Dron ze zkumavky: Budeme pěstovat bojové letouny?

Dron ze zkumavky: Budeme pěstovat bojové letouny?
Sdílej
 
Britská zbrojní společnost BAE Systems představila vizi výzbroje budoucnosti: Nové drony budou růst v chemické laboratoři!

 

Možná na mobilu hrajete nějakou strategickou hru, kde stačí kliknout na továrnu a ta vám za pár vteřin poslušně vyrobí novou jednotku. O něco podobného se snaží britský výrobce zbraní BAE Systems ve spolupráci s univerzitou v Glasgow.

Digitální chemik

Výroba jednoho prototypu dronu trvá armádě i několik let. Za tu dobu se však mohou změnit podmínky boje a bezpilotní letoun tak může zastarat ještě před dokončením. Nový způsob výroby by mohl vést ke zkrácení vývoje jen na několik týdnů. Myšlenka pěstování dronů se odvíjí od vynálezu, na němž pracuje Lee Cronin z University of Glasgow. Nazývá ho "Chemputer", tedy chemický počítač. Ve skutečnosti se ale spíše jedná o velmi pokročilou 3D tiskárnu.

Nové drony budou růst v chemické laboratoři •  Profimedia.cz

Vytiskněte si lék

Zatímco běžná 3D tiskárna tiskne za pomocí roztaveného plastu, kovu nebo třeba písku, Chemputer jde ještě dál. Jeho úkolem je tvořit molekuly chemických prvků a sloučenin. Bude mít k dispozici řadu chemických látek a jako barman vám namíchá přesně to, co potřebujete. Zatím se jedná jen o koncept, avšak jednoho dne by měl být schopen vyrábět například léky. V podstatě byste si z internetu stáhli recept na lék proti bolesti hlavy a Chemputer by jej pomocí chemických reakcí vyrobil na počkání. Jelikož dovede vyrobit například i kovové předměty s přesnými tvary a unikátním složením, zaujala tato technologie i zbrojaře od BAE.

Dron na pokraji sci-fi

V praxi by měl návrh nových dronů fungovat skoro jako aplikace na mobilním telefonu. Jednoduše do počítače zadáte požadavky na parametry letounu: Chcete mít spíše rychlejší a lehčí dron, nebo naopak pomalejší, těžší, ale stabilnější a s lepší nosností? Má sloužit na průzkum nebo na útok? Počítač sám vyhodnotí nejlepší tvary a materiály. Pak navrhne vlastní model, který začne míchat z chemických látek o různých vlastnostech. Výsledný letoun tedy nebude složený ze součástek, ale vyroste přesně tak, aby splňoval zadání. To samozřejmě znamená, že na první pokrok v rámci chemického tisku si počkáme mnoho let. Výzkumníci z BAE Systems však tvrdí, že i když je to úkol nadmíru obtížný, rozhodně není nemožný.

Nové drony budou růst v chemické laboratoři •  Profimedia.cz

Digitální syntéza

Nick Colosimo z BAE Systems popsal Chemputer jako robotického laboratorního asistenta, který neustále provádí miliony chemických experimentů. Stroj smíchá několik chemikálií a vyhodnotí reakci. Neúspěšné pokusy si zapamatuje a ty úspěšné dále zlepšuje. Zatím největším úspěchem Chemputeru je výroba miniaturní kovové kostičky. K dronu je tedy ještě hodně daleko – pokrok ale může být rychlý.

Všestranný 3D tisk

Projekt zaměřený na vypěstování dronů ve zkumavce ukazuje především to, jak užitečný a důležitý bude v budoucnosti 3D tisk a kudy se bude ubírat jeho vývoj. Pilně se také pracuje na zařízeních, která budou schopná vyrobit lidské orgány. Chemické počítače, které dle přání vypěstují téměř cokoliv, by pak mohly hrát i významnou roli při dobývání vesmíru – cestovatelé by si mohli vyrábět jídlo či náhradní díly pro svoji loď. Snad na tyhle skvělé vynálezy nebudeme muset čekat příliš dlouho!


Ve Star Wars válčili klonoví vojáci •  Lucasfilm

Čekají nás klonové války?

Výzkumníci se zaměřují i na konstrukci robotů, kteří by dokázali vyrábět své kopie. Počítá se s nimi například při průzkumu vesmíru, kde by budovali neustále se rozšiřující komunikační síť. Podobné bádání v sobě nese i riziko nekontrolovatelného množení dronů – můžeme vzpomenout na Klonové války ze Star Wars nebo Replikátory z Hvězdné brány. Ve skutečnosti jsou ovšem všechny pokusy na úplném začátku.

 

Lovci dronů: Jak se bojuje s létajícími roboty

Lovci dronů: Jak se bojuje s létajícími roboty

Pistolníci z tiskárny: Příběh 3D zbraní

Pistolníci z tiskárny: Příběh 3D zbraní

Voják nové generace: Jak funguje bojový systém Gladius

Voják nové generace: Jak funguje bojový systém Gladius

Budoucnost 3D tisku: Přinese spásu, nebo zkázu?

Budoucnost 3D tisku: Přinese spásu, nebo zkázu?

Armádní exoskelety: Zbroj pro 21. století

Armádní exoskelety: Zbroj pro 21. století

Dobývání vesmíru patří 3D tisku: Tiskárny budou vyrábět motory i lunární základny

Dobývání vesmíru patří 3D tisku: Tiskárny budou vyrábět motory i lunární základny

 

Články odjinud