Wallace a Gromit - Hrdinové z plastelíny

Sdílej
 

Co všechno lze uplácat z plastelíny? Bábovku, kytičku, domeček, autíčko… ale také celovečerní film. Po Slepičím úletu bere režisér Nick Park plastelínu znovu do rukou a oživuje na filmovém plátně potrhlého vynálezce a jeho trhlého psa.


Desítky slepic sedí v improvizovaném letadle, které je má vynést na svobodu, mimo hranice kurníku. Napětí vrcholí, hudba přiostřuje a divákům se tají dech. Steven Spielberg se na film dívá, směje se jako malé dítě a gratuluje si, že své produkční peníze vložil do rukou režiséra a scenáristy Nicka Parka, který je za snímek s názvem Slepičí úlet zodpovědný.
Právě Slepičí úlet upozornil všechny, že pro pořádný animovaný film není zapotřebí vyspělá počítačová technika, kterou v nekonečných dostizích používají firmy Dreamworks (Shrek, Madagaskar) a Pixar (Hledá se Nemo, Úžasňákovi). Nick Park je totiž člověk milující plastelínu.

DVA PŘESLAVNÍ PANÁČCI


Na střední škole se Park zamiloval do animovaných filmů využívajících techniku stop motion a na sheffieldské univerzitě, kde studoval techniku, se začal zajímat o možnost práce s plastelínovými figurkami. Tak vznikly jeho první pokusné filmy a v průběhu následujícího studia na filmové a televizní škole se narodili jeho dva hlavní hrdinové: vynálezce Wallace a pes Gromit. O téhle dvojce brzy věděla celá Británie a sláva šíleného vynálezce a jeho inteligentního psa se rozšířila i na další kontinenty.
Wallace je podle Parka "veliký" a Gromit je "mozek", dohromady tedy Veliký mozek. V angličtině zní slovní hříčka jednodušeji: Master (veliký, ale také pán) a mind (původně mysl). Zatímco Wallace tráví hodiny prací na nových vynálezech, je na psovi Gromitovi, aby pánovi pomáhal, byl pokusným zvířetem a řešil nevyhnutelné selhání vynálezu. A tak vznikly nezapomenutelné epizody jako Nesprávné kalhoty, Cesta na Měsíc nebo O chloupek. Vzhledem k tomu, že Gromit nemluví, byť je inteligentní, ozývá se ve filmech pouze Wallaceův hlas namluvený s nenapodobitelným britským přízvukem hercem a bývalým pilotem RAF Peterem Sallisem.

ZA SÝREM DO VESMÍRU


Přibližme si první filmové dobrodružství Wallace a Gromita, totiž Cestu na Měsíc. Jak to tenkrát bylo? Wallace je vášnivým milovníkem sýrů, ale jednou mu sýr dojde a místní sýrařství má prázdniny. "A je to tady... Gromite... došel sýýýr. Musíme jít někam, kde je sýýýr!" Zahledí se tedy na Měsíc a uvidí jedno velké sýrové kolo. A výprava na jeden z nejdobrodružnějších pikniků může začít: v podomácku sestrojené raketě odletí hrdinové na Měsíc, který, jak všichni víme, je ze sýra.
Pro Nicka Parka byla cesta na Měsíc významná v mnoha směrech: šlo o první krátký film s Wallacem a Gromitem a zároveň o jeho diplomovou práci před ukončením školy. Prvotní nápad měl Park již roku 1982, ale světlo světa spatřil film až roku 1989 s podporou společnosti Aardman, pro kterou pracuje i dnes.

WALLACE A GROMIT NEJSOU SAMI

Když se podíváme na celkový počet krátkých filmů sWallacem a Gromitem, zjistíme, že jde pouze o tři přibližně dvacetiminutové kousky a několik krátkých epizod pro televizní vysílání. Za epizody O chloupek, Nesprávné kalhoty a studentský film Creature Comforts získal Oscary, u Slepičího úletu se mu zlatá soška bohužel vyhnula, protože roku 2000 ještě nebyla zavedena kategorie "nejlepší celovečerní animovaný film" (která dnes už existuje a dočkal se jí například Shrek). Jen tak mimochodem - Park rozpracoval do televizního seriálu také svůj univerzitní projekt Mezi námi zvířaty, ve kterém si zvířata v zoo stěžují na podmínky, v jakých žijí, a nadávají na celý ten nedopracovaný systém výběhů.

KONEC KARIÉRY?


Rok 1998 málem znamenal konec Wallace a Gromita. Při cestě ze Spojených států, kde Park společně s Jeffreym Katzenbergem připravoval podklady pro film Slepičí úlet, ukradl někdo postavičky Wallace a Gromita z jeho zavazadla. Park nechal rozvěsit po celém letišti a okolí podobizny obou hrdinů s krátkou výzvou: Žádáme zloděje, aby vrátil Wallace a Gromita, nebo již nikdy nebudou hrát ve filmu! Vzhledem k tomu, že obě postavičky jsou v Británii nesmírně populární a nikdo nechtěl přijít o případné pokračování, objevily se za dva dny na rohožce před Parkovým domem. Jenže to ještě nebyl čas pro jejich velké vystoupení v celovečerním filmu - Park začal pracovat na Slepičím úletu v produkci Dreamworks SKG.

