Nejlepší animované filmy z plastelíny: Ovečka Shaun i slepice!

Nejlepší animované filmy z plastelíny: Ovečka Shaun i slepice!
Sdílej
 
Slavný film Slepičí úlet se vrací s dobrodružstvím o Zrození nuget. Zjistěte, jak se patlají originální animáky z plastelíny ve studiu Aardman Animations, kde „bydlí” Ovečka Shaun i Wallace a Gromit.

Nejslavnější ovce na světě se jmenuje… všichni víme, že Ovečka Shaun. Možná si rychle vzpomenete i na mladšího bratrance Kamaráda Timmyho. A pak se vám dokonce vybaví i jejich známí – excentrický vynálezce v papučích Wallace a inteligentní pes Gromit. Ale co hrdinové Slepičího úletu?

Sousedé z typicky suše humorné anglické farmy nejsou žádné skopové hlavy, přesto mají hodně podobné rysy. To proto, že se také zrodili jako loutky z plastelíny v legendárním studiu Aardman Animations. Zazářili ve filmu, který je dodnes nejúspěšnějším animákem natočeným technikou stop motion. No a teď  po dlouhých 23 letech se konečně vrací! 

Aardman začal s filmy už na škole

Studio Aardman Animations existuje už od roku 1972. Po celém světě se proslavilo tím, že s největší pečlivostí pracuje i na nejmenších detailech. Také díky tomu si nedávno jeho animátoři sáhli na Star Wars, když pro pokračování minisérie Vize natočili kraťas Já jsem tvá matka.

Studio založili Peter Lord a David Sproxton. Spolužáci ze školy začali dělat první animáky už na střední. Používali k tomu starodávnou 16mm kameru Cine Camera, kterou si vypůjčili od Sproxtonova otce. Kreativními hrátkami s výstřižky z časopisů a kresbami křídou dokázali strávit celé týdny. 

Wallace a Gromit a Shaun a Timmy

Jako první hrdina studia Aardman se prosadil panďulák Morph. Ale plastelína nabrala obrátky, když Lord a Spraxton přibrali do party Nicka Parka. Talentovaný animátor pro ně režíroval pětiminutovou legraci Pohodlíčko, ve které zvířata ze zoo mluví hlasy britské veřejnosti o tom, jak se jim žije.

Aardman za to dostal prvního Oscara a navíc získal obrovskou posilu. Park totiž „přivedl” do studia vlastní vymyšlenou dvojici Wallace a Gromit. Zanedlouho se v jejich krátkém filmu O chloupek poprvé objevila Ovečka Shaun. A v pozdějším stejnojmenném seriálu se představil beránek Timmy – dnes hvězda vlastní velké show pro menší diváky. 

Hlava plná plastelíny

Od začátků v 70. letech minulého století se toho v Aardmanu hodně změnilo. V roce 2006 přišel i neslavný pokus o první (a poslední) digitální animák. Když Spláchnutej propadl, studio se rychle vrátilo k tomu, co umí nejlépe ze všech.

Dnes využívá kromě samotné plastelíny také další materiály. Loutky mají pevnou kovovou kostru a silikonové tělo. Hlavičky se drží klasiky a pořád se modelují ručně. Ale 3D tiskárny dodávají kousky tváře (v poslední době hlavně různé zobáky) nebo i úplně miniaturní rekvizity.

Kultovní dvojice Wallace a Gromit •  Profimedia.cz

Pomalý a zdlouhavý proces animace se tím trochu zrychlil a zjednodušil. Filmaři přesto běžně pracují v několika týmech najednou, protože dokončit několikavteřinovou filmovou scénu zabere několik týdnů. 

Slepice mají ambice

Pokračování Slepičího úletu má velké ambice. Zrození nuget je zatím to nejsložitější, na co si studio proslavené také reklamními spoty a hudebními videoklipy, zatím trouflo. Z části si to u Ardmanu zkomplikovali sami. Ve filmu se slepičí hrdinové častěji potkávají s lidmi, takže se vedle sebe objevují loutky různých velikostí.

Naštěstí je z čeho stavět. Filmaři využívají léta vlastních zkušeností. Starodávné triky jako trubice obalené obyčejnou fólií, které slouží k vytvoření iluze plápolajícího ohně, kombinují se supermoderními digitálně animovanými projekcemi. Moderní technologie letí dopředu, ale Aardman si potrpí na příjemný pocit plastelínové lepkavosti. 

Filmy studia Aardman:

Slepičí úlet

Chicken Run

Režie: Peter Lord, Nick Park, 2000

Wallace & Gromit: Prokletí králikodlaka

Režie: Nick Park, Steve Box, 2005

Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit

Spláchnutej

Flushed Away

Režie: Sam Fell, David Bowers, 2006 

Velká vánoční jízda

Režie: Sarah Smith, Barry Cook, 2011

Piráti!

The Pirates! In an Adventure with Scientists!

Režie: Peter Lord, 2012

Ovečka Shaun ve filmu

Shaun the Sheep Movie

Režie: Mark Burton, Richard Starzak, 2015

Pračlověk

Early Man

Režie: Nick Park, 2018

Ovečka Shaun ve filmu: Farmageddon

A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon

Režie: Richard Phelan, Will Becher, 2019

Slepičí úlet: Zrození nuget

Kdysi prchali ven z přísně střeženého vězení na farmě. Tentokrát musí proniknout dovnitř do ještě přísněji střeženého masokombinátu na první kuřecí nugety. V pokračování Slepičího úletu hrdinové vyrazí zachránit kamaráda. Dobrodružná komedie, kterou režíroval Sam Fell (Norman a duchové), je inspirovaná špionskými filmy, jako jsou bondovky nebo série Mission: Impossible.

Chicken Run: Dawn of the Nugget

Režie: Sam Fell

Premiéra: 15. 12. 2023, Netflix

Ovečka Shaun letí na Měsíc! Stala se prvním astronautem mise Artemis

Ovečka Shaun letí na Měsíc! Stala se prvním astronautem mise Artemis

Nej animáky roku 2023: Na AniFilmu?

Nej animáky roku 2023: Na AniFilmu?

Spider-Man: Napříč paralelními světy se propadá do komiksů

Spider-Man: Napříč paralelními světy se propadá do komiksů

 

Články odjinud