Disney 100: Století Myšáka Mickeyho

Disney 100: Století Myšáka Mickeyho
Sdílej
 
Disney chrlí zábavu pro malé i velké a přitom sází na moderní technologie. Kromě slavného Myšáka Mickeyho, zpívajících statečných princezen a roztomilých zvířátek pro něho „pracují“ třeba i Avengers, Darth Vader, Bart Simpson nebo animátoři z Pixaru. Disney jde s dobou. Už 100 let.

Studio Disney zahájilo rok 2023 s #Disney100 – tedy s hashtagem, který bude doprovázet celoroční oslavy století od založení. Z původně malé animační „dílny“, ve které vznikaly ručně kreslené krátké filmy, postupně vyrostl nefalšovaný obr. Dnes má pod kontrolou více než polovinu filmové zábavy na celém světě.

Kromě slavného Myšáka Mickeyho, zpívajících statečných princezen a roztomilých zvířátek pro něho „pracují“ třeba i Avengers z Marvelu, Darth Vader/Star Wars, Simpsonovi nebo animátoři z Pixaru. Ale dějiny asi nejznámějšího hollywoodského studia nebyly vždy jen 100% úspěch. A už vůbec ne od začátku. Disney a Mickey se zrodili ze zoufalství.

Myšák Mickey místo králíka Oswalda

Nejslavnější myšák světa nastoupil na scénu jako hlavní hrdina veselých krátkých (a zpočátku taky černobílých) animáků. Walt Disney ho vymyslel společně s kolegou animátorem Ubem Iwersem, když si uvědomil, že potřebuje něco vlastního. Prodal totiž práva na tehdy známější postavičku Šťastného králíka Oswalda a kvůli tomu přišel o možnost točit jeho filmy.

Disneye zachránil Mickey. Jeho kraťasy vznikaly klasickou animací, která se dodnes prakticky nezměnila. Všechno se kreslí rukou, tužkou na papír. Na začátku minulého století to ani jinak nešlo. Ale Walt Disney byl vizionář. A tak vsadil na žhavou novinku nejmodernější technologie. Na zvuk. 

Disney se trefil

Šikovný podnikavec Disney si spočítal, že jestli chce převálcovat konkurenci, musí divákům naservírovat úplně novou atrakci. V roce 1927 to byly první filmy se zvukem. O pár měsíců později měl premiéru první Mickeyho kraťas Parník Willie. Byl to zároveň první animák se synchronizovaným zvukem. To znamená, že je v něm slyšet hudba i různé legrační efekty, třeba když Myšáka něco picne do čela.

Byla to trefa do černého. Walt Disney odstartoval revoluci v animované tvorbě a chuť posunovat hranice mu zůstala až do smrti. Jeho studio, které letos oslaví 100 let, stále patří k inovátorům. I když místo tužky a papíru už jde hlavně o „digitál“.

(Ne)šťastný králík Oswald se vrací

Mickey byl na počátku všeho? Ne tak docela. Než Walt Disney vymyslel slavného maskota dnešního zábavního impéria, stvořil Šťastného králíka Oswalda. Ten se stal hrdinou skoro třicítky úspěšných krátkých filmů. Pozdější z nich ale vznikaly bez Disneye, protože se práv na králíka vzdal výměnou za honorář.

V roce 2006 se Oswald konečně vrátil do rodného studia. Po boku mnohem známějšího bratrance se vůbec poprvé objevil ve hře Epic Mickey. A na konci minulého roku se na YouTube objevilo klasicky animované video Oswald the Lucky Rabbit, ve kterém se hlavní hrdina doslova vrací na filmové plátno. Že by se něco chystalo?

Mickey: Příběh myšáka

U příležitosti 94. narozenin Myšáka Mickeyho uvedla streamovací služba Disney+ celovečerní dokumentární film. Mickey: Příběh myšáka je zajímavým ohlédnutím za bohatou historií ikony popkultury, kterou kdysi kreslily stovky animátorů najednou. Dokument nahlíží do zákulisí vzniku speciálního minutového filmečku Mickey in a Minute, na který se vrhli tři zkušení veteráni. Podívejte se, jak vznikal a taky jak to celé dopadlo.

