Dron proti dronu: Bezpilotní dravci loví jako letka

Dron proti dronu: Bezpilotní dravci loví jako letka
Sdílej
 
Drony jsou levné, snadno se ovládají a díky malým rozměrům se dostanou v podstatě kamkoli. Je ale spousta míst, kam nesmějí. A jsou i místa, kde může jeden jediný zbloudilý dron způsobit obrovské pozdvižení a zkomplikovat plány tisícům lidí – třeba na velkém koncertě, vojenské základně, atomové elektrárně nebo na letišti. Američané pracují na koordinované letce dronů MARCUS, která dokáže nepřátelský dron uštvat a polapit přímo v letu.

 

Jak zneškodnit dron? Způsobů už vznikla celá řada. Námořnictvo experimentuje s laserovými děly, soukromé ochranky se vybavují puškami blokující příjem signálu a francouzská armáda se dokonce rozhodla odchytávat drony pomocí speciálně vycvičených orlů. Nově nejlepší obranu hledá i laboratoř pro národní bezpečnost Sandia v Kalifornii. Inženýři v ní vyvíjí hejno bezpilotních letounů MARCUS, kteří slouží k likvidaci nepřátelských dronů.

Jak na ilegální drony?

V současnosti se pro sledování ilegálních dronů používají hlavně pozemní radary. Ty ale mají jeden zásadní problém v tom, že nedovedou rozpoznat objekty v nízkých letových výškách. Překážejí jim v tom například stromy nebo výškové budovy. Mnohem efektivnější je proto využívat létající stroje vybavené senzory a data ze země a ze vzduchu navzájem porovnávat. Přesně to chce dokázat systém Sandia.

DroneGun Tactical: Puška proti dronům

DroneGun Tactical: Puška proti dronům

Síť z doby kamenné

Flotila hlídkujících dronů MARCUS dokáže ilegální nebo nebezpečný bezpilotní stroj identifikovat a dokonce pronásledovat. Na konci štvanice je zneškodnění. Sandia nepoužívá ve svých dronech blokační vlny ani rušičky, ale starou dobrou síť osvědčenou už od doby kamenné. Čtveřice dronů ve správnou chvíli otevře úložný prostor a uvolní sítě, do nichž polapí nežádoucí stroj. Nakonec ho přenese na bezpečné místo. Tam už bude čekat tým lidí, kteří ho deaktivují a odvezou na prozkoumání do dílny.

říslušník čtyřčlenné flotily MARCUS hlídá, identifikuje, loví a polapí nepřátelské drony •  Sandia Labs

Odchyt bez poškození

K největším kladům skupinového lovu do sítě patří schopnost polapit stroj v nepoškozeném stavu. Zatímco rádiové vlny zablokují komunikaci dronu s dálkovým ovládáním a pošlou ho střemhlav k zemi, díky bezbolestnému odchytu mají šanci odborníci zjistit původ stroje nebo příčinu jeho neoprávněného letu. Odchyt ve vzduchu je také důležitý pro případ, že by zneškodněný dron měl spadnout lidem na hlavu nebo explodovat. Sandia tvrdí, že systém MARCUS bude moci sloužit nejen armádě, ale i policii nebo dokonce pořadatelům velkých veřejných akcí.

Video se připravuje ...

ABC TV: Obranný dron Eagle.One • Zdroj: redakce ABC

Flotila dronů na lovu

Na závěr dodejme, že drony chytající jiné drony do sítě, nejsou tak úplně novinka. Ostatně pionýrem tohoto systému je skupina českých vědců, o nichž si můžete přečíst v boxu - nebo se rovnou podívejte na video, které jsme o nich natočili (najdete ho nad tímto odstavcem).

Řešení od Sandia je unikátní tím, že letouny zvládají oběť stíhat koordinovaně a ve skupině. Drony se ovládají ze země pomocí počítače, který dokáže řídit a dohlížet na celou peruť. Konstruktéři už systém úspěšně otestovali ve zkušebních halách. Teď je čekají náročné průpravy venku, kde se budou muset potýkat s různými světelnými podmínkami, počasím a předměty v cestě.

Systém chytání dronů do sítě testuje i německá armáda s AirRobot AR200 •  Getty Images

Český lovec dronů

Před dvěma lety jsme na webu ábíčka psali o stroji Eagle.One, který se zrodil na Českém vysokém učení technickém v Praze ve Skupině multirobotických systémů (odkaz na článek najdete pod těmito odstavci). Vědci zde začali jako jeden z prvních týmů na světě pracovat na dronu, který je určen pro monitorování a odchyt dalších bezpilotních letounů.

Eagle.One má podobu multikoptéry s osmi rotory, která pomocí letecké stereoskopické kamery zaměří cíl a podobně jako současně vyvíjené americké řešení na něj vystřelí síť. Ta se během letu rozbalí a okamžitě omotá celý stroj. Kromě tohoto lovce tým vědců pracuje i na dalších strojích – například na dronech pro mapování památek nebo na autonomních strojích, se kterými pravidelně vítězí v mezinárodních soutěžích.

Nová evropská pravidla registrace dronů a na co si dát pozor >

ABC TV: Čeští inženýři loví pirátské drony

ABC TV: Čeští inženýři loví pirátské drony

Armádní drony Vector & Scorpion fungují jako transformer

Armádní drony Vector & Scorpion fungují jako transformer

Superrychlý dron pro každého Racer4 Street

Superrychlý dron pro každého Racer4 Street

 

Články odjinud