Pokémoni oslavili 25 let: Jsou větší než Star Wars a Harry Potter

Pokémoni oslavili 25 let: Jsou větší než Star Wars a Harry Potter
Sdílej
 
Nenápadná hra pro herní zařízení Game Boy dala vzniknout fenoménu, který před čtvrt stoletím dobyl svět a je stále v plné síle. Pokémoni jsou po 25 letech celosvětově uznávaným pojmem a některé odhady dokonce uvádějí, že jde o vůbec nejvýdělečnější multimediální značku historie. Podle nich strčí do kapsy Hello Kitty, Mickey Mouse, Harryho Pottera nebo Star Wars.

 

Začátkem roku 1996 vytvořil Satoši Tadžiri z Japonska videohru pro černobílou kapesní konzoli Game Boy. Hlavní hrdina si v ní postupně podmaní svět plný kapesních příšerek, jejichž podobu navrhl ilustrátor Ken Sugimori.

Právě zde vznikl dnes všem známý název – kapesní příšerky se totiž anglicky řeknou „Pocket Monsters“, v japonštině „Poketto Monsutā“. Jednoduchou zkratkou vzniklo slovo Pokémon. Společnost Nintendo vyvezla videohru doslova do celého světa a už v roce 1999 vyšel další, tentokrát již barevný díl pro konzoli Game Boy Color.

Televizní seriál s Pokémony vysílaný na přelomu tisíciletí může z dnešního pohledu působit trochu archaicky, měl však nezaměnitelné kouzlo •  Profimedia.cz

Pokémoni v televizi

Ještě předtím však v jednom z tokijských animačních studií začala práce na dobrodružném seriálu. Desetiletý hlavní hrdina Ash Ketchum se během celkem 82 epizod vysílaných v Japonsku mezi lety 1997 a 1999 snažil zvítězit v Indigové lize.

Seznámil se s expertem na pokémony profesorem Oakem, procestoval nespočet zajímavých míst a jeho neodlučitelným kamarádem se stal žlutý elektrický pokémon jménem Pikachu. Možná ho znáte také pod jménem Pikaču nebo Pikačú. Koneckonců o útrapách s českým překladem komiksů, seriálů či videoher, které vznikají původně v japonštině, následně jsou překládány do angličtiny a teprve pak si hledají svou cestu mezi česky mluvící fanoušky, jsme psali detailně v ABC 1/2021.

Pokémon versus pravopis: Jak se překládá do češtiny: Pikachu, Pikaču nebo Pikačú?

Pokémon versus pravopis: Jak se překládá do češtiny: Pikachu, Pikaču nebo Pikačú?

Populární kartičky

V česku se animovaný seriál s Pokémony poprvé vysílal v roce 2000 a fenoménem se stal téměř ze dne na den. Můžete se zeptat svých rodičů, jestli náhodou taky nepatřili mezi ty, kteří se každý víkend těšili na nový díl s Ashem a Pikachu v hlavní roli, nebo nesbírali mimořádně populární kartičky. Televizních epizod vzniklo postupně ještě několik dalších stovek v rámci celkem 23 sérií, legendární však navždy zůstanou především ty první.

Kartičky s Pokémony Brita Nigela Brookese z roku 1999 mají cenu přes 1 milion korun! •  Profimedia.cz

Hlášky, které znají všichni

Řada hlášek z originálního animovaného seriálu tak na počátku tisíciletí zlidověla. Pro tehdejší děti i teenagery se mottem stalo „Gotta Catch 'Em All“ neboli „Chyť je všechny“, což je reference na celkem 150 rozličných pokémonů, které bylo možné posbírat v původní videohře. A když si děti ve škole vybíraly své spoluhráče do týmu na tělocviku, často zaznělo oblíbené rčení „Volím si tebe!“.

VIDEO Nový mistr Pokémonů: Ash zvítězil po 20 letech

VIDEO Nový mistr Pokémonů: Ash zvítězil po 20 letech

Větší než Star Wars a Harry Potter

Pokémon se v dalších letech stal celosvětově uznávaným pojmem a některé odhady dokonce uvádějí, že jde o vůbec nejvýdělečnější multimediální značku historie. Pikachu a jeho kamarádi tak s přehledem strčí do kapsy takové těžké váhy, jako je Hello Kitty, Mickey Mouse, Harry Potter nebo Star Wars. Seznam všech příšerek pokémon se rozrostl už na téměř 1 000 a všechny je znají snad jen opravdoví znalci.

Pokémon Pikachu se stal takovou legendou, že jej poznáte jen podle tvaru uší na grafice pokémonů k 25. výročí •  The Pokémon Company, Game Freak

Pokémon naživo

Kde se můžete s pokémony potkat dnes? Výběr je skutečně široký. Na populární streamovací platformě Netflix najdete seriály i filmy, celkově už vyšlo také více než 20 různých videoher. Poslední z nich, pokémon Sword a pokémon Shield, využívají předností konzole Nintendo Switch, a tak v nich vyzkoušíte pohybové ovládání a máte možnost měnit jednotlivé pokémony se svými kamarády po internetu. A fanoušci z Japonska? Ti mohou své hrdiny potkat dokonce v jednom z celkem 15 Pokémon Center.

Míčky pokébally na chytání pokémonů se staly tak populární, že si je můžete koupit •  The Pokémon Company, Game Freak

Pikachu je jen jeden

Velké pokémon mánii jsme se nevyhnuli ani v České republice. Karetní hra na motivy hry a seriálu měla kdysi desetitisíce oddaných fanoušků a po celé zemi se konaly zajímavé turnaje i setkání sběratelů. Česko se svou Pokémon show obkroužil také Národní cirkus Jo-Joo.

A přestože dodnes najdeme mezi plyšáky, kartičkami, žvýkačkami, kryty na telefon a všemi dalšími upomínkovými předměty značky Pokémon celou řadu příšerek, jedna zůstane už navždy nejznámější. Pikachu je po čtvrt století symbolem značky Pokémon, a zdá se, že to tak ještě nějakou dobu zůstane.

Mobilní hra Pokémon GO využívá princip rozšířené reality •  Profimedia.cz

Neskutečný úspěch hry Pokémon GO

Mobilní hru s názvem Pokémon GO uvedla na trh společnost Niantic v červenci 2016. Zaznamenala fenomenální úspěch – během necelých tří týdnů ji hrálo už více než 50 milionů fanoušků pokémonů po celém světě. Hratelnost je založená na principu rozšířené reality (pokémoni jsou na telefonu zasazeni do reálného prostředí) a o dva roky starší hře Ingress. Ta sice také byla úspěšná, ale rozhodně ne tolik. Asi jí zkrátka chyběl Pikachu, Bulbasaur, Charizard a další oblíbenci!

Pokémoni kolem vás: Invaze Pokémon GO pokračuje!

Pokémoni kolem vás: Invaze Pokémon GO pokračuje!

Minecraft jako Pokémon GO: Nová hra slibuje revoluci v ulicích

Minecraft jako Pokémon GO: Nová hra slibuje revoluci v ulicích

Harry Potter GO: S mobily ve světě mudlů

Harry Potter GO: S mobily ve světě mudlů

 

Články odjinud