Návrat královské fantasie

Sdílej
 
Návrat krále dnes v kinech završuje trilogii Pán prstenů. Díky ní už má každý poměrně jasnou představu, co to znamená "fantasy". Znáte ale ještě jiná díla tohoto žánru? Představíme vám ta zásadní. Hraničář Aragorn se rozhoduje, zda má převzít královskou povinnost, hobiti Frodo, Sam a padlý hobit Glum nesou Prsten moci k Hoře osudu, skřeti zaplavují krajinu, čaroděj Gandalf čaruje, elfka Arven odplouvá do mytických krajů a elf Legolas s trpaslíkem Gimlim brousí meče na poslední bitvu.

Návrat krále dnes v kinech završuje trilogii Pán prstenů. Díky ní už má každý poměrně jasnou představu, co to znamená "fantasy". Znáte ale ještě jiná díla tohoto žánru? Představíme vám ta zásadní. Hraničář Aragorn se rozhoduje, zda má převzít královskou povinnost, hobiti Frodo, Sam a padlý hobit Glum nesou Prsten moci k Hoře osudu, skřeti zaplavují krajinu,
čaroděj Gandalf čaruje, elfka Arven odplouvá do mytických krajů a elf Legolas s trpaslíkem Gimlim brousí meče na poslední bitvu.
Pán prstenů - Návrat krále je nepochybně filmovou událostí roku, který teprve začal. Pojem fantasy už díky němu není pro nikoho záhadou. Čtenáři ábíčka ovšem vědí vždycky o něco víc, a proto se s námi ponořte do tajů literatury a filmů fantasy, ať můžete ostatní zase jednou přebít svými znalostmi.

CO DĚLÁ Z FANTASY FANTASY?

Foto
Jiný kraj, jiný mrav: Příběh v žánru fantasy se odehrává ve světě, který není naší realitou. Je to svět, ve kterém žijí rasy a bytosti diametrálně odlišné od toho našeho (elfové, hobiti, trpaslíci), což ale neznamená, že by se s naším světem nemohl prolínat nebo nebýt jeho součástí. Kupříkladu příběhy o barbarovi Conanovi se odehrávají v pradávné minulosti naší Země, zatímco série o Amberu vypráví vesmíru, jehož je naše realita pouhou součástí, a Píseň ledu a ohně už nemá s naším světem společného pranic.
Bez mapy ani ránu:Fantasy svět má přitom vlastní pravidla, vlastní mytologii a vlastní, často velmi propracovanou geonedílnou součástí knihy, pokud hovoříme o románu.
Cestománie:Fantasy hrdinové se na svých dobrodružstvích obvykle velmi nacestují. Když už máte totiž coby spisovatel vytvořený rozsáhlý fantasy svět, byla by škoda, aby ho hrdina neprošel křížem krážem. Nejzřetelnějším příkladem je Tolkienova kniha Hobit, předcházející trilogii Pán prstenů, která má výstižný podtitul Cesta tam a zase zpátky.
Každý má svou povinnost: Hrdina mívá ve fantasy úkol, který musí splnit a za kterým musí zpravidla nějakou tu chvíli putovat.
V rámci tohoto putování často zjistí, že je vlastně vyvoleným, který jediný může zachránit svět.
Svět nezachráníš sám: Základní zápletkou fantasy je totiž odvěký souboj řádu a chaosu, dobra a zla, a hrdina je jediný, kdo stojí zlu v cestě. Proto si musí vytvořit společenstvo pomocníků, bez kterých by svůj úkol nikdy nezvládl. Odborník na fantasy Zdeněk Hofmann, z jehož poznatků v tomto povídání vycházím, přirovnává například takové Společenstvo prstenu ke společenstvu pomocníků z pohádky Zlatovláska a to samé můžeme nalézt třeba i ve společenstvu kovbojů v Sedmi statečných. Základ mají totiž všechny příběhy společný - v odvěkém lidském vyprávění o velkých hrdinech, kteří zastupují dobro a bojují proti zlu.

