Vesmírná záhada: Hubble zaznamenal neznámý jev

Vesmírná záhada: Hubble zaznamenal neznámý jev
Sdílej
 
Ani nejvyhlášenější odborníci nevěděli, že se něco takového může stát.

 

 

 

 

Hubbleův vesmírný teleskop zaznamenal dosud neznámý vesmírný jev. Asteroid se „bezdůvodně“ rozpadl v „přímém přenosu“. Takový rozpad je běžný, když se těleso přiblíží ke Slunci, ale tento proces nebyl nikdy pozorován v pásu asteroidů. Nebožák s označením P/2013 R3 to má přesto za sebou. K pozorování došlo na přelomu minulého a tohoto roku.

Odborníci z Evropské vesmírné agentury vysvětlují, proč je to divné. Z dalšího zkoumání se jim podařilo vyvodit, že je nepravděpodobné, aby se asteroid rozpadl po srážce s jiným tělesem. Stejně nepřichází v úvahu možnost, že k rozpadu došlo kvůli tlaku vyvolaného táním a vypařováním ledu uvnitř asteroidu. Ten byl totiž vzhledem k velké vzdálenosti od Slunce zmrzlý na kost.

Zbývá tedy jediná možnost: Pro asteroid se zřejmě stal osudný efekt, kdy sluneční záření postupně a velmi pomalu způsobuje zrychlení rotace objektu. Nakonec se jeho jednotlivé části oddělí, jako v centrifuze. O pravděpodobné existenci tohoto jevu astronomové diskutují už několik let, ale k jeho potvrzení zatím chybí dostatečné důkazy.


Sluneční záření postupně a velmi pomalu způsobuje zrychlení rotace objektu. Nakonec se jeho jednotlivé části oddělí •  ESA/NASA



Jak daleko jsou hvězdy?

Jak daleko jsou hvězdy?

Cesta do vesmíru: Omrkli jsme nové 3D planetárium

Cesta do vesmíru: Omrkli jsme nové 3D planetárium

Hodiny v Minecraftu zastaví až zánik vesmíru

Hodiny v Minecraftu zastaví až zánik vesmíru

Klíčová slova:
vesmir, zahada, hubble
 

Články odjinud