Jak se stát opravářem aut, vlaků, tanků i roverů na Marsu? Hry pro mechaniky!

Jak se stát opravářem aut, vlaků, tanků i roverů na Marsu? Hry pro mechaniky!
Sdílej
 
Občas se přístroje rozbijí a je nutné vyměnit v nich díly. Přesně takovou zábavu nabízí unikátní žánr herních simulací. Díky hrám pro mechaniky se stanete opravářem aut, vlaků, tanků i roverů na Marsu!

 

Řada povolání zní zajímavě a lákavě, každodenní realita však může být o mnoho náročnější. Představa, že svůj život zasvětíte třeba opravování lokomotiv, restaurování tanků z druhé světové války nebo stavění vozítek, která jednou zvíří prach na Marsu, je skvělá. A pro většinu lidí nedosažitelná.

Řešení přinášejí počítačové hry. Díky stále se zlepšujícím možnostem počítačové grafiky a simulace fyzikálních zákonů má kdokoliv šanci si nedostupná povolání vyzkoušet.

Mars útočí: Rudá planeta ve videohrách

Mars útočí: Rudá planeta ve videohrách

Simulace pro všechny

Nemluvíme jen o exotických profesích. Pro zájemce o správu zemědělského statku je tady série Farming Simulator. Zpracovává provoz farmy se vším všudy od pěstování pšenice a chov zvířat až po údržbu traktorů a péči o pole.

A Surgeon Simulator zase nabízí humorný pohled na práci chirurga. Je to spíše interaktivní groteska, ale na druhou stranu mix skutečných výzev a zábavných událostí dobře pobaví a poučí všechny, koho lékařská profese přitahuje.

V pestré nabídce je skutečně obtížné najít nějakou činnost, na kterou by někdo nevytvořil alespoň jeden simulátor.

Nabyté znalosti a zkušenosti se hodí pro využití v opravdové dílně •  iStock

Hra odpouští přehmaty

Pro náš výběr jsme se zaměřili hry, ve kterých jsou spojeny technologické znalosti s manuální zručností. Věnují se zajímavým oblastem a činnostem, o kterých v ábíčku často píšeme.

Hry nabízejí unikátní prostor pro učení a zlepšování se. Pochopíte v nich, z čeho se stroje skládají, jak spolu jednotlivé komponenty souvisí, ale také jaké nástroje se na opravy používají.

Chytré hraní: Nej PC hry pro mladé badatele

Chytré hraní: Nej PC hry pro mladé badatele

Možná úplně nejlepší na hraní je prostor pro chyby. Hra totiž přehmaty odpouští daleko snadněji než skutečný život. Nemusíte se bát, že by po vašem neodborném zásahu zůstala z drahého stroje hromádka šrotu nebo že byste se o něco pořezali.

A když ano, tak to bude jen virtuálně a úroveň prostě jen restartujete! Nasaďte ochranné rukavice, oblečte pracovní trička a pojďte se naučit, jak opravit závodní auto, parní lokomotivu nebo postavit herní počítač.

Car Mechanic Simulator

Svoje auto musí čas od času do servisu odvézt každý majitel. Ať už na pravidelnou údržbu, nebo protože nějaká jeho část přestala fungovat tak, jak by správně měla. Pro většinu z nás je práce automechaniků tak trochu magie. Sice jí nerozumíme, ale jsme rádi, že auto zase jezdí.

Díky Car Mechanic Simulator však máte šanci téhle práci přijít dokonale na kloub. Více než tisíc součástek, padesátka aut, realistické nástroje i poruchy, které musíte řešit. K tomu možnost auto opatřit designovými doplňky a vyzkoušet ho na závodní dráze – zkrátka splněný sen všech, kterým voní dobře promazaný šestiválec.

Platformy: PC, PlayStation 4, Xbox One

Web: carmechanicsimulator.com

Train Mechanic Simulator

Simulátor opraváře lokomotiv nabízí v rámci žánru poněkud netradiční koncept. Devět zničených vlaků se totiž nachází ve velkém otevřeném světě o rozloze 25 čtverečních kilometrů. Vy je musíte najít, vyprostit s pomocí drážního jeřábu, bezpečně odtáhnout do jedné ze tří dílen a pak se podílet na jejich profesionální opravě a opětovném uvedení do provozu.

A navíc musíte spočítat, jestli se oprava ekonomicky vyplatila. Hra nabízí jak parní, tak modernější dieselové a elektřinou poháněné lokomotivy, které dle svých schopností a dovedností můžete opravit pomocí tisícovky rozmanitých součástek. Hlavně při tom nezapomeňte zůstat na kolejích!