TOLKIEN NENÍ SÁM - FANTASY V LITERATUŘE

Pierce Anthony - Inkarnace nesmrtelnosti: Tento příběh se odehrává ve světě, který je velice podobný tomu našemu, jen je v něm naprosto běžná
Foto
magie - bohatí lidé například nejezdí v luxusních vozidlech, ale létají na létajícím koberci. V úvodní knize se navíc hlavní hrdina stane Smrťákem, který se po světě pohybuje podle přesného diáře na svých digitálkách.
David Eddings - Belgariáda: Vedle knižní pentalogie (pětidílný cyklus) zvané Belgariáda je David Eddings i autorem mnoha dalších knih, včetně trilogie (trojdílný cyklus) zvané Elénium. Eddings je pokládán za velmi čtivého autora, u kterého se pořád něco děje - a pokud snad zrovna ne, alespoň se dočkáte výborných dialogů.
Raymond Elias Feist - Trhlinová válka: Sága spisovatele Feista obrací některé "nezvratné prvky" z Tolkiena naruby. Síly zla tu například nezastupují skřeti, jako v Pánovi prstenů, ale temní elfové (u Tolkiena symbol dobroty, byť některé názory tvrdí, že dokonce i skřeti jsou zkaženými elfy). Trhlinová válka je přitom říznou fantasy originálními nápady a solidní zápletkou plnou intrikaření. Feist je i autorem dalších sérií, jako je třeba Impérium, pohled na Trhlinovou válku "z druhé strany", či Dcera Impéria.
Robert E. Howard - Conan: Conan je zakládajícím hrdinou fantasy subžánru zvaného sword and sorcery, meč a magie. Hrdinný rek z obého používá zásadně jen to první, protože jde o ryze akční dílo. Cimm e řan Conan prochází na svých cestách bájnou Hyperborií, jejíž mapu znají jeho oddaní fanoušci nazpaměť. Spisovatel Howard propracoval Conanův literární svět s podobnou pečlivostí jako Tolkien svou Středozemi.
Stephen King - Temná věž: Velice netradiční série hororového autora, ve které se mísí fantasy svět se sci-fi, minulost s budoucností a Amerika padesátých let s paralelním vesmírem. Zní to šíleně, ale výsledkem je dokonale propracovaná sága, ve které se pistolníci potkávají s inteligentními vlaky.
Ursula K. Le Guinová - Zeměmoří: Série Zeměmoří od Ursuly K. Le Guinové by se dala označit za psychologickou fantasy. Hlavní hrdina úvodního dílu Ged musí vybojovat boj se sebou samým tak, že v sobě pozná vlastní temnou stránku. Ani další hrdinové a ženské hrdinky v pokračováních románu to nemají jednoduché. Le Guinové patří ale ještě jedno uznání - když se u ní na scéně objeví draci, bude se vám zdát, že je skutečně viděla. Její popisy jsou neuvěřitelné.
George R. R. Martin - Píseň ledu a ohně: Sága, která ještě není dokončena, patří už dnes k těm nejzásadnějším fantasy příběhům hned vedle Tolkiena. Autor skládá dějové nitky dohromady, jako by hrál šachy, hlavní i vedlejší hrdinové žijí díky výtečnému psychologickému propracování vlastním životem a čtenář nikdy dopředu netuší, co se stane. Píseň ledu a ohně se vymaňuje z klasických klišé žánru, a pokud G. R. R. Martin zachová kvalitu i v dalších dílech, vstoupí tato sága do síně slávy literatury fantasy.
Anne McCaffreyová - Let draka: Tato fantasy má blízko ke sci-fi hlavně tím, že se v ní dočkáte výborně dořešeného cestování v čase. Kromě toho se ale odehrává ve světě, kde vládnou ženy a létají na dracích.
Terry Pratchett - Zeměplocha: Humoristická fantasy Terryho Pratchetta si dělá legraci úplně ze všeho, počínaje Conanem přes Pána prstenů a konče třeba Hollywoodem. Vedle toho ale sama funguje jako čistá fantasy, odehrávající se v placatém světě na hřbetech slonů stojících na želvě (na
Foto
čem ale stojí ta želva?), kde žije čaroděj Mrakoplaš a jeho kufr s nožičkami.
Andrzej Sapkowski - Zaklínač: Hlavním hrdinou u nás velmi populární ságy o Zaklínačovi je Gerald, který se svým způsobem podobá někomu mezi hraničářem Aragornem a čarodějem Gandalfem z Pána prstenů. Přitom ovšem zdaleka není tak ctnostný a dal by se označit za mutanta. Polák Sapkowski vytvořil fantasy svět, který by mohl existovat stejně tak v daleké minulosti jako v daleké budoucnosti a vedle klasických ras, jako jsou elfové a trpaslíci, v něm používá i pojmy jako genetika. Kromě povídkových sbírek vznikl pětidílný román.
Robert Siverberg - Hrad lorda Valentina: Spisovatel Silverberg je napůl básník - vyniká výborným jazykem, který jeho dílo vytrhává z žánru a líbí se dokonce i škarohlídům, kteří neprávem považují fantasy za pokleslou literaturu. A to v něm najdete tak provařenou zápletku, jako je hrdina probouzející se se ztrátou paměti a rozpomínající se na to, kdo ve skutečnosti je.
J. R. R. Tolkien - Pán prstenů: Trilogií Pán prstenů J. R. R. Tolkien navázal na příběh, který započal knihou Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky. Hlavním hrdinou Hobita byl hobítek Bilbo, který se na dlouhé cestě setkal jak s drakem Šmakem, tak se záhadnou bytostí jménem Glum, od které získal tajemný prsten. A je to právě tento prsten, který rozjíždí následující děje. Ty prožívá Bilbův synovec Frodo v Pánu prstenů. O tom se ale nemusíme více rozepisovat, jistě si všichni pamatujete velký materiál, který jsme Pánu prstenů věnovali přesně před rokem v ABC č. 2. Připomeňme si snad jen to, že společně s románovými "dodatky" jako Silmarilion, rozšiřující mytologii bájné Středozemě, jde o základní kámen žánru, od kterého opisují bezmála všichni další spisovatelé fantasy - obsahuje všechny základní prvky, jako je putování, sebepoznávání hrdiny, vybudování společenstva i vybojování bitvy se samotným zlem.
Roger Zelazny - Amber: Desetidílná série Rogera Zelaznyho se odehrává ve světě, který je složen z mnoha různých vrstev. Mezi těmi vrstvami je jak naše Země, tak světy, které lidské oko nespatřilo. Nejvýše ze všech je Amber, odkud pochází královská kasta hrdinů, kteří těmito světy mohou procházet. Ústředním konfliktem je v románu souboj Řádu a Chaosu, odvěkých principů, které se snaží navzájem potlačit.

