přijďte se podívat!

Ředitelství závodu. Tady bude horko! •  archiv autora

Pokud se chcete stát součástí virtuálního šampionátu, tak asi nejlepší první krok je podívat se na závodní den osobně, přímo do herny. Zde najdete kalendář závodů a pokud budete mít dotazy, přátelská komunita Vám jistě ráda poradí, ať už osobně nebo na Facebooku.

 

Mohlo by vás zajímat:

Schumi v Praze: Pilot F1 tváří silniční bezpečnosti

Schumi v Praze: Pilot F1 tváří silniční bezpečnosti

O kolečko méně: Vozítko Morgan 3 Wheeler (Testovali jsme!)

O kolečko méně: Vozítko Morgan 3 Wheeler (Testovali jsme!)

Top Gear: Cvoklá jízda, exploze min i rychlý a zběsilý závodník Mr. Bean

Top Gear: Cvoklá jízda, exploze min i rychlý a zběsilý závodník Mr. Bean

Nejlépe placený sportovec všech dob

Nejlépe placený sportovec všech dob

NIO EP9: Elektrický supersport se super výkonem

NIO EP9: Elektrický supersport se super výkonem

 

Články odjinud