Lovci dronů: Jak se bojuje s létajícími roboty

Lovci dronů: Jak se bojuje s létajícími roboty
Sdílej
 
Malý bezpilotní stroj si může pořídit každý. Jenže drony nemohou poletovat všude. Jakými způsoby je zastavíte?

1 Profesionální systém

Britská společnost Blighter vyvíjí vojenské radary. Nově uvádí na trh multifunkční zařízení AUDS (anglická zkratka pro Obranný systém proti dronům), které radarově monitoruje okolí a do vzdálenosti 8 kilometrů pátrá po dronech. Když létající objekt zaznamená, pošle jeho souřadnice do kamery, která ho vizuálně zaměří a identifikuje, o jaký typ dronu jde. Pokud ho vyhodnotí jako hrozbu, přeruší kontakt dronu se základnou a odvede ho na zem. Přijde vám to jako naváděcí systém z vesmírných filmů? Je to tak. A je to opravdové!

Profesionální systém •  archiv

2 Puška proti dronům

Pokud chcete sestřelit dron, můžete to udělat buď draze, nebo levně. Draze je to se zmíněným Blighterem, levně to zvládnete třeba s brokovnicí a dobrou muškou. Existuje ale i třetí cesta: profesionální 4,5 kg lehká přenosná rušička dronů DroneDefender. Stačí si ji položit na rameno jako samopal, zaměřit a stisknout spoušť. Pokud se dobře trefíte, ujmete se vlády nad dronem a hlavní puškou budete kontrolovat směr jeho letu. Stačí ji tedy pomalu sklápět a nevítaného hosta donutíte k přistání.

 

Puška na dron •  archiv

3 Sokolníci ve světě sci-fi

Zatímco technologické firmy se předhání ve vývoji paprsků na sestřelení dronů, skupina nizozemských sokolníků Guard From Above (Nebeská stráž) se spoléhá na staletími prověřené řemeslo. Pro odchyt dronů trénují dravé ptáky, konkrétně orly. Ti v přírodě loví zajíce, ryby nebo kachny, takže malá helikoptéra pro ně nepředstavuje problém. Dron umí ulovit a následně zahodit na bezpečném místě, kde nejsou lidé. S Nebeskou stráží spolupracuje nizozemská policie, která chce opeřené stíhačky využít pro lov dronů v místech, kde mají zakázáno létat. Oproti technologickým způsobům likvidace dronů mají ptáci jednu ohromnou výhodu – žádné kódování signálu nebo rušička je nezastaví.

Sokolníci ve světě sci-fi •  archiv

Sokolníci ve světě sci-fi •  archiv

4 Jedno velké ucho

Ne všechny systémy se zaměřují přímo na likvidaci dronů. Například americký DroneShield pouze poslouchá okolní zvuky. Jakmile zachytí bzučení dronu, podle zvuku rozpozná, o který typ jde. Systém oddělí zvuk motoru od běžného venkovního hluku a zároveň s počítačovým softwarem pak sleduje pohyb dronů v dosahu zařízení. Dále zaznamenává podrobnosti i statistiky o tom, co, kdy a jak často kolem vás poletuje. Jsme sami, komu to přijde jako perfektní věcička do sídel mafiánských bossů?

DroneGun Tactical: Puška proti dronům

DroneGun Tactical: Puška proti dronům

5 Dron proti dronu

Někdy je nejlepší na obranu nasadit zbraň nepřítele. To znamená postavit proti dronu vlastní dron a rozdat si to v leteckém souboji. Tak uvažuje například tokijská policie. Nedávno uvedla do provozu letku dronů, kteří budou pomáhat pořádkové jednotce. Pod motorem mají sítě o rozměrech 2 x 3 metry. Pokud budou chtít zneškodnit obtížný dron, prostě ho do nich lapí, jako když rybář podběrákem sebere kapra z kádě. Ještě efektivnější systém vymysleli inženýři z Technické univerzity v americkém Michiganu. Jejich dron dokáže síť rovnou vystřelit, takže ani ten nejrychlejší protivník nemá šanci provést úhybný manévr.

Dron proti dronu •  archiv

Více o dronech:

Dron proti dronu: Bezpilotní dravci loví jako letka

Dron proti dronu: Bezpilotní dravci loví jako letka

 Jak orlové chytají drony?

Jak orlové chytají drony?

Osobní dron Ehang: První vzdušné taxi?

Osobní dron Ehang: První vzdušné taxi?

Klíčová slova:
robot, dron, lovec, Drony na Heureka.cz
 

Články odjinud