Age of Empires IV: Legendární strategie v novém kabátě

Age of Empires IV: Legendární strategie v novém kabátě
Sdílej
 
Propadnout středověkému stavitelství a válečnictví je nesmírně snadné, vítěz bitvy ale může být jen jeden. Legendární herní strategie Age of Empires se vrací v novém kabátě.

Série Age of Empires udává trend v žánru strategických her už 24 let. První díl se objevil na pultech obchodů již v roce 1997, rychle následován pokračováním z roku 1999. Mnoho dalších strategií v reálném čase (RTS) z principů stanovených prvními dvěma díly přímo vychází, nebo se jimi minimálně velmi blízce inspiruje. Od vydání třetího pokračování v roce 2005 jsme se ale dočkali jen několika remasterů či menších datadisků. Plnohodnotná Age of Empires IV se dlouho zdála být v nedohlednu. Nyní je konečně tady.

Kingdom Come: Výlet do středověku

Kingdom Come: Výlet do středověku

Středověk za dvě hodiny

Základní herní smyčka je v Age of Empires stále stejná. Na počátku dostává hráč k dispozici jen několik vesničanů, průzkumníka a centrum vesnice. Začíná s velmi jednoduchými nástroji, postupně ale staví další budovy, vynalézá modernější technologie a vyrábí nové civilní i bojové jednotky.

Zásadním milníkem je pak přechod do další doby – anglicky zvané „age“, od čehož je odvozen i název celé série. V průběhu jedné partie trvající zhruba dvě hodiny tak budete svědky rozvoje jedné civilizace od raného až do pozdního středověku. Hra končí buď porážkou všech oponentů, nebo splněním některé ze speciálních podmínek.

Age of Empires IV a co si zahrajete?

Jednotlivé scénáře staví hráče do kulis velkých historických výprav trvajících často několik hodin. V Age of Empires IV jsou zatím k dispozici následující: invaze Normanů do Anglie z 11. století, stoletá válka mezi Anglií a Francií z 14. až 15. století, expanze Mongolské říše v 
13.–14. století a vzestup Moskevského knížectví, který začal roku 1300. Lze ale očekávat, že v průběhu příštích měsíců a let se jejich počet rozšíří v DLC.

Hra podle skutečných předloh

Pro online hru a jednorázové válečné seance je k dispozici celkem osm národů, které se od sebe liší budovami, jednotkami i herním stylem obecně. Například kočovní Mongolové mají možnost sbalit celou svou základnu a odjet na druhý konec mapy, což je naprosto unikátní funkcionalita v rámci celé herní série. Číňané mají silnější zdi než kdo jiný, Angličané staví sítě hradů, jsou ale i zdatnými námořníky. Francouzi jsou velmi pyšní na své jízdní jednotky, které prohánějí po bitevním poli pomalejší protivníky.

Vojevůdcem z pohodlí domova

Zahrát si můžete také za Svatou říši římskou nebo Rusy, jejichž postup jednotlivými herními dobami je významně ovlivněn vikinskými i byzantskými vlivy. Muslimský svět zastupují Abbásovci, kteří věří, že jsou spříznění krví s prorokem Mohamedem. A poslední osmou hratelnou civilizací je Dillíský sultanát s mohutnými válečnými slony, kteří na bitevním poli rozpoutají opravdové peklo.

Ať už si vyberete jakoukoliv herní frakci, základem úspěchu je kvalitní plánování, efektivní práce se surovinami dostupnými na konkrétní mapě, ale také schopnost překvapit protivníka nečekaným útokem na špatně ozbrojené jednotky. Tak vzhůru do boje!

Jan Žižka v Age of Empires

Zatímco se velmi dobře prodává pokračování s pořadovým číslem IV, starší hry ze série se nadále těší mimořádné oblibě. Platí to zejména o Age of Empires II – dílu, který byl již dvakrát remasterován. Letos pro něj vyšel datadisk Dawn of the Dukes, který konečně přidává jako hratelnou frakci i vytoužené Čechy. Můžete tak v roli Jana Žižky navštívit města jako Tábor, Prachatice či Písek, ale také přijet do Prahy a potkat mnoho význačných postav české historie. Speciální jednotkou jsou husitské bojové vozy, které se využívaly především pro stavbu legendárních vozových hradeb.

Stateční husité: Kdo byli boží bojovníci?

Stateční husité: Kdo byli boží bojovníci?

Jak se stát opravářem aut, vlaků, tanků i roverů na Marsu? Hry pro mechaniky!

Jak se stát opravářem aut, vlaků, tanků i roverů na Marsu? Hry pro mechaniky!

Prastaré deskovky: Nejlepší stolní hry za 5000 let

Prastaré deskovky: Nejlepší stolní hry za 5000 let

 

Články odjinud