Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?
Sdílej
 
Hvězdné války nikdy neskončí. Nová trilogie Star Wars se sice (zatím?) nechystá, ale připravují se nejméně čtyři nové samostatné filmy včetně dobrodružství Mandaloriana a „Baby Yody" Grogua. Legendární galaktická sága navíc pokračuje na streamu v seriálech jako Mandalorian, Ahsoka, Andor, Vadná várka nebo Vize. Podívej se na trailery a postery, zjisti info a nová data premiér.

Devátá epizoda ságy Star Wars s názvem Vzestup Skywalkera byla posledním dílem nové trilogie. Uzavřela příběh rodu Skywalkerů, který začal už v roce 1977 prvním filmem s názvem Nová naděje. Ale Hvězdné války pokračují díky novým seriálům, které uvádí streamovací služba Disney+.

Mandalorian je takovým hitem, že díky němu vznikly další seriály - Boba Fett: Zákon podsvětí (The Book of Boba Fett), Obi-Wan Kenobi, Andor a Ahsoka. Samostatné kapitoly z Hvězdných válek uvidíme v teprve připravovaných seriálech Star Wars: Skeleton Crew a Acolyte.

Na oblíbené animované Klonové války (The Clone Wars) volně navázal seriál Vadná várka (The Bad Batch) - už jste viděli nový trailer na jeho závěrečnou třetí sérii? Antologie Star Wars: Příběhy rytířů Jedi (Star Wars: Tales of the Jedi) Vize (Visions) přináší samostatné mini kapitoly z Hvězdných válek v nevídané podobě.

Co se chystá?

Mandalorian a Grogu:

Baby Yoda v novém filmu Star Wars

Video se připravuje ...

Mandalorian rozšířil vesmír Star Wars: Trailer na druhou sérii • Zdroj: Disney+

Nejnověji oznámeny film z vesmíru Hvězdných válek se jmenuje Mandalorian a Grogu. Nová kapitola ságy Star Wars navazuje na seriál Mandalorian, který se loni stal nejsledovanějším původním pořadem na streamu. Produkce má začít už letos v roce 2024.

Režírovat bude Jon Favreau, který od začátku pracuje na „mandalorijském” seriálu s Davem Fillonim (Klonové války, Povstalci, Ahsoka). Předtím se Favreau proslavil jako režisér filmů Iron Man a Iron Man 2. Filloni zároveň pracuje na vlastním filmu, kde plánuje spojit příběhy většiny současných seriálů.
Více o nových filmech ságy Star Wars najdete níže.

Star Wars seriály na streamu:


Mandalorian

(The Mandalorian)

Premiéra: 2019 (3. série 2023 online na Disney+)

Herci: Pedro Pascal, Gina Carano, Carl Weathers, Giancarlo Esposito, Temuera Morrison, Ming-Na Wen, Rosario Dawson, Katee Sackhoff

Mandalorian je první seriál z galaxie Star Wars, který měl premiéru v roce 2019. Odehrává se pět a více let po zničení druhé Hvězdy smrti ve filmu Star Wars: Epizodě VI - Návrat Jediů. Jeho hlavní hrdina je nájemný lovec lidí, který nosí podobné mandalorijské brnění jako legendární Boba Fett. Jednoho dne přijme zakázku, která mu změní život.

V druhé sérii se objevuje Ahsoka Tano z Klonových válek a Povstalců i zmiňovaný Boba Fett. Oba se stali hrdiny vlastních seriálů. Zásadní roli dokonce získala také mandalorijská bojovnice Bo-Katan Kryze do té doby známá jen v animované podobě ze seriálů Klonové války a Povstalci.

Na třetí sérii zřejmě naváže připravovaný film Mandalorian a Grogu. O případné čtvrté řadě se zatím mlčí. Lucasfilm prý uvažuje o obou variantách - že film ukončí seriál nebo žne seriál bude pokračovat i po filmu.

Mandalorian: Baby Yoda je zpátky!

Mandalorian: Baby Yoda je zpátky!


Ahsoka

Premiéra: srpen 2023 (online na Disney+)

Herci: Rosario Dawson, Natasha Liu Bordizzo, Hyden Christensen, Mary Elizabeth Winstead

Ahsoka Tano je bývalá rytířka Jedi, která se poprvé objevila v animovaném seriálu Klonové války. Později se stala jednou z klíčových hrdinek Star Wars: Povstalců a je jí věnována i část epizod antologie Příběhy rytířů Jedi. „Naživo” jsme ji mohli konečně vidět v úspěšném Mandalorianovi. Její vlastní hraný seriál se odehrává převážně ve stejné době.