Platformy: PC

Web: steampowered.com

Tank Mechanic Simulator

Restaurátorem tanků a obrněných transportérů z doby druhé světové války se nestane jen tak někdo. Většinu dochovaných vozidel se už podařilo zachránit a v současnosti zdobí sbírky vojenských historických muzeí v Česku i ve světě.

V Tank Mechanic Simulatoru se můžete vrátit v čase a vdechnout dvanácti různým tankům a dvěma pěchotním vozidlům nový život. Oškrábat rez, opravit zničené části pomocí několika stovek náhradních dílů, obnovit barevný lak a přidat nezbytné poznávací znaky.

A jakmile německé, americké a sovětské tanky opravíte a vyleštíte, můžete s nimi zamířit na tankodrom a přilehlou střelnici.

Platformy: PC, Switch

Web: tankmechanic.degenerals.com

Rover Mechanic Simulator

Do řad mechaniků americké vesmírné agentury NASA se dostanou jen ti skutečně nejlepší. Hráči Rover Mechanic Simulatoru se však mohou virtuálně zařadit po jejich bok. Na starosti dostanou opravu skutečných vesmírných vozítek Spirit a Opportunity, jež data z Marsu posílala v posledních dvou dekádách.

Čeká vás spousta šroubování, pájení a nastavování, nemusíte se však bát, že by vozítka v případě chyby zůstala na povrchu rudé planety napospas osudu. Aktuální datadisk pak nabízí jedinečnou možnost hrát si s vůbec nejnovějším roverem Perseverance, který na povrch Marsu úspěšně přistál v únoru letošního roku.

Platformy: PC

Web: pyramid.games

PC Building Simulator

Přemýšleli jste o tom, jak si postavit vlastní počítač? Dříve či později to napadne každého, kdo má rád hraní na platformě PC. Jenže skutečné počítačové komponenty stojí klidně desítky tisíc korun a každá chyba při skládání „kompu“ může být pro drahé karty a desky fatální.

PC Building Simulator nabízí výjimečnou příležitost postavit si počítač snů nanečisto s využitím reálných komponent od předních světových výrobců. Pořádně přetaktovat komponenty, přidat super chlazení a sledovat, jak to všechno skvěle běží. Hra navíc nabízí i režim kariéry, ve které se budete start o vlastní firmu, která se zaměřuje na stavbu a opravu počítačů.

Platformy: PC, PlayStation 4, Xbox One, Switch

Web: www.pcbuildingsim.com

Pilotem z obýváku: Flight Simulator překračuje technologické hranice

Pilotem z obýváku: Flight Simulator překračuje technologické hranice

Herní simulátory pro piloty a řidiče

Mezi nejznámější simulátory patří Microsoft Flight Simulator (článek najdete v ABC 20/2020 a odkaz nad tímto odstavcem). Původně byl určen zejména profesionálním pilotům, dnes je však nejsnazším způsobem, jak si vyzkoušet ovládání letadla z pohodlí vlastního obýváku.

Velké popularitě se těší simulátory jízdy v autech, a nezáleží přitom na tom zda jde o superrychlé monoposty Formule 1 nebo čtyřicetitunové tahače v Euro Truck Simulator od českého studia SCS Software.

Simulátor nejkrásnějších ohňostrojů

Ohňostroje a pyrotechnika dělaly radost obyvatelům Číny už před více než tisíci lety, u nás se využívají zejména při oslavách, nejčastěji těch silvestrovských. Zatímco menší rachejtle si může odpálit každý dospělý, profesionální ohňostroje jsou vyhrazeny lidem, kteří složili zkoušky a získali průkaz střelmistra.

Fireworks Display Simulator (FWsim) je herní simulátor nejkrásnějších ohňostrojů •  FWSIM / LUKAS TRÖTZMÜLLER

Fireworks Display Simulator (FWsim) nabízí možnost sestavit a vyzkoušet vlastní obří ohňostroj ze 480 prvků a odpálit jej třeba z Eiffelovy věže či z budovy Empire State Building v New Yorku. A to bez rizika, že si neopatrnou manipulací s římskými svícemi, kulovými pumami či třaskavými raketami způsobíte zranění.

Za hrou stojí jeden jediný člověk – Lukas Trötzmüller z Rakouska. Ohňostroje ho bavily celý život, a když zjistil, že neexistuje jejich simulace, tak si jednu sám vytvořil.

www.fwsim.com

Platformy: PC

Nejlepší hry zdarma: Jak si skvěle zahrát a neutratit za to ani korunu

Nejlepší hry zdarma: Jak si skvěle zahrát a neutratit za to ani korunu

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Nečekaní hrdinové Fortnite: Od Batmana, přes Avengers po Vetřelce

Nečekaní hrdinové Fortnite: Od Batmana, přes Avengers po Vetřelce

 

Články odjinud