Útočný dron LongShot: Nebe ovládne malá chytrá raketa

Útočný dron LongShot: Nebe ovládne malá chytrá raketa
Sdílej
 
Rychlý, chytrý a nebezpečný. Takový má být nový útočný dron LongShot, který pro americkou armádu vyvíjí vojensko technologická agentura DARPA. Do vzdušných soubojů ho vynesou stíhačky a bombardéry.

 

Nový bezpilotní dron s kódovým označením LongShot má za úkol rozšířit bojové schopnosti amerického letectva. Stíhačky a bombardéry ho budou moci vysílat do akce z větších vzdáleností, při kterých lidským posádkám v mateřských letounech nehrozí bezprostřední kontakt s nepřítelem. Zvýší se tím efektivita operací a minimalizuje riziko, že by se z nich piloti nevrátili živí.

Armádní drony Vector & Scorpion fungují jako transformer

Armádní drony Vector & Scorpion fungují jako transformer

Dron: chytrý pomocník

Tvar a velikost připomínající řízenou střelu propůjčí dronu LongShot nízkou hodnotu takzvaného Radarového průřezu letadla (RCS). Znamená to, že bude obtížně zjistitelný radarem, což mu v kontaktu s nepřítelem poskytne cennou výhodu.

Dosud odhalené schopnosti stroje naznačují, že se opravdu nerodí drobeček k focení přírodních krás. Ponese protiletadlové střely pro vzdušné souboje, přičemž v nebojové fázi operace bude schopen hlídkovat a upozorňovat na nebezpečí. Po akci se sám vrátí zpět do mateřského letounu.

Dron s kódovým označením LongShot ponese útočné střely systému vzduch-vzduch. Vyvíjí ho agentura amerického ministerstva obrany DARPA. •  DARPA

Autonomní letka

Technologii, která stroj bude ovládat, ještě detailně neznáme. Podrobnější specifikace dronu teprve navrhují pro agenturu DARPA vybrané soukromé laboratoře. Předpokládá se však, že by ho na dálku mohla kromě člověka jednou řídit také autonomní umělá inteligence, kterou letectvo Spojených států amerických vyvíjí pod označením Skyborg.

Umělou inteligenci, schopnou samostatného rozhodování, plánuje armáda nasadit v budoucnu u pilotovaných i bezpilotních strojů. První letka s umělým mozkem na palubě, schopným strojového učení, by měla do služby nastoupit za dva roky.

Pokročilé technické systémy směřují také pod hladinu oceánů. V projektu Mantaray rozvíjí DARPA myšlenku energeticky úsporné ponorky. •  DARPA

Budoucnost zbraňových systémů

Dron LongShot má útočit tvrdě, přesně a dřív než nepřítel vykřikne: poplach! Zapadá do představy o vzdušné nadvládě pomocí pokročilých zbraňových systémů, kde souboje rozhodují chirurgicky přesné útoky řízené počítači. Jelikož se DARPA obvykle soustředí na krátkodobé projekty, dá se očekávat, že první prototypy LongShot spatří světlo světa v horizontu několika málo let.

Nové vrtulníky pro českou Armádu: Kde zasáhne Venom a Viper od Bellu

Nové vrtulníky pro českou Armádu: Kde zasáhne Venom a Viper od Bellu

Jak budou vypadat armády budoucnosti?

Jak budou vypadat armády budoucnosti?

Skrytá síla EMP: Ničitel moderní civilizace

Skrytá síla EMP: Ničitel moderní civilizace

 

Články odjinud