Děj volně navazuje na Povstalce, nechybí oblíbení hrdinové seriálu jako mandalorijská bojovnice Sabine, vynikající pilotka Hera nebo imperiální zloduch Thrawn. Hrdinové zjišťují, kam se poděl jejich kamarád Ezra Bridger. Dokonce je u toho i Hayden Christensen, který si zahrál Anakina Skywalkera a Darth Vadera v Epizodách I - III a seriálu Obi-Wan Kenobi. Druhá série se připravuje.

Star Wars: Ahsoka rozsekla i Darth Vadera

Star Wars: Ahsoka rozsekla i Darth Vadera


Star Wars: Andor


Premiéra: 2022 (online na Disney+)

Herci: Diego Luna, Stellan Skarsgård, Adria Arjona, Fiona Shaw, Denise Gough

Povstalec. Špión. Zabiják. Cassian Andor se nám představil ve filmu Star Wars: Rogue One jako muž, který je schopný udělat pro dobro věci všechno - i to špatné. Diego Luna si ho znovu zahrál v seriálu, ve kterém by se měl časem objevit i bývalý imperiální, teď už povstalecký, droid K-2SO. Jak to s nimi dopadlo už víme. Co dělali předtím, se teprve dozvíme. První série má 12 epizod, druhá bude stejně dlouhá a právě se připravuje.


Boba Fett: Zákon podsvětí

(The Book of Boba Fett)

Premiéra: 2021 (online na Disney+)

Herci: Temuera Morrison, Ming-Na Wen, Pedro Pascal

Nechvalně proslulý nájemný lovec Boba Fett, který zkomplikoval život i tak neohroženému hrdinovi, jako je Han Solo, má vlastní seriál! Odehrává se, stejně jako Mandalorian, několik let po zničení druhé Hvězdy smrti a dalších událostech z filmu Návrat Jediů.

Hlavního hrdinu hraje Temuera Morrison - stejně jako kdysi ve Star Wars: Epizodách II a III nebo v druhé sérii Mandaloriana. Na toho taky děj nejdříve nenápadně navazuje. Boba Fett usedá na trůn obávaného vládce podsvětí Jabby Hutta na známé pouštní planetě Tatooine (pocházel odtud Luke Skywalker). A když se věci dají do pohybu, ze Zákonu podsvětí se najednou stává maskované pokračování Mandaloriana.


Obi-Wan Kenobi 


Premiéra: květen 2022 (online na Disney+)

Herci: Ewan McGregor, Hayden Christensen, Joel Edgerton, Bonnie Piesse

Co dělal Obi-Wan Kenobi, když se schovával před Darth Vaderem a Impériem na planetě Tatooine? Dával pozor na mladého Luka Skywalkera. Něco málo o tom, jak to probíhalo, si můžete přečíst v komiksové sérii Star Wars (vychází i v češtině). Co ještě Kenobi dělal, prozrazuje jeho vlastní mini série.

Nečekané dobrodružství se odehrává deset let po událostech filmu Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů. V něm se po střetu Obi-Wana Kenobi a jeho bývalého učedníka Anakina Skywalkera zrodil temný lord Darth Vader… který nechybí ani v této mini sérii. Zatímco Kenobiho si znovu zahrál Ewan McGregor, roli Vadera si zopakoval Hayden Christensen.

Film a knihy v ABC: Obi-Wan Kenobi, Spící spravedlnost, Immortal Hulk, Velká kniha velkých strojů

Film a knihy v ABC: Obi-Wan Kenobi, Spící spravedlnost, Immortal Hulk, Velká kniha velkých strojů


Star Wars: Vadná várka

(Star Wars: The Bad Batch)

Premiéra: 2021 (3. série únor 2024 online na Disney+)

Herci: Dee Bradley Baker, Michelle Ang

Na poslední sérii Klonových válek navazuje stejným stylem animovaná novinka Vadná várka. Její hrdinové jsou členové speciálního komanda klonových vojáků. Během událostí, které se odehrávají bezprostředně po konci filmu Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů a zároveň na konci Klonových válek se ostřílení vojáci dostávají do potíží. Republika totiž padla a vlády se ujímá Impérium.

Hlavní hrdinové se na útěku galaxií potkávají s jednou známou postavou z Hvězdných válek za druhou. Druhá série měla premiéru na začátku roku 2023, třetí se chystá na únor 2024 a bude poslední.

Film a knihy v ABC: Do Star Wars znovu zasáhne Vadná várka

Film a knihy v ABC: Do Star Wars znovu zasáhne Vadná várka


Star Wars: Příběhy rytířů Jedi

Star Wars: Tales of the Jedi

Video se připravuje ...

