Harry Potter: Rok třetí

Sdílej
 
Kulaté brýle. Jizva na čele. Čarodějná hůlka. Harry Potter se dotřetice vrací na plátna kin a na něj se řítí vagon nových dobrodružství. Protože už ale jistě máte v knihovničce pátý knižní díl, nebude od věci si ve vyprávění z bradavické školy čar a kouzel udělat trochu pořádek. Vězeň z Azkabanu je třetím románem o Harrym Potterovi, který se dostává na plátna kin.

Kulaté brýle. Jizva na čele. Čarodějná hůlka. Harry Potter se dotřetice vrací na plátna kin a na něj se řítí vagon nových dobrodružství. Protože už ale jistě máte v knihovničce pátý knižní díl, nebude od věci si ve vyprávění z bradavické školy čar a kouzel udělat trochu pořádek. Vězeň z Azkabanu je třetím románem o Harrym Potterovi, který se dostává na plátna kin.

Foto

Zatímco první film, Kámen Mudrců, byl ještě jednoznačně zaměřen na dětské publikum, v díle druhém s podtitulem Tajemná komnata začalo přituhovat a třetí díl, vyprávějící o vězňovi z Azkabanu, už dokáže vystrašit i vaše rodiče. Čím dál tím lépe, že? Abyste v Harryho dobrodružstvích nezabloudili (ono koukat na filmový třetí díl a číst přitom knižní díl pátý dá zabrat), nabízíme vám nyní všechny dosud vydané příběhy v kostce. Snažili jsme se prozradit co nejméně, ale pokud se nechcete dozvědět něco, co vědět nechcete, našim shrnutím dějů se raději vyhněte (i Harry Potter se přece musí sem tam vyhýbat temným místům).

Kouzelnická máma J. K. Rowlingová

Foto

Může být dětská spisovatelka bohatší, a dokonce slavnější než královna? Ano, pokud je to J. K. Rowlingová. Se svým miliardovým majetkem patří mezi nejbohatší ženy Velké Británie a slavná je tolik, že jediný, kdo o ní ještě neslyšel, je možná nějaký negramotný kmen domorodců ztracený v kterémsi zapomenutém koutě Afriky.Narodila se v městečku Chipping Sodbury posledního červencového dne v roce 1965, přímo uprostřed prázdnin. Na školu ale moc ráda nevzpomíná. Jako malá byla podle svých slov pihovatá, strašně neohrabaná a ke všemu musela nosit brýle - to vše dohromady z ní prý proti její vůli dělalo typický případ třídní "šprtky".
K jejím nejlepším přátelům v dětství patřili i jistí sourozenci Potterovi, na jejichž počest pojmenovala svého pozdějšího slavného hrdinu. Už ve škole ji nejvíc ze všeho bavilo vyprávění příběhů, které "povinně" (ale prý rádi) poslouchali o přestávkách všichni její kamarádi. Po studiích jazyků krátce pracovala jako sekretářka, tuhle "kariéru" ale pustila k vodě a odjela do Portugalska učit angličtinu. Vzala si portugalského novináře a měli spolu dceru Jessicu. Za dva roky následoval rozvod a návrat do Anglie. Právě v téhle době se začala rodit známá legenda o J. K. Rowlingové. Mladá rozvedená matka, která žije z podpory a z depresí jí pomáhá Harry Potter, jehož příběhy píše po kavárnách, aby ušetřila peníze za elektřinu. Tři vydavatelství jí knihu odmítla vydat, že je prý pro děti moc tlustá. Ale pak to klaplo. Kniha měla naprosto neuvěřitelný úspěch. Pohádka o "Popelce" Rowlingové se vyřítila vstříc happy endu.
Harry Potter jí přinesl peníze, slávu a nového manžela, s nímž má syna Davida. Zlí jazykové sice na prcka žehrají - že prý mateřské povinnosti zdržují autorku od psaní nových knih, ale kdo by jí mohl vyčítat vlastními silami dosažené štěstí?

