Harry Potter: Návrat do Bradavic po 20 letech

Video se připravuje ...
Sdílej
 
Od premiéry prvního filmu s Harrym Potterem uběhlo už 20 let. Ale sága mladého kouzelníka žije dál. Herci a tvůrci se po dvaceti letech vrátili do Školy čar a kouzel v Bradavicích a zavzpomínali, jak to všechno začalo.

Harry Potter je jedním z nejznámějších kouzelníků. Podle sedmi knížek jeho příběhů vzniklo osm filmů, které společně se spřízněnými Fantastickými zvířaty utržily po celém světě 9,2 miliardy dolarů. Stejně úspěšné a oblíbené jsou i tematické zábavní parky a stavebnice Lego, které se přímo inspirovaly Harryho spletitými dobrodružstvími.

Ale když kdysi dávno na začátku 21. století studio Warner Bros zakou- pilo práva na zfilmování prvního románu spisovatelky J. K. Rowlingové, úspěch byl značně nejistý. Tenkrát existovaly jenom první tři knížky.

Harry Potter na MAX: Nový seriál je jistý

Harry Potter na MAX: Nový seriál je jistý

Harry Potter: Chlapec, který přežil

Pětadvacetiletá J. K. Rowlingová dostala nápad na příběh o jedenáctileém kouzelníkovi v roce 1990. První obrysy magického dobrodružství se začaly rýsovat během cesty vlakem z Manchesteru do Londýna, jež se kvůli zpožděním protáhla na více než čtyři hodiny. Zatímco J. K. Rowlingová zírala z okna, v její hlavě se rodil Harry Potter.

Osiřelý kluk zpočátku ani netuší, že jako jediný přežil útok obávaného černokněžníka Voldemorta, natož že je jeho osudem ho porazit. Když Rowlingová konečně dorazila do Londýna, začala psát. Skončila až v roce 1995. Jenže dokončený rukopis nedokázala nikomu prodat. Po několika odmítnutích se první kapitola konečně dostala do rukou vydavatele, který měl osmiletou dceru. Ta si ji přečetla. A chtěla vědět, co bude dál!

Video se připravuje ...

Harry Potter a kámen mudrců: Trailer na film • Zdroj: Warner Bros.

Kouzelná říše divů

V první polovině devadesátých let 20. století se kouzelníkům a čarodějkám v knížkách pro děti příliš nedařilo. Vlastně moc nezajímali ani nikoho dalšího. Harry Potter tedy nevznikl jako nějaká odpověď na nejžhavější trendy. Vychází spíše z klasičtějších literárních příběhů jako Alenka v říši divů nebo různých mýtů a legend.

Chlapci a děvčata bojující o osud světa, čarodějnická škola i zjizvený hrdina se objevují i ve starších knižních sériích Probuzení tmy a Zeměmoří. Je jisté, že během psaní se Rowlingová inspirovala vším možným (mrkněte na box Knihy magie) včetně různých mýtů a legend. A už od začátku slibovala sedm dílů. Když v roce 1995 vyšel ten první, měl úspěch, ale zase tak velkou díru do světa nejdříve neudělal. Dokud se nedostal do Ameriky a Hollywood nenastražil uši.

Jedenáctiletý hlavní hrdina filmu Harry Potter a kámen mudrců •  HBO

Žádné filmy pro pamětníky!

První film Harry Potter a kámen mudrců měl celosvětovou premiéru na konci roku 2001. Do českých kin dorazil 14. února 2002. Od té doby uběhly dvě desetiletí. Není náhoda, že dětem, které se k Harryho příhodám dostávají až teď, nepřipadají jako filmy pro pamětníky.

Režisér Chris Columbus (natočil i slavný film Sám doma) se snažil, aby filmová verze vypadala nadčasově. Proto se v Kameni mudrců ani v pokračování Tajemná komnata neobjevují žádné známky ničeho moderního. Vše, co tehdy bylo současné a všední, zůstalo za branami Školy čar a kouzel v Bradavicích. Kvůli tomu magické kulisy a kouzelnické hábity nepůsobí zastarale. 

Harry Potter bojuje za správnou věc •  HBO

Magický svět láká dál

Harryho popularita narůstala s každým dalším dílem, knižním i filmovým. Tak moc, že nakonec přerostla prostory všech knižních obchodů i kinosálů. Půlnoční „premiéry“ probíhaly dokonce i v knihkupectvích, kde nedočkaví fanoušci často sebrali nový díl, běželi s ním domů a někdy četli až do rána, dokud nepadli únavou.