Star Wars: Příběhy rytířů Jedi - Oficiální Trailer s českým dabingem • Zdroj: Disney+/YouTube

Premiéra: 2020 (online na Disney+)

Herci: Ashley Eckstein, Liam Neeson, Janina Gavankar, Memenachten

Tvůrci Klonových válek a Vadné várky připravili mini sérii příběhů o Jediích, které dobře známe: Anakin Skywalker, Ahsoka Tano, Yoda, Qui-Gon Jinn, Mace Windu, hrabě Dooku... První série naservírovala divákům dobře zažitý styl animace a vzrušující mix akce a dobrodružství. Jednotlivé mini epizody zajímavým způsobem doplňují ságu, a dokonce nabízí alternativní pohled na některé zásadní události Hvězdných válek. Pokračování se chystá.

Star Wars: Příběhy rytířů Jedi - Baby Yoda nebo Babysoka?

Star Wars: Příběhy rytířů Jedi - Baby Yoda nebo Babysoka?


Star Wars: Klonové války

(Star Wars: The Clone Wars)

Video se připravuje ...

Star Wars: Klonové války se dočkají pořádného konce • Zdroj: Star Wars/YouTube

Premiéra: 2020 (online na Disney+)

Herci: Ashley Eckstein, Tom Kane, Matt Lanter

Oblíbený animovaný seriál Klonové války se poprvé vysílal mezi lety 2008 a 2014. Pak byl nečekaně zrušen a vystřídal ho jiný seriál Star Wars: Povstalci. Jenže příběh Klonových válek, který se odehrává mezi filmovými Epizodami II a III (Klony útočí a Pomsta Sithů), neskončil. V roce 2020 šel konečně do finále, které se stalo zásadní událostí Hvězdných válek. Od té doby jsou celé Klonové války dostupné na streamu Disney+.

Ve dvanácti závěrečných epizodách Obi-Wan Kenobi a Anakin Skywalker vyšetřují záhadnou smrt mistra Jedie na planetě Utapau a odhalují spiknutí Separatistů s cílem postavit nevidáně ničivou zbraň. Přitom se setkají s Anakinovou bývalou učednicí Ahsokou Tano a zapletou se do krvavých mandalorijských válek. A nakonec přijde i Darth Vader...


Star Wars: Vize

(Star Wars: Visions)

Premiéra: 2021 (2. série od května 2023 online na Disney+)

Animovaná mini série Star Wars: Vize není zařazená do sledu událostí z ostatních filmů, seriálů, knížek a komiksů. Místo toho ukazuje, jak by taky mohly vypadat Hvězdné války, kdyby...si je vzala do parády různá animační studia z celého světa.

První řada je komplet anime, protože se o ni postarali Japonci. Na druhé se podíleli taky (hlavně studio Ghibli), ale nechybí ani Španělé nebo Angličané - včetně studia Aardman, které pracovalo na Ovečce Shaun a příbězích Wallace a Gromita. Druhá řada měla premiéru 4. května 2023.


Star Wars: Skeleton Crew

Skeleton Crew: Seriál z galaxie Star Wars •  Lucasfilm/Disney

Premiéra: 2023 (online na Disney+)

Herci: Jude Law, Ravi Cabot-Conyers, Robert Timothy Smith, Kyriana Kratter

Nový hraný seriál Skeleton Crew má být dobrodružství s mladými hrdiny, které se odehrává po událostech z filmu Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediů, tedy ve stejném období jako Mandalorian. Příběh o dospívání připravuje Jon Watts (Spiderman: Homecoming, Bez domova, Daleko od domova).

Skeleton Crew má být Star Wars dobrodružství viděné dětskýma očima (tím připomíná Star Trek: Fenomén), ale nejde o seriál určený čistě dětem. Ve vedlejší roli dospěláka hraje Jude Law, který se proslavil rolí Watsona ve filmech s nejslavnějším geniálním detektivem Sherlockem Holmesem.


The Acolyte

Foto:  Lucasfilm/Disney

Premiéra: červen 2024

Herci: Dafne Keen, Jodi Turner-.Smith, Amandla Stenberg, Joonas Suotamo, Carrie-Anne Moss

Seriál The Acolyte zaměřený na ženskou hrdinku (nebo hrdinky) se má odehrávat v jiném období, než sága rodu Skywalkerů. A to asi o dvě stě let dříve během období, které se nazývá Vrcholná republika (The High Republic).

Vrcholná doba rozkvětu Republiky je poměrně novou kapitolou Hvězdných válek. Prozatím se objevila hlavně na stránkách komiksů a knížek. Nový seriál The Acolyte, který slibuje podívanou ve stylu akčního thrilleru s prvky bojových umění, by proto mohl být o to zajímavější.


