Budoucnost 3D tisku: Přinese spásu, nebo zkázu?

Budoucnost 3D tisku: Přinese spásu, nebo zkázu?
Sdílej
 
Ve starých sci-fi knížkách se často mluvilo o replikátoru schopném vytvořit z univerzální hmoty cokoli, na co si vzpomenete. Tahle představa se možná brzy splní – díky technologii 3D tisku.

 

 

 

 

3D tisk se poprvé objevil před třiceti lety, ovšem jen jako teorie na papíře. Trvalo dalších osm roků, než se podařilo postavit první přístroj schopný sestavit objekt podle datového modelu. Technologie se vyvíjela šnečím tempem a ceny trojrozměrných tiskáren byly astronomické. V posledních letech se to ale zlomilo. Domácí 3D tiskárnu koupíte pod dvacet tisíc a na internetu si stáhnete tisíce šablon, připravených pro tisk. Možnosti jsou nekonečné – od drobných dekorací a doplňků do domů po pokročilá elektronická zařízení či funkční zbraně. Odborníci tvrdí, že 3D tisk je jedním z největších vynálezů v dějinách lidstva a přirovnávají ho k vývoji knihtisku ve středověku nebo parního stroje o pár století později.

Univerzální stroj

Nejúžasnější věcí na 3D tiskárně je právě to, že dokáže vytvořit téměř cokoli. V současnosti se nejčastěji setkáme s tiskem z plastu. Velice populární je například ekologický plast PLA, který se vyrábí z biomasy a v případě potřeby se dá znovu proměnit v hroudu kompostu. Ale materiálů, kterými můžete 3D tiskárnu nakrmit, je mnohem víc. Často se používá sklo, kov, keramika nebo písek. Možný je tisk i ze zlata nebo stříbra.

Vesmírná pizza

3D tisk se ale učí používat i zcela jedinečné náplně. NASA ve spojení s jednou texaskou výzkumnou společností vyvíjí přístroj, který by dokázal tisknout jídlo. Chtějí jím vybavit astronauty při cestě na Mars. A výzkum se daří. Nedávno se tým pochlubit pizzou z 3D tiskárny. Jako pravá italská sice nevypadá a sotva tak bude chutnat, ale při putování prázdným vesmírem jistě přijde k chuti. 3D tisk ale míří i do pozemských kuchyní. Letos v létě bude představena tiskárna jídla Foodini. Výrobce slibuje, že zvládne připravit hamburger, těstoviny i cukroví. Ingredience si pořídíte v prášku a pro přípravu je bude stačit nasypat do zásobníku tiskárny.

Podívejte se, jak jsme si v redakci vyzkoušeli 3D tiskárnu:

Tiskli jsme trojrozměrně

Tiskli jsme trojrozměrně

 

Vytištěný 3D člověk

Nejodvážnější plány ovšem mají lékaři-výzkumníci. Pomocí 3D tisku například vytváří nové kosti pro pacienty s těžkými zlomeninami. Nejprve si vytvoří umělou kost, přesně odpovídající té původní. Bude sloužit jako takové lešení. Pak ji překryjí vrstvou kmenových buněk, které se v těle dokážou proměnit na různé druhy tkáně – i na kost. Nakonec umělou kost implantují do těla. Kmenové buňky se rozmnoží, postupně nahradí umělou konstrukci a vytvoří zcela novou pevnou kost. Zkoumá se i možnost tisku nových orgánů.

Když se dnes transplantuje orgán, tělo často ten nový odmítne jako cizí těleso. Transplantáty z 3D tiskárny vznikají z pacientových kmenových buněk – pravděpodobnost odmítnutí je tedy téměř nulová. Tato technologie ještě ale potrvá. Dnes vědci potvrzují, že tisk orgánů je možný, ale bude trvat ještě minimálně deset let, než bude technologie na takové úrovni, aby věrně tiskla náhradu za lidské tělo.

Nemoci a bouchačky

Trojrozměrný tisk má ovšem i své stinné stránky. Tou první je možné zdravotní riziko. Laserové tavení plastů vytváří ultrajemné částice, které se usazují na plicích a vstřebávají se do krevního oběhu. Dovedete si jistě představit, že mikroskopické kousky plastu v krvi nejsou ten nejlepší vitamin – naopak můžou vést k nebezpečným chorobám. Druhou stinnou stránku představuje mnohem bezprostřednější nebezpečí. S tiskárnou totiž můžete docela snadno sestrojit funkční zbraně.

Každá pistole vyrobená ve zbrojovce má svoje číslo a je vázaná na svého majitele. Když ji někdo použije, není těžké dohledat, komu patří.  V květnu loňského roku se najednou na internetu objevila šablona pro vytištění funkční pistole se sci-fi vzezřením nazvaná Liberator. Dva dny na to nařídilo americké Ministerstvo zahraničí její stažení ze sítě. Mezitím si ho ovšem stáhlo přes sto tisíc lidí a plánek se dodnes šíří po pirátských sítích. Pistole ale není nebezpečná jen proto, že si ji může vyrobit každý. Jelikož je z plastu, lze ji těžko odhalit při běžných bezpečnostních kontrolách třeba na letišti. Liberator navíc představuje riziko i pro střelce. S oblibou totiž vybuchuje v ruce.

Budoucnost tisku

Dnes už je jasné, že o 3D tisku se bude hovořit víc a víc. Na největší světové výstavě elektroniky CES v Las Vegas mu byla letos věnována obrovská našlapaná hala. S největší pravděpodobností si do pěti let začnou lidi pořizovat tiskárny domů a do deseti let budou součástí každé domácnosti jako mikrovlnka nebo notebook. Odpověď na to, zda se dočkáme univerzálního replikátoru, který vám udělá cokoli, na co si vzpomenete, se začíná rýsovat.

 

 

Navštivte první pokoj vytvořený 3D tiskárnou

Navštivte první pokoj vytvořený 3D tiskárnou

Moderní technika: Tiskárna, co tiskne sama sebe

Moderní technika: Tiskárna, co tiskne sama sebe

3D tiskárny postaví vesmirné základny

3D tiskárny postaví vesmirné základny

Klíčová slova:
3d tiskarna
 

Články odjinud