S Harrym vyrostla celá generace čtenářů a diváků. V jeho boji za správnou věc, ve kterém pokračuje, i když to je těžší než se vzdát, našli sami sebe. Přestože už žádné nové knihy nevycházejí a filmy se netočí, dobrodružství neskončilo. Zůstává živé a Harryho magický svět láká dál.


20 let filmové magie

U příležitosti výročí premiéry prvního filmu vznikl speciální pořad Harry Potter 20 let filmové magie: Návrat do Bradavic. V něm se znovu sešly herecké hvězdy celé série včetně Daniela Radcliffa, Emmy Watsonové a Ruperta Grinta. Představitelé Harryho, Hermiony a Rona jsou spolu znovu před kamerou poprvé od dokončení posledního dílu.

Video se připravuje ...

Harry Potter: 20 let filmové magie - Návrat do Bradavic • Zdroj: HBO GO

Speciál nahlíží do zákulisí natáčení a ohlíží se za uplynulými dvěma desetiletími s Harrym Potterem. Můžete se na něj podívat na HBO GO. Tam také najdete i zábavní soutěžní pořad Bradavický turnaj čtyř kolejí.

Harry Potter 20 let filmové magie na HBO GO >


Knihy magie

Timothy Hunter je obyčejný třináctiletý kluk, který kouká na televizi a jezdí na skateboardu. Na magii nevěří. Ale to je marné. Protože má jisté schopnosti, někteří kouzelníci by ho chtěli sprovodit ze světa. Naštěstí čtyři z nejmocnějších mágů přísahali, že Tima ochrání a naučí ho, co potřebuje umět...

Knihy magie •  Crew

Není vám to podvědomé? A nevypadá ten kluk úplně jako Harry, dokonce i s bílou sovicí sněžní? Komiksová série Knihy magie poprvé vyšla v roce 1990. Její autor Neil Gaiman věří, že podobnost Tima a Harryho je čistě náhodná. Někteří čtenáři už tak přesvědčení nejsou. Poukazují také na to, že Harryho dobrodružství byla ovlivněna i Enderovou hrou.

LEGO® Harry Potter: Bradavická výbava – sběratelská edice

LEGO® Harry Potter: Bradavická výbava – sběratelská edice


Fantastická zvířata

Mlok Scamander je v Harryho příbězích zmíněn jen jako autor učebnice o magických tvorech. Přesto se v roce 2016 stal hlavním hrdinou nové filmové série, která se odehrává několik desetiletí před potterovskou ságou. První díl Fantastická zvířata a kde je najít zachycuje Mlokovu návštěvu New Yorku a vzestup nebezpečného černokněžníka Grindelwalda.

V druhém Grindelwaldovy zločiny se ukazuje, že Mlok je dobrým přítelem jistého bradavického profesora Albuse Brumbála. Ano! Je to ten samý Brumbál jako starý a moudrý kouzelník, který byl Harryho mentorem v boji proti pánu zla Voldemortovi. Jenže tady je podstatně mladší.

Video se připravuje ...

Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství - trailer na film • Zdroj: Vertical Entertainment

Brumbálův sebevražedný oddíl

Na druhý díl Grindelwaldovy zločiny navazují Brumbálova tajemství, která budou mít premiéru na začátku dubna. Mladý Brumbál – tedy ve věku taťky, ale ne pradědy, dává dohromady vlastní tým spřátelených kouzelníků s Mlokem v čele. Cílem tohoto sebevražedného oddílu je zastavit Grindelwalda.

Příběh se odehrává ve třicátých letech a naznačí, jakým způsobem se kouzelnická komunita zapojí do nadcházející druhé světové války. Režisérem je David Yates, který natočil čtyři filmy s Harrym Potterem. Scénáře píše J. K. Rowlingová a zároveň vycházejí knižně. Celá série Fantastická zvířata má mít dohromady pět dílů.


Video se připravuje ...

Návrat do Bradavic převálcoval Přátele. V čem je lepší? • Zdroj: Jiří Marek

Filmová sága o Harry Potterovi:

Fantastická zvířata (první tři díly):

  • Fantastická zvířata a kde je najít (2016)

  • Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny (2018)

  • Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (2022)

Fantastická zvířata: První Brumbálova armáda

Fantastická zvířata: První Brumbálova armáda

LEGO Harry Potter: Astronomická věž v Bradavicích

LEGO Harry Potter: Astronomická věž v Bradavicích

Wizards Unite: Lov fantastických zvířat

Wizards Unite: Lov fantastických zvířat

 

Články odjinud