***

1. Harry Potter a Kámen Mudrců

Foto

První kniha je seznamovací. Harry Potter je sirotek, žije u sobeckých a hloupých příbuzných, je mu jedenáct let a najednou zjistí, že pochází z kouzelnické rodiny. Od té chvíle se jeho život od základů změní. Harry nastupuje do prvního ročníku utajené školy čar a kouzel v Bradavicích. Pozná Rona Wesleyho a Hermionu Grangerovou, kteří se stanou jeho nejlepšími kamarády. Společně pátrají po Kameni Mudrců, ukrytém v Bradavicích. Harry se poprvé utkává se svým úhlavním nepřítelem - čarodějem Voldemortem. Kniha těží ze svěžích nápadů a hlavně originálního prostředí. Atmosféra je prodchnutá kouzlem dobrodružného poznávání a objevování dosud neznámého, fantastického světa.

2. Harry Potter a Tajemná komnata

Foto

V druhém Harryho roce v Bradavicích se začnou dít divné věci. Několik žáků zničehonic zkamení a školou se šeptem šíří zvláštní legenda o Tajemné komnatě. Nový učitel obrany proti černé magii Zlatoslav Lockhart je úplně neschopný. Harry začne slyšet v hlavě čísi nenávistné výhrůžky a s neklidem zjistí, že ovládá hadí řeč, které jinak rozumí jen zlí černokněžníci, jako je třeba lord Voldemort. Dvojka má proti prvnímu dílu větší spád - čtenář stále odhaluje zvláštnosti kouzelnického prostředí, ale navíc se mu dostane napínavého, detektivně pojatého vyprávění o pátrání po záhadě Tajemné komnaty. Harryho a jeho kamarády kromě toho čeká mnohem víc nástrah, a to i životu nebezpečných.

3. Harry Potter a vězeň z Azkabanu

Foto

S třetím dílem přituhuje. Zatímco na začátku potterovské série se čtenář poměrně snadno zorientoval, kdo stojí na dobré a kdo na špatné straně, ve Vězni z Azkabanu nejsou věci vždy jednoznačné. Kniha má výrazně temnější atmosféru, snad díky tomu, že se na scéně objevují nemilosrdní, chladní mozkomorové - strážci kouzelnického vězení Azkaban. Odtamtud uprchne velmi nebezpečný vězeň, který se nyní pohybuje blízko bradavické školy. Jmenuje se Sirius Black a je to Harryho kmotr. S jeho příchodem se Harry dozvídá hodně nepříjemných věcí o minulosti, včetně toho, co se vlastně doopravdy stalo s jeho rodiči a kdo všechno měl vinu na jejich strašlivé smrti.

4. Harry Potter a Ohnivý pohár

Foto

V Bradavicích se koná turnaj tří kouzelnických škol. Do nebezpečného klání o Ohnivý pohár se nedopatřením (nebo to byl něčí úmysl?) dostane i Harry, přestože nesplňuje povinný věkový limit. Zdá se, že mu někdo usiluje o život - to sice není žádná novinka, ale ve čtvrté knize je smrt blíž než kdy dřív. Harry cítí blízkost lorda Voldemorta až do morku kostí a také si uvědomuje, že tentokrát mu nikdo nepomůže. Jeho kamarádi nemají dost zkušeností a jeho kmotr Sirius je příliš daleko. Komu dalšímu může věřit? Kniha je obsáhlejší než předchozí díly díky několika vedlejším liniím příběhu. Má zatím nejgrandióznější finále, v němž Harry opět bojuje s Voldemortem, jeho nepřítel je však tentokrát v plné síle.

5. Harry Potter a Fénixův řád

Na pátý díl se čekalo dlouho, ale vyplatilo se to. Harry v něm dospívá a čtenář si poprvé uvědomí, jak velkou vnitřní proměnou od první knihy prošel. Patnáctiletý teenager zklackovatěl, úpí nad hloupostí a nepochopením lidí okolo něj, dokonce se hádá s nejlepšími přáteli. Dozvídá se, že existuje Fénixův řád - společenství kouzelníků, kteří chtějí zneškodnit Pána Zla, lorda Voldemorta. A Harryho nechtějí k ničemu pustit! Kromě toho mu dokonce vážně hrozí vyloučení z bradavické školy. V ději dochází jakoby k útlumu - pětka nabízí málo přímé akce, zato atmosféra přímo hmatatelně houstne. Napětí je téměř nesnesitelné. Už nejde o lehkovážná dětská dobrodružství, ale o pořádně ponurý a drsný příběh.