Lando

Foto:  Lucasfilm/Disney

Premiéra: datum neznámé

Herci: Donald Glover

Lando Calrissian je oblíbeným hrdinou Hvězdných válek už od Epizody V z roku 1980. Ve Vzestupu Skywalkera si ho znovu zahrál Billy Den Williams. Ve filmu Solo: Star Wars Story byl do jeho role obsazen mladší Donald Glover.

Ten by se měl objevit také v seriálu, který byl oficiálně oznámen už před několika lety. Ale od té doby se naopak objevily zprávy, že Lando by mohl být hrdinou vlastního nového filmu


Rangers of the New Republic

Foto:  Lucasfilm/Disney

Premiéra: datum neznámé

Herci: obsazení seriálu neznámé

Oficiálně oznámený seriál Rangers of the New Republic o ochráncích pořádku a spravedlnosti Nové republiky, se kterými se setkal i Mandalorian, je zřejmě minulostí. Měl se odehrávat ve stejném období jako seriály Mandalorian, Boba Fett: Zákon podsvětí a Ahsoka. Ale kvůli zákulisnímu dění byly přípravy na natáčení Rangers pozastaveny.

Podle slov šéfproducentky Kathleen Kennedy, která vede Lucasfilm, byl seriál zrušen a některé jeho prvky se v budoucnu objeví v pokračování Mandaloriana.


A Droid Story

Foto:  Lucasfilm/Disney

Premiéra: 2025

Herci: obsazení neznámé

Hlavními hrdiny připravovaného animovaného filmu Star Wars: A Droid Story určeného pro streamovací službu Disney+ budou droidi C-3PO a R2-D2, kteří se objevili ve většině filmů ságy Star Wars. Ale představít se v něm také úplně nová postava. Více se zatím neví.


Kdy budou nové filmy Star Wars?

  • Star Wars: Mandalorian a Grogu (Jon Favreau)

  • Star Wars (James Mangold)

  • Star Wars (Dave Filloni)

  • Star Wars (Sharmeen Obaid-Chinoy)

  • Star Wars (Taika Waititi)

Kdy uvidíme nové filmy z galaxie Star Wars a které přesně to budou, jsou velké otázky, na které pořád nemáme dostatečné odpovědi. Studio Lucasfilm má momentálně naplánováno dvojí premiéry Hvězdných válek. Nová data jejich premiéry v kinech jsou květen a prosinec 2026.

Momentálně to vypadá, že naplánované termíny premiér zaberou filmy: 1) Mandalorian a Grogu, který navazuje na populární seriál s Baby Yodou a který bude režírovat Jon Favreau. A 2) celovečerní dobrodružství, ve kterém se sejdou hrdinové většiny současných příběhů z Hvězdných válek na streamu a pracuje na něm Dave Filloni.

Rey ve filmu Star Wars: Síla se probouzí •  Lucasfilm/Disney

Na akci Star Wars Celebration 2023 bylo také oficiálně oznámeno, že se připravují ještě dva nové filmy Star Wars: příběh o Úsvitu Jediů a prvním rytíři, který se odehrává 25 tisíc let před Epizodou IV - Nová naděje, má režírovat James Mangold (Indiana Jones a nástroj osudu, Wolverine, Wolverine: Logan).

Druhý film se bude odehrávat 15 let po zatím poslední Epizodě Star Wars: Vzestup Skywalkera. Daisy Ridley si v něm znovu zahraje Rey, která se snaží  založit nový Řád rytířů Jedi. Režírovat má Sharmeen Obaid-Chinoy.

Kromě toho je (nebo možná není?) v přípravě také projekt, na kterém pracuje režisér Taika Waititi (Thor: Ragnarok a Thor: Láska jako hrom).

Zrušené Hvězdné války

  • Star Wars: Rogue Squadron (Patty Jenkins)

  • Star Wars (Kevin Feige)

Slavnostně oznámeny film od tvůrců Hry o trůny nakonec nebude. Režisérka Patty Jenkins, která má za sebou superhrdinské hity Wonder Woman a Wonder Woman 1984, měla natočit film Star Wars: Rogue Squadron. Ale projekt byl nakonec zrušen. Stejně neslavně dopadlnul i film, na který si brousil zuby Kevin Feige, šéf producent studia Marvel - nejspíš proto, že prostě nemá času nazbyt.

Rian Johnson (Star Wars: Poslední z Jediů) měl natočit samostatnou trilogii s novými hrdiny, která se zřejmě měla odehrávat na jiném konci galaxie. Ale už několik let stále zůstává jen u zajímavých plánů.

Vesmír Star Treku nemá hranice: Nové seriály a filmy

Vesmír Star Treku nemá hranice: Nové seriály a filmy

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Pán prstenů se vrací: Kdy budou nové filmy a o čem?

Pán prstenů se vrací: Kdy budou nové filmy a o čem?

 

Články odjinud