Nej filmy a seriály na streamu v lednu

Nej filmy a seriály na streamu v lednu
Sdílej
 
Leden 2024 servíruje nové, nejlepší a nejzajímavější filmy a seriály, které se hodí nejen pro děti, ale i pro zkušenější teenagery: od novinky studia Marvel v podobě animované série Co kdyby..?, přes napínavé japonské fantasy anime až po Top Gun. Ábíčko radí, co sledovat na Netflixu, Disney+ nebo HBO MAX a proč.

Percy Jackson a Olympané

Percy Jackson and the Olympians

(19. prosince 2023, Disney+)

Technicky jde o premiéru z konce minulého roku, ale nový pokus nabít Percyho Jacksona energií se podle fanoušků knižní předlohy opravdu povedl. Epizody mají navíc premiéru postupně, každý týden jedna.

V ABC 1/2024 jsme napsali: „Hlavní hrdina se dozvídá, že je synem antického boha Poseidona. Nastoupí do „školního“ tábora Napůl Vyvolených, ve kterém se ostatní dospívající polobozi učí ovládat své schopnosti. Jenže Percy je musí nejdříve objevit. Času na to má málo, protože ho Zeus obvinil z krádeže blesku a bájná monstra už buší na bránu.” Jo, a taky, že „na papíře je Percy Jackson podobně těžká váha jako Harry Potter.”

Co kdyby..?

What If..? (22. prosince 2023, Disney+)

Další premiérou z konce minulého roku, která se nedá přehlédnout ani teď v lednu, je pokračování seriálu Co kdyby..? Druhá řada animované akční podívané z vesmíru studia Marvel přináší další samostatné příběhy. Základní myšlenka je shodná se stejnojmennou komiksovou sérií. Co kdyby se příběhy známých hrdinů odehrály jinak?

V ábíčku 3/2024 píšeme: „Čím lépe si pamatujete původní filmová dobrodružství, tím více vtipů a narážek můžete pochytit. Ale seriál Co kdyby…? funguje stejně dobře i bez toho, aby člověk musel být expert na Marvel.” (V lednu má premiéru i mini série Echo, která je spojená s MCU skrze minulé podívané jako Daredevil a Hawkey. Jenže ta se zaměřuje na dospělé diváky.)

Pokémonní delegátka

Pokémon Concierge (28. prosince 2023, Netflix)

Nový seriál s Pokémony se stihl vyvalit těsně před začátkem letošního ledna. Vypadá tak roztomile, že ani v jeho případě nemůžeme odolat - a musíme ho zařadit mezi nejzajímavější věci na streamu v lednu 2024!

V ABC 3/2024 píšeme, že fenomenální japonské potvůrky získaly ještě sympatičtější podobu „v nové čtyřdílné sérii o mladé dívce Haru, která se stává delegátkou v odpočinkovém a zábavním středisku pro Pokémony. Zábavný nápad je nejméně desetinásobně umocněný tím, že Pokémonní delegátka je první projekt s oblíbenými potvůrkami vytvořený pomocí klasické fázové animace. Ano, jsou to všechno loutky!”

Moje dobrodružství se Supermanem

My Adventures with Superman (2023, HBO MAX)

Muž z oceli se vrátil, tentokrát v animované podobě a konečně i do Česka. V ábíčku 2/2023 jsme napsali: „Příběh o tom, jak se z Clarka Kenta stal Superman, je už celkem dobře známý. Nový tradičně animovaný seriál se do něho přesto odvážně pouští znovu pěkně od začátku. Zajímavé na tom je, že Moje dobrodružství se Supermanem vzniklo v produkci populárního jihokorejského studia Mir, které si udělalo jméno na kultovní Legendě Korry a natočilo i příběh Cesta k temné hlavě z antologie Star Wars: Vize.”

Top Gun: Maverick

Top Gun: Maverick (2022, Netflix)

Top Gun je skoro stejně velký fenomén jako kaskadér - pardon herec, Tom Cruise. Pokračování se odehrává po mnoha letech. Hlavní hrdina je starý. Ale na rozdíl od jiných nostalgicky laděných filmů Maverickovy tržby vyletěly vysoko do oblak. Je to povedená podívaná. Když už nic jiného, stojí zato omrknout ty stíhačky, když nedávno přistály i na Netflixu.

Sonic Prime

Sonic Prime (3. série, 5. ledna 2024, Netflix)

Ježek Sonic je hlavním hrdinou fenomenálně úspěšné herní série, kterou vydává japonská SEGA. Plus (zatím) dvou filmů a taky několika animovaných seriálů. Nejnovější z nich právě doběhl do finále. Aktuální třetí série je poslední.