6. Harry Potter a ???

O šesté knize kolují nejrůznější zvěsti. Podle zatím neoficiálních informací by se měla jmenovat Harry Potter a Zelený oheň pochodně. Harry se v ní opět pokusí zabít lorda Voldemorta, ale vzhledem k tomu, že autorka avizovala dohromady sedm dílů, není moc pravděpodobné, že se mu to povede. J. K. Rowlingová zatím neupřesnila termín, kdy bude šestý díl hotov. Vzkazuje však, že nápady se jen hrnou a kniha je na dobré cestě. Povídá se, že ve svém tajném diáři ukrytém na bezpečném místě má přesné poznámky k ději - ale neprozrazuje je. Tu a tam něco naznačí a jinak ohledně obsahu rafinovaně mlží. Šestý díl tak obcházejí různé zvěsti, včetně "zaručených" informací, že Harry zemře (ale bude vzkříšen) nebo dokonce - což je ještě neuvěřitelnější - že se skamarádí s nenáviděným spolužákem Dracem Malfoyem.

7. Harry Potter a !!!
K sedmému, zatím nenapsanému dílu (měl by se jmenovat Harry Potter a Les stínů a údajně bude nejstrašidelnější) je informací samozřejmě ještě méně, zato drbů o něm existuje mnohem víc. Má být definitivně posledním dílem série, ale už i to stačila Rowlingová sama zpochybnit, když v jedné internetové diskusi naznačila, že by bylo zajímavé vidět Harryho jako dospělého. Uvidíme, jednoznačné odpovědi na všetečné otázky nám dá čas.

Naučte se čarovat

Foto

ABC vám přináší seznam nejdůležitějších zaklínadel ve světě Harryho Pottera. Pilně se je učte, užívejte je moudře a ochraňujte jejich tajemství!
Alohomora: odemyká zamčené dveře.
Aparecium: zviditelňuje neviditelný inkoust.
Apparate: kouzelník z jednoho místa zmizí a objeví se na jiném (pozor, určeno pouze pro zkušené, jinak vám hrozí rozdvojení!).
Avada Kedavra: nejstrašnější zaklínadlo, které přežil pouze Harry Potter (ne tak ale jeho rodiče); neříkejte ho nikdy nahlas!
Cruciatus: způsobuje bolesti; jedno ze tří neodpustitelných zaklínadel.
Deletrius: zruší poslední vyřčené zaklínadlo.
Engorgio: z člověka udělá obra.
Expelliarmus: odzbrojující zaklínadlo přinutí protivníka upustit zbraň.
Finite Incantatem: zastaví všechna probíhající kouzla.
Impedimenta: zpomalí nebo zastaví cokoliv a kdekoliv.
Impervious: voděvzdorné zaklínadlo; s ním už nebudete potřebovat deštník.
Incendio: zaklínadlo zakládající oheň; rozlučte se se sirkami.
Locomotor Mortis: zaklínadlo zabraňující člověku v chůzi; nezaměňujte s leností, na té nic kouzelného není.
Lumos: rozsvítí konec kouzelné hůlky; na shledanou, baterko.
Mobiliarbus: rozpohybuje cokoliv, kdekoliv a kdykoliv.
Nox: zhasne světlo na konci kouzelné hůlky.
Obliviate: s tímto zaklínadlem vymažete nepříjemné vzpomínky.
Petrificus Totalus: zaklínadlo, s jehož pomocí lze člověka znehybnit.
Reducio: z člověka udělá trpaslíka.
Reparo: s tímto zaklínadlem opravíte kamna i zasklíte rozbité okno.
Rictusempra: lechtací zaklínadlo; bez komentáře.
Riddikulus: z čehokoliv strašidelného udělá něco legračního.
Serpensortia: z konce kouzelné hůlky vyleze had.
Skele Gro: zapomeňte na sádru, po tomhle zaklínadle vaše kosti srostou.
Waddiwasi: vytáhne žvýkačku z klíčkové dírky; neptejte se však, jak se tam dostala.
Wingardium Leviosa: létající zaklínadlo; nejlepší ze všech, ne?

FotoFoto