Oslavy 100. narozenin na výstavě

V polovině dubna se v německém Mnichově otevře evropská část výstavy Disney100: The Exhibition, která slibuje přivést poklady z archivů stoletého studia. Návštěvníky mají nadchnout stovky původních kreseb, kostýmů, rekvizit a dalších pamětihodností z natáčení nejslavnějších disneyovek, ale chybět nebude ani Marvel nebo Star Wars. Na podzim zamíří výstava do Londýna. Další města ještě mají být oznámena na webu disney100exhibit.com.

Stoletá historie studia Disney

Časová osa:

1923 Walt a Roy zakládají Disney Brothers Cartoon Studio

1928 Rodí se Myšák Mickey a účinkuje v prvním animáku Parník Willie

1932 Disney produkuje první celobarevný animovaný kraťas Flowers and Trees

1937 Sněhurka a sedm trpaslíků je první celovečerní animovaný film. V roce 1939 za něj Walt Disney získává Oscara (jednoho v normální velikosti a sedm zmenšených replik)

1941 Během druhé světové války Disney spolupracuje s americkou armádou na propagandistických filmech. Vzniká kraťas 7 Wise Dwarfs (Sedm chytrých trpaslíků)

1942 Bambi jde do kin

1950 Premiéra Popelky a taky první hrané disneyovky Ostrov pokladů

1953 Disneyův nápad vytvořit pohyblivé mluvící figuríny lidí vede k vývoji animatronických robotů, kteří jsou dodnes využívaní v moderních zábavních parcích

1955 V kalifornském Anaheimu se otevírá první Disneyland

1964 Muzikálová pohádka Mary Poppins se stává nejúspěšnější filmem

1966 15. prosince umírá Walt Disney. O rok později má premiéru Kniha džunglí – poslední animák, na kterém se přímo podílel

1967 V Disneylandu se otevírá atrakce Piráti z Karibiku

Časová osa 100 let studia Disney: •  The Walt Disney Company (infografika časopis ABC)

1971 20. prosince umírá Roy O. Disney. Nový zábavní park Walt Disney World se otevírá na Floridě

1979 Dobrodružné sci-fi Černá díra inspirované úspěchem Star Wars, je první film studia Disney přístupný pouze „v doprovodu rodičů“

1980 Dumbo je první klasická animovaná disneyovka, která vychází na videokazetě

1983 V Americe začíná vysílat kabelová televize The Disney Channel. V japonském Tokiu otevírá první zahraniční Disneyland

1985 Studio po třiceti letech mění rozhodnutí a produkuje první animovaný seriál pro televizní obrazovky Gumídci

1987 Začínají Kačeří příběhy

1989 Celovečerní animovaný film Malá mořská víla odstartuje období „Disneyovy renesance“

1991 Třicátá disneyovka Kráska a zvíře je první animák nominovaný na Oscara v kategorii Nejlepší film

1992 Ve Francii se otevírá Disneyland Paris

1995 Disney uvádí Toy Story: Příběh hraček. První digitálně animovaný film natočilo studio Pixar

2001 Sněhurka a sedm trpaslíků je první klasická animovaná disneyovka vydaná na DVD. Během prvního dne se prodá více než milion kusů

2003 Film Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly, který vznikl na motivy atrakce v Disneylandu, vplouvá do kin

2006 Disney kupuje studio Pixar

2008 Vall-I od Pixaru získává Oscara za Nejlepší animovaný film

2009 Disney kupuje studio Marvel

2010 Vychází hra Epic Mickey. Kromě Myšáka se v ní objevuje i králík Oswald

2012 Disney kupuje studio Lucasfilm a získává práva na Star Wars

2013 Ledové království se stává nejvýdělečnějším animovaným filmem

2017 Disney kupuje studio 20th Century Fox a získává práva na Avatar a Simpsonovi

2019 Startuje streamovací služba Disney+

2023 Celý rok se ponese v duchu oslav stoletého výročí

Avatar podruhé: Cesta vody je větší, delší a modřejší

Avatar podruhé: Cesta vody je větší, delší a modřejší

Budoucnost Marvelu: Průvodce ABC po mnohovesmíru

Budoucnost Marvelu: Průvodce ABC po mnohovesmíru

Simpsonovi slaví 700! Oblíbené postavy v nej znělkách

Simpsonovi slaví 700! Oblíbené postavy v nej znělkách

 

Články odjinud