NASA slaví

NASA slaví
Sdílej
 

NASA slaví

VĚDA


Informace americké agentury NASA používáme často, a připomenout její padesátileté jubileum si opravdu zaslouží. Národní úřad pro letectví a vesmír (National Aeronautics and Space Administration, NASA) vznikl 29. července 1958 na základě zákona, který podepsal tehdejší americký prezident Dwight D. Eisenhower. Cílem bylo soustředit veškerou kosmickou činnost pod jedno vedení a dohnat tak zpoždění USA za Sovětským svazem.


Ten Státy předstihl vypuštěním Sputniku, první umělé družice, na oběžnou dráhu v roce 1957. NASA navázala na svou letitou předchůdkyni NACA (National Advisory Committee for Aeronautics), která zastřešovala vše, co souviselo s letectvím.

Mezi největší dosavadní úspěchy agentury patří přistání amerických astronautů na Měsíci, budování Mezinárodní kosmické stanice (ISS) a rozsáhlý výzkum těles sluneční soustavy.

Hlavním cílem do budoucna je návrat amerických astronautů na Měsíc a vybudování stálé vědecké základny na jeho povrchu. Při příležitosti oslav zprovoznila NASA nové webové stránky, kde najdete spoustu obrázků z nejrůznějších oblastí činnosti této organizace (www.nasa.gov).

FRANTIŠEK MARTINEK





Polštářkové prstýnky

Znáte to sami: ve škole vás po obědě přepadne únava a opírat si hlavu o ruku už bolí. Designerské studio Downstairs proto vymyslelo malé polštářky, které si nasadíte jako prstýnek, opřete o něj hlavu a můžete odpočívat. Jsou ušity z jemné bavlny, takže se třeba i v autobuse nebo v neútulné třídě cítíte jako doma.

OST




Homer na řetězu
USB VYCHYTÁVKA


Zná ho téměř celý svět. Narodil se 12. května 1955, je ženatý a má tři krásné děti. Jeho jméno je Homer Simpson, americký a vlastně celosvětový idol. V různých pózách může zdobit počítačový monitor nebo pracovní stůl. Světelný řetěz je tvořen devíti postavičkami v různých pózách. Každý Homer je vlastně takové malé světýlko s přísavkou, pomocí níž se přichytí třeba na monitor nebo na poličku nad stůl. Může tak vytvořit příjemné osvětlení při práci i při hraní. Napájení řetězu je řešeno přes USB počítače. Řetěz stojí zhruba 475 Kč.

VRATISLAV HARABIŠ




Hřebík v PC

Oprava porouchaného počítače pomocí hřebíku asi není to pravé, ale tento se na spravení hodí. Je to totiž flash disk s délkou 90 mm a průměrem 34 mm a má kapacitu 2 GB. Plně podporuje operační systémy Windows, Linux i Mac a stojí 450 Kč. Na takový disk se vejdou nejen servisní programy, ale také další data jako například hudba nebo fotografie.
Upoutá především svým originálním vzhledem. Po vsunutí do USB portu dokonale navozuje iluzi, že je dovnitř počítače zaražen obrovský hřebík. Pro zasouvání disku do portu není potřeba kladivo.

VRATISLAV HARABIŠ




Tři rudé skvrny
HVĚZDÁRNA

V atmosféře Jupitera pozorujeme již dlouhou dobu obrovský uragán, tzv. Velkou rudou skvrnu. Na jaře 2006 dostala bratříčka, počátkem letošního roku se objevila ještě třetí skvrna, ta však netrvala dlouho.

Na sekvenci snímků z Hubbleova kosmického dalekohledu je vidět, že prošla v těsné blízkosti Velké rudé skvrny, která ji zachytila svou rotací. Na poslední fotografii je nejmladší skvrna již deformovaná, její barvy vybledly. Možná to je jeden z mechanismů, které pohánějí a udržují "v chodu" Velkou rudou skvrnu už téměř 300 let.

FRANTIŠEK MARTINEK




VŠEHOCHUŤ

Voskové muzeum

S prvním srpnovým dnem otevřelo už svou osmou pobočku legendární londýnské muzeum voskových figurín Madame Tussaud. V nové berlínské filiálce narazíte na Alberta Einsteina, Michaela Jacksona nebo třeba hollywoodského herce George Clooneyho.

Nejdelší konvoj

Guinnessova kniha rekordů přepisovala 8. července další výkon.
Na britském závodním okruhu Castle Combe se sešlo 273 řidičů fanklubu vozů Mitsubishi Evo a vytvořili nový rekord v nejdelším konvoji vozů jedné značky.

Další mumie

Na konci července byla v Peru nalezena dokonale zachovalá starověká mumie. Bez vnitřností, ozdobená šarlatovou barvou a potetovaná kovovými destičkami.

OST




Škoda 1000MB

Konečně se na našem trhu objevil úžasný model nablýskaného embéčka v měřítku 1:43. Škoda 1000MB patřila mezi první sériově vyráběné české osobní automobily, a proto není divu, že o její model je mezi kluky všeho věku obrovský zájem.
Poprvé tento vůz spatřil světlo světa v mladoboleslavské automobilce na jaře roku 1964 a poté si vydobyl své místo ve většině domácností. Kdo tehdy neměl embéčko, byl naprosto out...

PES




Pětinohé prasátko

V Číně neříkají, že jsi páté kolo od vozu, ale že "jsi pátá noha prasete". Třetího srpna se totiž ve vesnici Linghzou v provincii Jiangsu narodilo vedle klasických prasátek i jedno s nohou navíc. Ta mu vyrostla mezi předními končetinami a znemožňuje mu normální pohyb.

OST




Transportní vzducholodě

Boeing a SkyHook - spolupracují na prototypu transportní vzducholodi. Kombinuje jak techniku nafouklého balonu, tak vrtulové ústrojí helikoptér. Stroj má uzvednout až 40 tun a na jedno načerpání uletět 320 kilometrů. Z výrobního hangáru by měl poprvé vzlétnout v roce 2012.

OST