Armádní drony Vector & Scorpion fungují jako transformer

Armádní drony Vector & Scorpion fungují jako transformer
Sdílej
 
Nový armádní dron může fungovat jako letoun i multikoptéra. Stačí mu jen nasadit ta správná křídla! Moderní německý vynález má sloužit především v armádě, kde si ho vojáci mohou během chvilky přestavět z vrtulníku na letadlo přímo v akci.

 

Drony vypadají buď jako vrtulník, nebo jako letadlo. Každý způsob létání má své přednosti i slabiny. Multikoptéry se soustavou vrtulí jsou ve vzduchu neskutečně obratné a zároveň stabilní, když je například potřeba něco fotit nebo natáčet. Bezpilotní letouny dovedou pro změnu bleskurychle létat směrem vpřed s mnohem nižší spotřebou energie, takže mají větší dolet a stihnou se dříve dostat na místo.

Transformer aneb 2 v 1

Německý výrobce Quantum-Systems se rozhodl, že obě konstrukce spojí dohromady. Podle podoby nese jeho nový dron jméno buď Vector, nebo Scorpion. Sloužit bude v armádě a vojáci si ho v poli mohou během chvilky přestavět z vrtulníku na letadlo. Základ tvoří ultralehké a extrémně odolné tělo ze skleněného vlákna a kevlaru. Jeho elektronika si navíc poradí i při extrémně nízkých nebo vysokých teplotách – plnohodnotně funguje při mrazivých –20 °C i tropických +45 °C.

Dron Vector Na misi se stroj přepravuje v ochranném kufříku •  Quantum-Systems

Co umí Vector?

Na misi se stroj přepravuje v ochranném kufříku. V případě, že ho vojáci postaví v konfiguraci Vector, získají podobu letounu s dvojicí pevných křídel a klasickými ocasními plochami. Bude sloužit hlavně pro průzkumné mise. Díky kolmému vzletu a přistání může operovat i v tom nejnáročnějším terénu. Při misi ho lze navíc přepnout do tichého bezmotorového režimu, takže třeba v přítmí se stane extrémně těžko odhalitelným. Na jedno nabití vydrží sondovat okolí až dvě hodiny v kuse.

Díky možnosti stabilního stání ve vzduchu je multikoptéra Scorpion ideální pro natáčení videa •  Quantum-Systems

Scorpion za kamerou

Při konfiguraci na multikoptéru Scorpion je dron ideální pro pořizování videa a živých přenosů. Nahrává v kvalitě 720p a je schopen až třicetinásobného optického přiblížení. Lepší manévrovací schopnosti vrtulníku se třemi rotory se navíc hodí do hustě zabydlených oblastí. Třeba ve městě se tak Scorpion dokáže proplést uličkami, mezi střechami, ploty či stromy. Dron přitom komunikuje s pozemní základnou pomocí signálu s armádním šifrováním až do vzdálenosti 15 km.

Dron Vector v podobě letounu se hodí hlavně na průzkumné mise •  Quantum-Systems

Ostré oko pro armádu

Dron ovládá jeden člověk pomocí tabletu, který ukazuje pozici stroje na mapě a živý přenos ze špičky stroje. Jedním palcem usměrňuje pohyb dronu a druhým se může rozhlížet očima kamery. Ta nabízí celou řadu chytrých funkcí. Až na vzdálenost 700 metrů dokáže přečíst poznávací značku auta, se umí podle obrysů a pohybu automaticky zaměří lidské postavy a v noci se přepne do infračerveného režimu. Quantum-Systems chtějí svého létajícího transformera nabízet nejen armádám, ale i jiným bezpečnostním složkám. Bude asistovat při záchranných akcích, sledování zločinců, ochraně konvojů s cennostmi nebo nebezpečným materiálem, dohlížet na dopravu nebo hlídat bezpečnost v přístavech.

Vector & Scorpion >

Nová puška proti dronům

Australská firma DroneShield vyvíjí rušičky dronů, které vypadají jako bouchačky ze sci-fi filmů. Používají se na letištích nebo armádních základnách. Nyní firma představila nový model Mark III. Váží necelá dvě kila a vypne bezpilotní stroj až na vzdálenost 500 metrů. Každé stisknutí spouště vyšle speciální signál, který přeruší komunikaci dronu a dálkového ovládání. Pilot nad strojem ztratí kontrolu, ten se automaticky přepne do nouzového režimu a bezpečně přistane na zemi.

Vector

Hmotnost: 6 kg

Výdrž: 120 min

Rychlost: 72 km/h

Rozpětí křídel: 2,8 m

Scorpion

Hmotnost: 5 kg

Výdrž: 45 min

Rychlost: 54 km/h

Šířka: 85 cm

Nová evropská pravidla registrace dronů a na co si dát pozor >

Útočný dron LongShot: Nebe ovládne malá chytrá raketa

Útočný dron LongShot: Nebe ovládne malá chytrá raketa

Nové vrtulníky pro českou Armádu: Kde zasáhne Venom a Viper od Bellu

Nové vrtulníky pro českou Armádu: Kde zasáhne Venom a Viper od Bellu

ATS Boeing: Robot pilotem stíhačky

ATS Boeing: Robot pilotem stíhačky

 

Články odjinud