Zbraň jako ze Star Wars: Dračí oheň sežehne drony a rakety

Zbraň jako ze Star Wars: Dračí oheň sežehne drony a rakety
Sdílej
 
Dračí oheň. Tak se jmenuje nová energetická zbraň za sto milionů liber, kterou vyrobili a nyní testují Britové. Ve stylu Star Wars vystřeluje smrtící laserové paprsky, které spálí nepřátele, hlavně válečné rakety a drony. V budoucnu by nový laser mohlo používat britské námořnictvo.

Kdyby přišla válka, armáda Velké Británie se v ní může bránit svým prvním dalekonosným laserem DragonFire, v překladu Dračí oheň. Pohádkového draka skutečně připomíná. A taky slavnou sci-fi sérii Star Wars, když střílí vysoce výkonný laserový paprsek se spalujícím účinkem. Místo obyčejné munice polyká elektřinu.

Dračí oheň na dohled od Stonehenge

Dalekonosný laser DragonFire má za úkol sestřelovat cíle na souši, ve vzduchu i na moři. Co všechno zvládne, naznačil při prvních testech, když dokázal sestřelit letící dron ve vzdálenosti více než tři kilometry. Svou energii laser soustředil v podobě tepla do jednoho bodu, což způsobilo, že dron vzplanul.

Při zkouškách laser prokázal, že správně ovládá vysokoenergetický paprsek a přesně jej zaměřuje na cíl, především právě na bojové drony nebo rakety. Stroj má být údajně tak přesný, že bude schopen na kilometry daleko trefit malou minci.

Představuje se DragonFire, laserová zbraň nové generace

Zneškodňovat nepřátelé bude DragonFire pro lidské oko neviditelným, ale smrtícím zábleskem o síle 50 kilowatt. Pro porovnání: běžné laserové stroje, které například v továrnách řezají kovové materiály, jsou desetkrát slabší.

Britové testují svůj první bojový laser v areálu Porton Down v anglickém hrabství Wiltshire v sousedství světoznámé záhadné památky Stonehenge. Porton Down má v testování vojenské výbavy tradici, za první světové války se tam zkoušely první chemické zbraně.

Zbraň v ceně čtyř rolls-royců

Nový armádní laser má způsobit revoluci na bojišti. V porovnání s obyčejnými zbraněmi, například protiletadlovými kanony, totiž nepotřebuje běžnou munici. Krmí se silným zdrojem elektrické energie s náklady jeden dolar za výstřel (asi 25 korun).

Zařízení se také snadno přepravuje, což je jedna z klíčových výhod, kterou má laserová technologie do válčení přinést. „Současné zbraňové systémy jsou velké, těžké a drahé. Lasery by mohly úplně změnit pravidla hry," říká Ben Maddison, technický pracovník laboratoře DSTL, která na vývoji válečného laseru spolupracuje.

Britský torpédoborec HMS Daring. Lodě tohoto typu by mohly v budoucnu nést válečné lasery DragonFire •  Brian Burnell/Wikipedia

Prototyp zařízení se postupně mění v prakticky použitelnou zbraň. Vývoj zatím přišel na přibližně 100 milionů liber,což je skoro 2,8 miliardy Kč. Za to by se daly koupit hned čtyři nejdražší auta světa Rolls-Royce Boat Tail (jedno stojí 700 milionů korun). Jde však o cenu unikátního prototypu, v hromadném nasazení by moderní laserové zbraně měly být podle Bena Maddisona naopak cenově výhodnější než ty běžné.

Z torpédoborců pal!

Novým laserem by mohla být v budoucnu vybavena flotila raketových torpédoborců třídy Daring (typ 45) z Britského královského námořnictva. Jsou to největší a nejsilnější britské torpédoborce, určené pro obranu před letadly a řízenými střelami. Lasery by také mohly být součástí trvalých systémů protivzdušné obrany na souši a uvažuje se dokonce o montáži do obrněných vozidel.

Lasery útočí! Na lodích a buginách

Lasery útočí! Na lodích a buginách

Nejšílenější zbraně historie: Tank s devíti metrovými koly a další obludnosti

Nejšílenější zbraně historie: Tank s devíti metrovými koly a další obludnosti

Vojáci se mění na kyborgy: Rozšířená realita na bojišti

Vojáci se mění na kyborgy: Rozšířená realita na bojišti

 

Články odjinud