Dobýváme vesmír: NASA pošle dron do atmosféry Saturnova měsíce Titan

Dobýváme vesmír: NASA pošle dron do atmosféry Saturnova měsíce Titan
Sdílej
 
Mimo Země jsou ve Sluneční soustavě jen tři další tělesa, která mají významnou a přijatelnou atmosféru, do níž lze vyslat létající laboratoř. Kromě Venuše a Marsu je to Saturnův měsíc Titan, který je o polovinu větší než náš Měsíc. NASA pracuje na dronu s názvem Dragonfly (česky Vážka), jehož start je naplánován na rok 2027. I pak si počkáme – cesta potrvá devět let. Bude to jedna z nejúžasnějších misí v historii dobývání vesmíru.

 

Dron Dragonfly má hmotnost 450 kg. V nízké gravitaci měsíce Titanu to však bude pouhých 63 kg. Co se atmosféry týče, její tlak je o něco vyšší než na Zemi a hustota čtyřikrát větší.

Dron proto drží ve vzduchu pořádně výkonné rotory. Těch na něm napočítáte osm. Pokud jeden rotor selže, může i tak dron pokračovat v letu. Očekává se, že bude létat ve výšce až 4 kilometrů rychlostí 36 kilometrů za hodinu.

Dragonfly může postupně prozkoumat různá místa na povrchu. Létat bude v průběhu dne, který na Titanu trvá osm pozemských dní. Většinu času ale stráví na povrchu sběrem vzorků a prováděním měření.

Měsíc Titan: Základna u Saturnových prstenců

Měsíc Titan: Základna u Saturnových prstenců

Dron s radioaktivním palivem

K roztočení rotorů, udržování teploty v chladném prostředí a provozu přístrojů potřebuje Vážka zdroj energie. Solární panely nejsou vhodné, protože Titan je daleko od Slunce a jeho atmosféra je hodně nepropustná.

Dragonfly proto použije stejný zdroj, jaký pohání velké rovery na Marsu. Označuje se zkratkou MMRTG a jedná se o radioizotopový termoelektrický generátor. Zjednodušeně řečeno přeměňuje teplo z rozpadu radioizotopů na elektrickou energii. Palivem bude v tomto případě plutonium-238.

Průběh přistání na Saturnově měsíci Titanu. Dragonfly bude potřebovat tepelný štít. Atmosféra se postará o největší zbrzdění. Další zpomalení zajistí padák •  NASA, JPL-CALTECH, JOHNS HOPKINS APL

Dragonfly pořídí detailní snímky

Na palubě Dragonfly najdete spektrometry pro studium chemického složení povrchu Titanu. Vzorky získá dvojice vrtáků a hadice pro odběr vzorků, které se nachází na přistávacích ližinách.

Důležité jsou také přístroje takzvaného meteorologického balíčku. Zvládnou změřit teplotu a tlak, ale obsahují také seismometr, který se pokusí hledat tektonickou aktivitu a možná i prozkoumá vnitřní strukturu Titanu.

Na palubě Dragonfly bude samozřejmě i sada kamer pro pořizování panoramatických i detailních snímků. Zatím máme jen hrubou představu o tom, jak povrch přesně vypadá.

Saturnův měsíc Titan – místem přistání bude oblast s názvem Šangri-La •  NASA, JPL-CALTECH, JOHNS HOPKINS APL

Titan: Co o něm víme?

V roce 2005 získala několik snímků Titanu evropská sonda Huygens. Další údaje dodala její kolegyně Cassini. Atmosféra měsíce ale znemožňuje spatřit povrch přímo. Cassini musela povrch „ohmatat“ radarovým měřením. Co tedy víme?

Na povrchu Titanu panují teploty okolo –180 °C. Přesto je v mnoha ohledech podobný Zemi. Atmosféra se skládá převážně z dusíku. Kromě Země je to jediné těleso ve Sluneční soustavě, které má na povrchu oblasti vyplněné kapalinami. Najdeme na něm jezera a řeky, ve kterých se místo vody nachází metan a etan.

Vědci také objevili velké duny tvořené organickými látkami. Dragonfly tak čeká spousta práce a zajímavých objevů.

Na Mars v současné době směřuje vrtulník Ingenuity •  NASA, JPL-CALTECH, JOHNS HOPKINS APL

Vesmírný vrtulník číslo 2

Dragonfly nebude prvním vesmírným vrtulníkem mimo planetu Zemi. Na Mars v současné době směřuje vrtulník Ingenuity. Společně s roverem Perseverance přistane v únoru 2021. Ve srovnání s Dragonfly je mnohem menší a má jen vyzkoušet, zda je let v atmosféře planety možný.

Skaut z Marsu: Vrtulník pro mimozemské lety

Skaut z Marsu: Vrtulník pro mimozemské lety

Existuje na Titanu život?

Existuje na Titanu život?

Velký raketový třesk: Temné kapitoly dobývání kosmu

Velký raketový třesk: Temné kapitoly dobývání kosmu

 

Články odjinud