Virtuální výlet do vědeckých a technických muzeí světa

Virtuální výlet do vědeckých a technických muzeí světa
Sdílej
 
Virtuální návštěva muzea není tolik vzrušující jako ta reálná, ale Covid-19 jim zrovna nefandí a tak jsou různé online výlety aspoň příjemným zpestřením. Máme pro vás pár tipů na virtuální prohlídky ve skvělých vědeckých a technických muzeích ve světě. Načerpáte v nich plno informací, kterými pak můžete třeba obohatit distanční výuku.

Přes počítač na počítače

Věděli jste, že na počátku naší dnešní digitální doby stál stroj, kterému se podařilo dešifrovat komunikaci mezi Hitlerem a jeho generály během druhé světové války? A že se díky němu pravděpodobně podařilo zachránit nespočet životů a zkrátit válečné utrpení? Zavítejte do fascinující historie počítačů, do světa technologie měnící se s rychlostí, která nemá obdoby.

A nemusíte se jen ohlížet do minulosti. Virtuální prohlídka v muzeu výpočetní techniky v anglickém Bletchley (klikněte sem) začíná na počátku doby výpočetní technologie a končí v současnosti. Muzeum se pyšní asi 50 000 artefakty a vlastní největší sbírku fungujících historických počítačů na světě.

Muzeum v Oxfordu: Nej vědecké objevy

Virtuální prohlídka Muzea historie vědy Oxfordské univerzity (klikněte sem) nabízí fantastické exponáty některých z nejdůležitějších objevů v historii vědy. Muzeum vlastní sbírky vědeckých artefaktů od dávného středověku.

Největší historické omyly vědy

Největší historické omyly vědy

Prohlédněte si historické periodické tabulky, nástroje, díky kterým spatřil světlo světa lék penicilin, rádio z roku 1896 nebo třeba tabuli, kterou používal Albert Einstein na přednášce v Oxfordu v roce 1931. A pro zajímavost: Muzeum nabízí virtuální prohlídky od roku 1995. V Oxfordu prostě vždy předbíhají svou dobu.

Výše a rychleji: Fascinující letadla  

Národní muzeum vojenského letectva Spojených států amerických v Ohiu (klikněte sem)  je největším a zároveň nejstarším muzeem vojenského letectví na světě. Vystavuje více než 360 letadel a množství leteckých artefaktů i zbraní.

Národní muzeum vojenského letectva Spojených států amerických v Ohiu •  U.S. Air Force

Virtuální prohlídka vás provede celým rozlehlým areálem, uvidíte vyřazená letadla, která sloužila sloužila během druhé světové války nebo ve Vietnamu. A zavítat můžete také k prezidentským letadlům Franklina D. Roosevelta, Harryho Trumana, Dwighta D. Eisenhowera, Johna F. Kennedyho a Richarda Nixona.

Za dveřmi v NASA

Ve slavném výzkumném středisku NASA Langley Research Center ve Virginii ve Spojených státech (klikněte sem) se seznámíte se s nejdůležitějšími technologickými vynálezy v historii lidstva. Užijte si simulaci letů, prozkoumejte místo, kde vědci provádějí přistávací a nárazové testy nebo kde kdysi cvičili astronauti Apolla.

Apollo 11: Z místa startu se léta do vesmíru i dnes

Apollo 11: Z místa startu se léta do vesmíru i dnes

Zavítejte do aerodynamického tunelu nebo laboratoře, kde jsou vyvíjeni roboti i kosmické lodě, které možná jednou vyrazí do vesmíru. Ve výzkumném centru se totiž vedle kosmických lodí věnují také vývoji a testování letadel. Nezapomeňte se proto mrknut i do hangáru s letadly.

Pokud jste vesmírní fandové, určitě si také nenechte ujít virtuální podívanou v Space Center v Houstonu. Vesmír můžete zkoumat díky aplikaci, kterou najdete zde. Je zdarma a k dispozici pro uživatele iOS i Android.

Virtuální realita a svět kolem nás

Národní přírodopisné muzeum ve Washingtonu D.C. (klikněte sem) je jedním z nejnavštěvovanějších muzeí na světě a nabízí úžasnou virtuální prohlídku. Zavede vás např. do síně savců, do hmyzí ZOO nebo za obřími dinosaury.

Muzeum v sobě ukrývá přes 146 milionů exemplářů od rostlin, zvířat, minerálů, hornin, meteoritů až po lidské ostatky. Dveře návštěvníkům se dnes v jednom z nejpopulárnějších muzeí světa poprvé otevřely v roce 1910.

Safari live: Divoká africká zvířata ve vašem pokoji

Safari live: Divoká africká zvířata ve vašem pokoji

Vesmír v počítači: Virtuální planetárium i reálný přehled kosmického smetí

Vesmír v počítači: Virtuální planetárium i reálný přehled kosmického smetí

ABC TV: To jste ještě neviděli! 10 000 autíček v jednom muzeu

ABC TV: To jste ještě neviděli! 10 000 autíček v jednom muzeu

 

Články odjinud