Fantastičtí kamarádi

Fantastic Friends (6. ledna 2023, HBO MAX)

James a Oliver Phelpsovi, kteří si zahráli dvojčata Weasleyova v sérii filmů s Harrym Potterem vyrazili do různých koutů světa. Nehledají Fantastická zvířata. Ale mají Fantastické kamarády!

„V zatím šesti odvysílaných epizodách svého dokumentárního cestopisného projektu se setkávají se zajímavými hosty, poznávají magická místa a přijímají fenomenální výzvy. Připravte se na dovolenou s Maisie Williams (Arya Stark ze Hry o trůny) na úžasném karibském ostrově Svatá Lucie nebo na cestu po Islandu s hledačkou ekologického ráje Bonnie Wright (Ginny Weasley z filmů o Harrym Potterovi),” slibuje oficiální popis pořadu.

Synduality: Noir

Synduality: Noir (2023, od 8. ledna 2024 na Disney+)

„Píše se rok 2242. Kanata se chce stát drifterem a poznává Noir, marnou mágyni bez vzpomínek. Noir však vyniká v boji proti enderům, a tak se s ní Kanata spojí a zjistí, co přesně život driftera obnáší,” zní popis anime seriálu, který vychází z úspěšné japonské značky a příběhu spisovatele Hadžimeho Kamošidy. Ten se podílel jako scenárista i na seriálu Gundam: Sirotci s železnou krví - mrkněte o odstavec níže!

Maboroši: Továrna na iluze

Maboroshi/Alice and Therese's Illusory Factory

(15. ledna 2024, Netflix)

Japonská scenáristka Mari Okada (O chloupek, ONI: Příběh Hromovládce, Gundam: Sirotci s železnou krví) se hlásí s druhým anime filmem, který také režírovala. Podobně jako předchozí Květina zaslíbená rannímu loučení se jedná o fantastický příběh, ale tentokrát ze současnosti. Nebo ne? Oficiální synopse animáku Maboroši: Továrna na iluze zní: „Po výbuchu v továrně zamrzne městečko v čase a čtrnáctiletý Masamune s kamarády se snaží přežít ve světě, který se jim hroutí před očima.”

Stvořitel

The Creator (2023, od 17. ledna 2024 na Disney+)

Lidé a stroje vybavené umělou inteligenci proti sobě vedou válkou, ale tentokrát je všechno jinak, než v Terminátorovi. V ABC 20/2023 jsme napsali: „Bývalý agent speciálních jednotek dostává úkol vypátrat a zabít nepolapitelného architekta UI, který vyvinul tajuplnou novou zbraň. Kdyby se ji podařilo aktivovat, znamenalo by to konec lidstva... Stvořitel je po dlouhé době původní příběh, který nevznikl podle existující předlohy. Režisér Gareth Edwards (Rogue One: Star Wars Story) ale přiznává inspiraci různými filmovými klasikami včetně Blade Runnera a E. T. – Mimozemšťana.”

Skutečný život brouka

A Real Bug’s Life (24. ledna 2023, Disney+)

Příroda zblízka! Nový dokumentární seriál z produkce National Geographic je inspirovaný animovanou klasikou Příběh brouka od studia Pixar a zjišťuje, jak to vypadá ve skutečnosti. V ABC 3/2024 píšeme: „Špičkově natočená podívaná přináší vzrušující dobrodružnou výpravu do devíti různých mikro světů… Zajímavý seriál pro celou rodinu vás přesvědčí, že skutečnost je někdy napínavější a fantastičtější, než byste čekali. A že dokonce i ti nejmenší hrdinové mohou prožívat největší dramata.”

Vládci vesmíru: Revoluce

Masters of the Universe: Revolution

(25. ledna 2023, Netflix)

Kdo by neznal He-Mana? Vzhledem k tomu, že jde o populárního hrdinu/hračku z 80. let minulého století (něco jako Barbie, ehm), určitě by se dost lidí našlo. Animovaná mini série Revoluce, která navazuje na obdivovanou podívanou Vládci vesmíru: Odhalení, se zaměřuje na současné mladé diváky, ale i jejich rodiče. Technologie se střetává s magií ve velkolepé bitvě, ve které se He-Man a jeho přátelé postaví hordám zlého Skeletora.

10 nejlepších filmů, které si zamilujete

10 nejlepších filmů, které si zamilujete

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

 

Články odjinud