SLEPIČÍ ÚLET


Slepičí úlet ukázal, že Aardman a Park mají na mnohem víc, než jsou milé, krátké příběhy. Skličující prostředí slepičí věznice, odkud jsou slepice brány přímo na pekáč, jasně odkazovalo na filmy jako Velký útěk, ve kterých se skupina odhodlaných individualit rozhodne prchnout ze zajetí na svobodu. Jenže ve Slepičím úletu, jak je snad jasné, nehrál Steve McQueen anebo William Holden, ale slepice. Navíc slepice s maniakálním šklebem, vytvořené z plastelíny a chovající se stejně chaoticky jako normální slepice. Jedině silný slepičí vůdce je dokázal zorganizovat a dovést za ostnatý plot. Tím vůdcem byla slepice Babs a během osmdesáti čtyř minut dokázala slepičárnu naprosto zdemolovat a s kolektivem slípek z ní utéct.
Diváci film s výrobní cenou 42 milionů dolarů ocenili vysokou návštěvností a více než dvounásobně vráceným rozpočtem.
Právě ve Slepičím úletu Park přičichl k pro něj neznámé metodě animace: počítačovému modelování a renderování. Ačkoliv si uchoval jasnou hlavu a všechny postavy vytvořil z plastelíny, rozhodl se, že další film natočí s pomocí počítačů. A tím filmem je právě Wallace & Gromit: Prokletí králíkodlaka. Po šestnácti letech od svého zrodu se tak plastelínové duo konečně dostává na stříbrné plátno.

KRÁLÍKODLAK NA SCÉNĚ


Prokletí králíkodlaka v sobě kombinuje plastelínovou animaci a počítačové efekty, kterých není možné dosáhnout jen s pomocí konvenčních stop motion technik. Efekty jako výbuchy, kouř, mlha nebo odlesky vodní hladiny proto vznikaly v počítači, zatímco vše ostatní je z plastelíny.
Poprvé v historii rozšířil Park svět svých hrdinů na celou vesnici a vymodeloval čtyřicet dalších postaviček - sousedů Wallace a Gromita. Případ je pro hrdiny tentokrát obtížný a absurdní zároveň. Vesnice se připravuje na pravidelnou soutěž o nejkrásnější kus zeleniny. Jenže v noci něco spásá právě ta nejnadějnější políčka. Wallace s Gromitem zjistí, že jde o králíky, a sestrojí králíkolap - propracovanou past. Jenže ani ta nestačí na nepolapitelného netvora, králíkodlaka. Nestvůra navíc nahrává do karet jistému Victorovi Quartermainovi, který ji hodlá zastřelit a získat si takovým hrdinským činem srdce předsedkyně soutěže, lady Tottinghtonové. Wallace a Gromit tedy mají o úkol navíc: dostat králíkodlaka dříve než zlovolný lovec.

NEVÁHEJTE ANI VTEŘINU


Hrdinové jezdí ve staré dodávce Austin 35 - je to takový jejich Batmobil, říká samotný Nick Park, kterému tato technická relikvie dokonce stojí v garáži. Při natáčení filmu vytvořili modeláři několik miniaturizovaných a plně funkčních verzí auta, přitom každé z nich stálo více než skutečný automobil. Právě množství detailů na přístrojích, v lokacích a na oblečení hrdinů je obchodní značkou Parkových filmů - a jedním z důvodů, proč se na jeho výtvory tak dobře dívá. Nebojte se tedy vyrazit do kina na Wallace & Gromit: Prokletí králíkodlaka, film, který byl vytvořený s láskou a vášní a který vtipem i výtvarným stylem převálcuje konkurenční, v počítači vymodelované filmy.




DÍLA MISTRŮ


Česká "stop motion" animace je proslulá na celém světě. Ukázky z děl mistrů českého animovaného filmu, jakými jsou Trnka, Švankmajer nebo Zeman, najdete na této internetové stránce: http://www.darkstrider. net/gallery2a.html

Plastelínová soutěž


Patříte mezi opravdové fanoušky Wallace a Gromita? Pak pro vás jistě nebude problém vyrobit z plastelíny svou verzi těchto dvou hrdinů a poslat nám je do redakce. Dva autoři nejpovedenějších dvojic Wallace a Gromita od nás dostanou kloboučky s Gromitem a dva další získají luxusní hrnečky s Wallacem a Gromitem.
Své výtvory posílejte nejpozději do 24. 11. 2005 (rozhodující je datum na razítku pošty) na adresu: Redakce ABC, U Průhonu 13, 170 00 Praha 7.
Zásilku označte viditelně heslem W + G. Seznam výherců najdete od 28. 11. 2005 na www.iabc.cz.
Výherci obdrží výhry poštou.