Mandalorian: Baby Yoda je zpátky!

Mandalorian: Baby Yoda je zpátky!
Sdílej
 
Nejslavnější současný hrdina ságy Star Wars se vrací v seriálu Mandalorian. Baby Yodu provází Síla. Třetí série konečně odhaluje střípky z jeho minulosti.

Jmenují se Din Djarin a Grogu, ale celá galaxie je zná pod jejich přezdívkami: Mandalorian nebo Mando a Baby Yoda. A zatímco jakýkoliv další film ze série Star Wars zůstává v nedohlednu, Hvězdné války pokračují jinde. Ze streamovací služby Disney+ vylétlo půl tuctu hraných i animovaných seriálů, které se odehrávají v různých obdobích slavné ságy Star Wars. Mandalorian byl první. Jeho třetí řada už začala.

Toť způsob Mandaloriana

Děj Mandaloriana je zasazen několik let po událostech filmu Návrat Jediů. Povstalcům se prakticky podařilo definitivně porazit temné Impérium a s velkými nadějemi vzniká Nová republika. Hlavního hrdinu to vůbec nezajímá, živí se jako nájemný lovec lidí a stará se sám o sebe.

Dokud nedostane zakázku na osiřelého caparta Grogua. Roztomilý Baby Yoda chytne po zuby ozbrojeného drsňáka za srdce a nechtěně ho zatáhne do událostí, ve kterých už nejde jenom o zločin a trest. Mandalorian se zaplétá se zbytky Impéria i s posledními z Jediů. Ale dále se řídí svým heslem „Toť způsob náš“ a stává se cool taťkou.

Nová naděje pro Star Wars

Osud (nebo mystická Síla?) už zavedl sympatickou dvojici i do spřízněného seriálu Boba Fett: Zákon podsvětí. Ve třetí řadě mají Din Djarin a Grogu novou vesmírnou loď a znovu narazí na známé tváře ukryté pod stylovými přilbami. K nejvýraznějším patří bojovnice Bo-Katan známá z předchozích epizod i animovaných seriálů Klonové války a Povstalci.

Hrdá válečnice z královské krve hledá novou naději pro zničenou planetu Mandalore. A právě tam nevyhnutelně vedou i kroky Dina Djarina. Jenže vztah dřívějších spojenců se komplikuje. Stanou se nesmiřitelnými soupeři?

Impérium vrací úder

Mandalorian se sice odehrává v poválečné době po porážce despotického Impéria. Ale mír je křehký a Nová republika hlídkující ve vesmírných stíhačkách X-Wing má plné ruce práce. Po galaxii se potulují uprchlí imperiální důstojníci a někteří z nich stále disponují po zuby vyzbrojenými vojáky.

Mandalorian a Baby Yoda: Silná dvojka •  The Walt Disney Company

Jedním z nejnebezpečnějších je Moff Gideon, který má s malým Groguem zlé úmysly. Na konci minulé série ho Mandalorian porazil a strčil za mříže. To však Gideona nezastaví. Tentokrát se mu dokonce podaří sehnat dohromady další imperiální „kolegy“ s jediným úmyslem: vrátit úder.

Návrat Jediů

Třetí série Mandaloriana konečně odhaluje střípky z minulosti Baby Yody strávené v chrámu rytířů Jedi. Sice jde o dávnou vzpomínku malého Grogua. Ale faktem je, že Yoda junior už se stačil setkat s několika přeživšími zástupci mystického řádu, který je vyzbrojen elegantními světelnými meči. A hlavně že se od nich něco naučil. Ovládá Sílu a s její pomocí dokáže lehce porazit i několikanásobně většího padoucha. Roztomilý a navíc neohrožený? Není úniku!

Mandalorianská bojovnice Bo-Katan je z královského rodu •  The Walt Disney Company

Mandalorian

Tvůrce: Jon Favreau

Hrají: Pedro Pascal, Katee Sackhoffová, Carl Weathers, Amy Sedarisová, Emily Swallowová, Giancarlo Esposito

Premiéra 3. série: 1. března 2023 na Disney+

Baby Yoda a studio Ghibli:

Ikonické japonské animační studio Ghibli (Cesta do fantazie, Princezna Mononoke) natočilo kraťas Zen: Grogu a černočerňáci. Baby Yoda se v něm setkává s postavičkami z filmu Můj soused Totoro. Ručně animovaná tříminutovka vznikla u příležitosti třetího výročí premiéry seriálu Mandalorian a je dostupná na Disney+.

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

Ewoci do terárka! Star Wars swag pro chovatele

Ewoci do terárka! Star Wars swag pro chovatele

Star Wars: Klonové války - Pomoz Obi-Wanovi zachránit galaxii

Star Wars: Klonové války - Pomoz Obi-Wanovi zachránit galaxii

 

Články odjinud