Google přichází s virtuální realitou

Google přichází s virtuální realitou
Sdílej
 
Tak už je to tady! Google skočil do virtuální reality a zařadil se po bok Samsungu, Sony, HTC nebo Oculusu. Co teď? Budeme hledat fotky koťátek ve virtuálních světech? Anebo s brýlemi snít o elektronických ovečkách?

 

Netěšte se (ani nebojte), není to tak žhavé. Ano, Google představil levné brýle Daydream pro virtuální realitu, ale koťátka budeme stále dohledávat klasicky a elektronické ovečky budou jen v androidích snech. Daydream jsou určené pro trochu něco jiného a od špičkových headsetů na virtiální realitu se liší v mnoha směrech. Například v nich nenajdete žádný senzor. Fakticky. Daydream nemají detekování otáčení hlavy ani žádnou kameru, která by sledovala okolí. Uvnitř nejsou dokonce ani displeje nebo sluchátka a celý ten nástavec na hlavu je pasivní – tedy bez zdroje elektřiny. Virtuální realitu v nich vyvoláte tak, že před dvě vnitřní čočky vložíte mobil se speciální aplikací a zaklapnete kryt.

Je to jako Cardboard?

Jestli se začínáte nadechovat k pohoršenému křiku, tak zase upusťte páru. Jasně, je to podobné jako Google Cardboard, tedy virtuální realita z papíru, kterou si mohl podle návodu udělat každý (dokonce i my jsme to zvládli, tak se na to podívejte!), ale zároveň jde o krok dopředu v oblasti levné mobilní VR. Daydream jsou totiž z lehkého materiálu potaženého příjemnou látkou, takže vypadají dobře a jsou skladné. Klidně si je vezmete na chatu nebo na dlouhou cestu autem. Nejsou ani kabely spojeny s čímkoliv – prostě dovnitř vložíte mobil (speciální pasivní tlakové plošky na vnitřním obvodu víka pomohou vycentrovat obraz pro každé oko) a je to.

Cardboard: Virtuální realita za pár kaček!

Video se připravuje ...

Cardboard Virtuální realita za pár kaček! • Zdroj: ABC

Ovladač pro každého

K Daydream bude dodávám také speciální a velmi jednoduchý ovladač. Dvě výrazná tlačítka, nenápadné ovládání hlasitosti  a dotyková ploška – to je vše. Pochopí to i ti, kterým dělá problémy držet v ruce gamepad od Xboxu. Jde o důležitou součást zábavy, protože bez ovladače se můžete ve VR jen rozhlížet. Ovladač navíc dokáže snímat rychlost a směr pohybu, takže s ním budete v klidu mačkat všechna virtuální tlačítka, na která narazíte.

Virtuální realita na vlastní kůži

Video se připravuje ...

To je naše realita • Zdroj: ABC/Pavel Dobrovský

Není všechno skvělé, co je Google

Google Daydream je příjemným přírůstkem do rodinky brýlí pro VR. Jeho cena je také příznivá – kolem dvou tisíc korun. Nejásejte však předčasně. Brýle zatím nebyly ohlášeny pro český trh a navíc je budou podporovat pouze vybrané telefony s Androidem (v čele s nově ohlášeným Pixelem od Googlu).

Ani výkon virtuální reality není špičkový – rozlišení bude stejné jako u mobilu (tedy poloviční na každé oko – když máte mobil s 1920x1080, tak rozlišení bude 960x1080 pro každé oko), výhled přibližně 100 stupňů (HTC Vive má v současnosti asi 145 stupňů a podívejte se, jak se nám to líbilo) a rychlost her a aplikací bude poplatná rychlosti telefonu. Zkrátka to nebude žádná špica, ze které byste si sedli na zadek jako z Oculusu nebo HTC. Na druhou stranu, hardware současných mobilů umí zázraky, a tak i aplikace a hry budou určitě stát za to. Podíváme se na ně v dalším článku.

Oculus Rift: Brýle do jiných virtuálních světů? Více tady

Phantom Touch: České rukavice pro rozšířenou realitu!

Phantom Touch: České rukavice pro rozšířenou realitu!

Hologramy od Microsoft HoloLens: Kouzelná brána do jiného světa

Hologramy od Microsoft HoloLens: Kouzelná brána do jiného světa

 

Články odjinud