Z Kanady do USA: V Sillicon Valley, kde bydlí Google

Z Kanady do USA: V Sillicon Valley, kde bydlí Google
Sdílej
 
Honza Sláma cestuje z Kanady do USA. Tentokrát vás vezme do Silicon Valley, kde sídlí Google, Tesla, Facebook, Yahoo a Microsoft a párek v rohlíku stojí 250 Kč!

Co je to Silicon Valley?

Cestu skrz Severní Ameriku jsem zahájil v Kanadě (LINK) a přes americké státy Idaho, Washington a Oregon se dostal až do Kalifornie. V té se mi splnil dávný sen a já mohl navštívit Silicon Valley (v překladu „Křemíkové údolí“) a kupu místních firem měnících svět.

Co je to Silicon Valley? Jedná se o území obklopující San Franciský záliv, které se přímo hemží technologickými firmami. Každá firma, se kterou se v tomto průmyslu „musí počítat“, zde má minimálně pobočku, při nejlepším centrálu. Tyto společnosti sem jezdí z celého světa (Yahoo!, Amazon, Microsoft, Samsung, Lenovo, HTC a další), nebo zde přímo vznikají (Google, Apple, Facebook, Intel, Dell, Tesla a jiné).

Kromě obrovských korporací, které často v jednom komplexu budov zaměstnávají desítky tisíc nejlepších světových programátorů, najdete i tisíce firem menších (tzv. startupů), které se snaží teprve prosadit a pokud možno přijít s takovou inovací, kterou se zapíší do historie.

Z Kanady do USA •  Jan Sláma

Tesla S: Zvýšený počet elektromobilů

Do Sillicon Valley jsem se dostal druhý týden prázdnin. Celý život přemýšlím, jak takový vjezd do Silicon Valley vypadá - jak poznáte, že tam jste? A je to docela snadné! Pokud jedete ráno, prostojíte asi tak 4 hodiny v zácpě na dálnici spolu se všemi lidmi, co jedou do „údolí“ pracovat.

Pokud jedete večer, váš pruh je volný, ale opačný směr je narvaný auty k prasknutí. I tak je to ale hezká podívaná. Vzhledem k běžným programátorským platům 300 000 Kč měsíčně si zde lidé mohou dovolit auta opravdu luxusní.

Z Kanady do USA •  Jan Sláma

 

Z Kanady do USA •  Jan Sláma

Kromě toho, že narážíte na jedno Porsche za druhým, je tu silně zvýšený počet elektromobilů. Třeba taková Tesla model S je zde již kultovním managerským sporťákem. V doplnění o samoříditelná autíčka (ano, přesně – za volantem nikdo nesedí) společnosti Googlu, je to hotová pastva pro oči.

Z Kanady do USA •  Jan Sláma

Bydlení v autě

Dobře, auta jsou tu luxusní, platy astronomické, ale co domy? Ty mi zase nepřišly nijak zvlášť extra. Kdybyste tedy čekali, že si zde s půl milionem měsíčně, který tu mohou ti nejlepší inženýři dostávat, koupíte nějakou super moderní vilu, jste na omylu. Pokud byste pak měli opravdu velké štěstí, můžete sehnat nájem jednopokojové garsonky za 70 000 Kč na měsíc.

Z toho pak vyplývá, proč zde velké množství lidí žije v autě. Tento typ přežívání (podle českých měřítek poměrně bohatých lidí) je zde velmi častý, proto se ho dokonce snaží regulovat různými vyhláškami a omezeními.

Z Kanady do USA •  Jan Sláma

Byty zde samozřejmě nejsou jedinou předražeností. Po pár dnech mě již ani nepřekvapilo, že párek v rohlíku stojí 250 Kč. Protože proč ne. Něco se jíst musí.

Z Kanady do USA •  Jan Sláma

Microsoft a spol.: Sídla jako vesmírné paláce

Možná to zní drsně, ale v tom obklopení luxusem si to ani tak neuvědomujete. Stačí se projet po dálnici 101 a koukat z okénka: Microsoft, Sun Microsystem, Oracle, LinkedIn, Sony, Nokia.  Sídla těchto firem se občas podobají vesmírným palácům.

A když jsme již u toho vesmíru - firem snažících se stavět rakety či dostat člověka na Mars tu je taky hodně. Třeba takový Elon Musk je přímo ukázkovým vesmírným snílkem, který však mění své sny ve skutečnost. Kromě společnosti SpaceX ale založil i Teslu, PayPal, z části SolarCity a před nedávnem přišel s nápadem na HyperLoop – jednoduše řečeno potrubní poštu přepravující lidi rychlostí letadel.

Z Kanady do USA •  Jan Sláma

To by tedy byl základní popis toho, co vidíte, když do Silicon Valley přijedete. Ty emoce a chuť něco (cokoliv) udělat, jsou neuvěřitelné!  To vše dělají oni lidé a firmy. Firmy, které jsem nejen viděl, ale dokonce navštívil. Toho by  ale bylo na jeden článek až až. Na obří korporace i malé startupy se tedy podíváme příště. Zatím se mějte a přemýšlejte, jak byste se mohli v tomto místě měnícím sny na skutečnost prosadit vy!

Více o přírodě a cestování najdete tady

Internetovým miliardářem snadno a rychle

Internetovým miliardářem snadno a rychle

Danakilská proláklina: Výlet mimozemskou krajinou

Danakilská proláklina: Výlet mimozemskou krajinou

Autor

Jan Sláma

 

Články odjinud