FILMŮ FANTASY JE MÁLO, ALE EXISTUJÍ

Barbar Conan: Snímek přesahující rámec žánru. Vedle vyprávění o bojovníkovi, který se jednoho dne stane králem, obsahuje imnožství odkazů na existencialistickou filozofii, a tak se kromě sledování hrdinských kousků Arnolda Schwarzeneggera v hlavní roli dočkáte i nějakého poučení.
Deathstalker: Tento snímek je natolik špatný, až je zábavný. A to má dokonce čtyři díly. Hrdina - válečník musí získat tři předměty moci dříve,
Foto
než se jich zmocní zlotřilý kouzelník a zneužije jich. Kromě toho se hlavní svalnatý hrdina dočká i boje o princeznu.
Excalibur: Artušovská sága o rytířích kulatého stolu má blíž k pozemské mytologii než k fantasy, přesto je tu nutné tento snímek uvést. Putování rytířů za Svatým grálem je zpracováno doslova pohádkově a vodní víly a čarodějnice dnes už na světě také nepotkáte.
Highlander: Sága o nesmrtelném válečníkovi, který se ze skotských planin šestnáctého století dostane až do současného New Yorku, není jen bojovnou fantasy odehrávající se v našem světě, ale také podrobnou studií kladů a záporů nesmrtelnosti. Vůbec totiž není tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát, protože lidé kolem hlavního hrdiny nesmrtelní nejsou - ani jeho nejbližší. Highlander má kromě navazujícího televizního seriálu ještě tři další díly, ale vzhledem k jejich kvalitě je můžete vesele ignorovat.
Labyrint: Snímek se proslavil tím, že v roli krále goblinů se objevuje slavný zpěvák David Bowie. Z jeho spárů musí svého bratříčka vysvobodit dívka, která na cestě plné bizarních dobrodružství prochází spletitým labyrintem s netušenými bytostmi a nebezpečími.
Legenda: Pokud máte rádi jednorožce, přijdete si ve filmu s Tomem Cruisem v hlavní roli na své. Společně se svými lesními kamarády se snaží překazit plány démona, který chce získat vládu nad světem zničením posledního jednorožce - a kromě toho musí hrdina samozřejmě také zachránit princeznu.
Nekonečný příběh: Chlapec Bastien čte fantasy knihu a postupem času zjistí, že příběh se odehrává souběžně s jeho četbou. Vedle něj sledujeme dobrodružství chlapce Atreje, který se v knize snaží zachránit svět Fantazie před Nicotou. Pomoci mu v tom nakonec může jen Bastien. Film patří k tomu nejmodelovějšímu fantasy, jaké můžete vidět - akorát že v něm jsou obří létající psi.
Princezna Mononoke: Japonská kreslená ekofantasy, ve které hlavní hrdinové zachraňují přírodu před zničením moderními technologiemi. Fantasie tvůrce filmu Hayao Miazakiho nezná hranic a my se díky tomu můžeme setkat s úžasnými lesními mužíčky iohromujícími bohy lesa.
Temný krystal: Prvním unikátem tohoto legendárního fantasy filmu je fakt, že je u nás v podstatě nemožné ho sehnat. Druhým je jeho zpracování - jedná se totiž o loutkový film, jehož hlavní postavy zosobňují loutky trochu podobné našim Broučkům. Jako v každé pořádné fantasy se hrdinům jedná o zabránění vládě zlých mocností chaosu.
Willow: Film z dílny tvůrce Hvězdných válek George Lucase vypráví o putování liliputánského mužíčka s velkým válečníkem, kteří se volbou osudu stanou aktéry svržení zlé královny.

VÍC NEŽ INSPIRACE
Dílem J. R. R. Tolkiena se inspirovali mnozí, existují ale i takoví, kteří se jím více než inspirovali. Například Terry Brooks v knize Shanarův meč v podstatě okopíroval celého Pána prstenů, dokonce i včetně jmen některých postav - jen v centru dění nestojí prsten, ale meč, a Gimli tu není trpaslík, ale elf.

JAKÝ JE FANTASY HRDINA?
Na internetové adrese http://www.tk421. net/character/ máte možnost vyplnit test, který ve vás pozná fantasy hrdinu. Zdali jste Conan, Frodo nebo Mrakoplaš ale zjistíte pouze v případě, že umíte anglicky.