Star Wars: Ahsoka rozsekla i Darth Vadera

Star Wars: Ahsoka rozsekla i Darth Vadera
Sdílej
 
Může zlé Impérium znovu vrátit úder? Oblíbená postava ságy Star Wars dostala vlastní seriál, aby tomu zabránila. Ahsoka Tano není žádný Jedi, ale rozsekla i obávaného zloducha Darth Vadera.

Ano, Ahsoka Tano! Ikona z animovaných seriálů Star Wars: Klonové války a Star Wars: Povstalci se poprvé objevila v akci před 18 lety. Na její nové minisérii pracoval Dave Filloni, který ji před lety vymyslel společně s „otcem Hvězdných válek“ Georgem Lucasem. Ahsoka je jednou z nejoblíbenějších postav celé ságy. Ale teprve první „mimozemšťankou“, jež se stala hlavní hrdinkou seriálu z galaxie Star Wars.

Ahsoka není žádný Jedi

Sice se ohání dvěma světelnými meči, ale sama říká, že není žádný Jedi. Ahsoka zažila Klonové války nejprve jako učednice Anakina Skywalkera, později jako velitelka vlastní armády. Odešla z řádu galaktických rytířů, protože se s nimi neshodla. Přežila Rozkaz 66, po kterém byla vyvražděna většina Jediů. Pomohla rozdmýchat povstání proti zlému Impériu. Střetla se s největšími padouchy – a nejen to, že to ustála, ale Darth Vaderovi rozsekla helmu napůl a Darth Maul od ní dostal výprask jako malý moula. 

Hlídání pro Baby Yodu

Ahsoka se vždy zastane slabšího, takže pořád ctí zásady Jediů. Ale Dave Filloni říká, že je jako osamělá bojovnice. Nedůvěřuje žádné organizaci, protože kde je moc, tam se najde někdo, kdo ji chce zneužít. Na scénu se znovu vrátila v nové podobě. Už není animovaná, místo toho si ji zahrála dobře namaskovaná Rosario Dawsonová. Nejdříve pohlídala Baby Yodu v oblíbeném seriálu Mandalorian. A v následující mini sérii Boba Fett: Zákon podsvětí trávila čas se samotným Lukem Skywalkerem. Jenže teď má jiné starosti.  

Špičková pilotka Hera z Povstalců nechybí ani v seriálu Ahsoka •  The Walt Disney Company

Povstalci znovu v akci 

Nová minisérie Ahsoka volně navazuje na seriál Star Wars: Povstalci. A tak se v ní hlavní hrdinka znovu setkává s dávnými přáteli. Jejich cesty se rozešly, když mladý Jedi Ezra zmizel neznámo kam během boje s obávaným protivníkem.

Špičková pilotka Hera tehdy svěřila Ahsoce a mandalorijské válečníci Sabine úkol ztraceného kamaráda najít. Až dosud se to nedařilo. Ale galaxií se najednou začaly šířit zvláštní zvěsti. Zbytky sil poraženého Impéria si šuškají o návratu grand admirála Thrawna. Toho samého padoucha, kterého Ezra poslal ke hvězdám. 

Ahsoka to umí se světelným mečem, ale není žádný Jedi •  The Walt Disney Company

Dědic impéria

Grand admirál Thrawn se původně zrodil jako hlavní padouch legendární knižní trilogie, která začala Dědicem impéria (více v níže). Mnohem později z něj Dave Filloni udělal skoro neporazitelného protivníka Povstalců v závěrečných dvou řadách animovaného seriálu. Thrawn je jedinečný zloduch ságy Star Wars. Jako mistrný stratég se rychle vyšplhal na nejvyšší příčky rasistického Impéria – navzdory tomu, že není člověk. Po porážce Císaře, Darth Vadera a jim podobných je poslední šancí „imperiálů“ na záchranu. 

Nové Hvězdné války

Ahsoku čeká výzva, se kterou by si nemusely jednoduše poradit ani oba její světelné meče. Na druhou stranu se konečně dočkala vlastního seriálu. Dave Filloni si splnil sen, ale už teď spřádá velké plány. Producent a scenárista, který se podílí i na Mandalorianovi, dostal zásadní úkol. Až se Hvězdné války vrátí do kin, v jednom z nových filmů se mají setkat současní seriáloví hrdinové. Přesně ve stylu Avengers. Bude u toho Ahsoka Tano? Ano.  

Thrawnova trilogie:

  • Dědic impéria

  • Temná síla na vzestupu

  • Poslední povel

V minisérii Ahsoka se objevují postavy a motivy z románů Dědic impéria, Temná síla na vzestupu a Poslední povel. Nejvýznamnější z nich je grand admirál Thrawn. Knižní trilogie, která dnes patří mezi Legendy (její události už nejsou zařazené do hlavní kontinuity), začala vycházet v roce 1991.

Tehdy existovaly jen tři původní filmy a prakticky nic dalšího, co by si mohli fanoušci Star Wars užít. Knížky spisovatele Timothyho Zahna se staly fenoménem a jejich úspěch odstartoval vznik mnoha dalších románových sérií o Hvězdných válkách. 

Star Wars a Star Wars Povstalci: Co mají společného?

Star Wars a Star Wars Povstalci: Co mají společného?

Star Wars: Příběhy rytířů Jedi - Baby Yoda nebo Babysoka?

Star Wars: Příběhy rytířů Jedi - Baby Yoda nebo Babysoka?

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

Mandalorian: Baby Yoda je zpátky!

Mandalorian: Baby Yoda je zpátky!

 

Články odjinud