Harry Potter

Sdílej
 
BOJUJE PROTI ZLÝM KOUZLŮM Na konci 20. století mnozí předpovídali, že s příchodem internetu se knížky stanou minulostí. Učitelé i rodiče si stěžovali, že děti jen sedí u počítače a před televizí, když tu se náhle jako kouzlem objevil Harry Potter - malý čaroděj, jehož dobrodružství hltají děti i dospělí na celém světě. Zrodila se nejúspěšnější dětská knížka přelomu století.

Harry je obyčejný anglický kluk - nápadné jsou na něm jen kulaté brýle, uprostřed slepené izolepou, a jizva ve tvaru blesku, kterou má na čele. Je sirotek a bydlí u Dursleyových, otravných příbuzných, kteří ho zanedbávají ve prospěch svého rozmazleného synáčka Dudleyho. Harry vyrůstá jako Popelka a musí spát pod schody v přístěnku na košťata. Vše se změní o Harryho jedenáctých narozeninách, kdy je povolán ke studiu ve Škole čar a kouzel v Bradavicích. V tu chvíli zjistí, že svět je rozdělen na mudly (obyčejné smrtelníky, kteří nemají ani špetku kouzelnických schopností) a čaroděje, žijící ve světě kouzel a magie. A tak Harry odjíždí z londýnského nádraží King’s Cross z tajného nástupiště 9 3/4 do Školy čar a kouzel v Bradavicích. Seznamuje se s novými kamarády, Ronem a Hermionou, a první napínavé dobrodružství může začít. Základem příběhu je Harryho zápolení s lordem Voldemortem - zlým černokněžníkem, který zabil jeho rodiče.

HARRY VE FILMU

Světová premiéra filmu Harry Potter a Kámen mudrců bude 16. listopadu 2001, česká premiéra 14. února 2002. Prozíravá filmová společnost Warner Bros si zamluvila práva na všech sedm knih už ve chvíli, kdy byla na světě teprve jedna! Jedinou autorčinou podmínkou bylo, aby film nebyl kreslený. Domnívá se totiž, že působivost jejích představ spočívá právě v harmonickém spojení skutečného a fantastického světa. Na druhé straně se autorka chtěla vyhnout přílišné konkretizaci hrdiny a nechala na čtenářích, aby si každý z nich vytvořil svůj "obraz" Harryho Pottera. Proto se jí nejvíc zamlouvají obálky holandského vydání, na nichž Harrymu záměrně není nikdy vidět do tváře.

Kdo je Jo?

Harry PotterJo - tak autorku oslovují přátelé a děti. Joanne Kathleen Rowlingová (narozená 31. července 1965, tedy ve stejný den jako Harry) pochází z okolí Bristolu (Anglie). Se starší sestrou četly jako posedlé. "Mou nejjasnější vzpomínkou z dětství je chvíle, kdy mi otec četl Vítr ve vrbách aneb Žabákova dobrodružství. V té době jsem měla zrovna spalničky, dost vážné, ale nepamatuji si na ně; vzpomínám si jen na tu knihu." Psát začala už v šesti letech, například o králíčkovi, který se jmenoval Králík a dostal spalničky. Po studiu na univerzitě prošla několika zaměstnáními, později se rozjela do Portugalska učit angličtinu. V roce 1992 se tam provdala a rok nato se jí narodila dcera Jessica. Manželství se však po necelém roce rozpadlo a Rowlingová se vrátila i se čtyřměsíční dcerkou do Edinburghu.

Jak se příběh zrodil?

Harry PotterAutorka vzpomíná, že v roce 1990 se jí jednou při cestě vlakem "Harry vetřel do mysli jako hotová postava. Najednou jsem věděla, že je to čaroděj." Že by kouzla? Po příjezdu do Anglie o Vánocích 1993 se ocitla ve svízelné situaci. Zůstala sama s dítětem, neměla peníze na hlídání a nemohla ani chodit do práce. Právě v té době každý den vozila Jessiku v kočárku, dokud neusnula, a pak zašla do nedaleké kavárny, kde seděla nad šálkem kávy. Zatímco holčička spala, psala si pro sebe příběh o Harrym. "Ráda jsem o něm přemýšlela - bylo to, jako bych uvažovala o svém kamarádovi. Ale to hlavní, co jsem si přála, bylo uvidět jednou skutečnou knihu s mým jménem na obálce." Protože neměla peníze na počítač, musela text znovu přepsat na psacím stroji. Několik nakladatelství jí rukopis vrátilo s odůvodněním, že je na dětskou knížku moc dlouhý. Až v roce 1997 ho vydalo nakladatelství Bloomsbury, ale šlo spíš o "pokus" v nákladu pouhých 500 kusů. Kniha však byla brzy rozebrána, následoval jeden dotisk za druhým a Harry Potter a Kámen mudrců se rázem ocitl v žebříčku nejprodávanějších knih.

Neuvěřitelný úspěch

Nakladatelství Albatros vydá v listopadu zvukovou verzi knihy Harry Potter a Kámen mudrců. Knihy Harry Potter a Kámen mudrců se za první rok prodalo v Anglii 70 000 kusů. (Běžný prodej úspěšné dětské knížky se ročně pohybuje kolem 20 000 kusů.) Harry Potter a Tajemná komnata vyšla v USA později než v Anglii, a tak si ji netrpěliví čtenáři davově objednávali přes internet z Anglie. Harry Potter a vězeň z Azkabanu se začal prodávat v Anglii přesně v 15.45 hod. To proto, aby nedočkavé děti neutíkaly ze školy. Při přípravě čtvrté knihy musela redaktorka Emma Matthewsonová objemný rukopis nosit všude s sebou, a pokud s ním zrovna nepracovala, zavírala jej do sejfu. Během měsíců, kdy pracovala na textu, se ji prý několikrát pokusili okrást a dvakrát se jí kdosi vloupal do auta. Dodnes bylo knih o Harrym Potterovi prodáno už 112 milionů ve 45 zemích světa.


Nakladatelství Albatros vydá v listopadu zvukovou verzi knihy Harry Potter a Kámen mudrců. Protože autorka nedovolila knihu zkrátit, jde o jednu z nejdelších a nejnákladnějších zvukových nahrávek u nás. Příběh "po svém" vypráví Jiří Lábus. Kniha je rozložena do osmi kazet o celkové délce přes 600 minut!

Harryho budoucnost

Autorka rozpracovala všech sedm románů najednou, takže už ví, jak vše skončí. Pochlubila se dokonce, že má napsanou poslední kapitolu sedmé knihy. Bohužel neprozradila, kde ji má schovanou. Poslední díl končí odchodem sedmnáctiletého Harryho ze školy v Bradavicích. Předtím nás však ještě čeká velkolepá bitva Harryho a jeho přátel se stále mocnějším čarodějem Voldemortem a odhalení tajemství, které obestírá Harryho život. Máme se tedy na co těšit. Internetové adresy V češtině stojí za vidění www.albatros.cz/harry. V angličtině jsou k dispozici tisíce stránek vytvořených knižními vydavateli (www.bloomsbury.com/harrypotter), autory filmu (www.harrypotter.com) i dětskými fanoušky (www.harrypotterfans.com).

POČÍTAČOVÁ HRA

Firma Electronic Arts, která podepsala smlouvu na "elektronická" práva k románům o Harrym Potterovi, se domnívá, že v případě Harryho Pottera půjde o největší úspěch v dějinách počítačových her: "Rowlingová vytvořila fascinující svět. Je v něm spousta věcí, které si autorka vymyslela, ale neuvedla v knihách." Těch právě studio využilo, aby vytvořilo kreativní počítačovou hru. Na našem trhu se objeví o Vánocích 2001.

KNIHY SÉRIE HARRY POTTER

Joanne Kathleen Rowlingová1. Harry Potter a Kámen mudrců 2. Harry Potter a Tajemná komnata 3. Harry Potter a vězeň z Azkabanu 4. Harry Potter a Ohnivý pohár - V češtině vychází v listopadu 2001. Jde o nejobjemnější díl, má téměř 600 stran. Dovídáme se, že škol podobných Bradavicím je ve světě hned několik a ty mezi sebou čas od času uspořádají turnaj. Harry se začíná zajímat o dívky a čeká nás též smrt jednoho z jeho spolužáků. V závěru se na scéně objeví lord Voldemort spolu se svými spojenci - Smrtijedy. Tentokrát jde opravdu do tuhého... 5. Harry Potter a Fénixův řád - Vyjde v Anglii pravděpodobně v červenci 2002. Famfrpál v průběhu věků - Populární příručka vysvětlující historii a pravidla nejslavnější čarodějnické hry. Fantastická zvířata a kde je najít - Česky vyjde v lednu 2002. Učebnice bradavické Školy čar a kouzel pojednávající o strašidelných tvorech, jako jsou trpaslíci, trollové, šotci, karkulinky a další.

Autor

Ondřej Müller